Boomkikkers
De boomkikker is een kleine grasgroene kikker met zuignapjes aan het einde van de vingers en tenen waardoor de boomkikker als een volwaardige klimmer gezien kan worden. Tussen de groene rug en lichte buik bevindt zich op de flanken een bruinzwarte band. De ”echte” boomkikker komt voor in een groot deel van Europa en is zelfs de enige soort uit de familie van de boomkikkers die we in Nederland en België terug kunnen vinden in de natuur. De boomkikker voelt zich het prettigst op open & zonnige plekken in het liefste een dicht begroeide en vrij vochtige omgeving in de buurt van water. Door de boomkikker worden voornamelijk insecten gegeten. Lees meer…
Boomkikkers
Om boomkikkers een goed thuis te bieden is voldoende deskundige kennis van belang. Laat je voldoende informeren door specialisten er zorg ervoor dat je weet wat er allemaal bij komt kijken om boomkikkers in huis te nemen. Een goede huisvesting is essentieel voor deze dieren. Probeer altijd op een zo natuurlijke wijze de leefomgeving van de boomkikker na te bootsen zodat de kikker zich prettig en veilig voelt. Denk hierbij aan een groot terrarium/ paludarium, een goede bodembedekker, een beregeningsapparaat of een handsproeier maar ook aan de juiste voeding en supplementen.
De boomkikker heeft oranje ogen met een mooie horizontale pupil en een goed zichtbaar trommelvlies. Deze kikker kan ook zijn kleur veranderen van lichtbruin tot donkergroen. Mannetjes boomkikkers hebben een hele grote kwaakblaas onder de kin, die alleen zichtbaar is als er gekwaakt wordt. De boomkikker kan tot ongeveer 5 cm groot worden. Jonge boomkikkers hetzelfde uiterlijk als volwassen dieren. Deze dieren zijn dus voorzien van de kleuren van de omgeving waar ze zich graag in begeven en beschermen zich op deze manier in de natuur tegen hun natuurlijke vijanden zoals vogels of andere (grotere) zoogdieren.
Het geluid dat boomkikkers maken is vooral op warme avonden te horen maar kan je in de nazomer ook zeker nog horen kwaken. Echter zijn ze wel in mindere mate aan het kwaken in de nazomer.