Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
reptielen_dierenpagina_avonturia

Dwergbaardagaam

Reptielenwereld Reptiel Reptielen kopen Reptielenafdeling Reptielenwinkel
Liaan2 Corner Image Center Left
Dwergbaardagaam

Dwergbaardagaam

Naam Nederlands: Dwergbaardagaam
Wetenschappelijke naam: Pogona henrylawsoni
Herkomst: Australië
Leeftijd: Gemiddeld 15 jaar (in gevangenschap)
Lengte: 25 tot 30 cm
Dagtemperatuur: 24 – 32°c
Luchtvochtigheid: 40 tot 60%
Geboorte: Ei leggend, deze komen na ongeveer 60 dagen uit.
Activiteit: Dagactief
Wetgeving: Geen
Klimaat: Steppe en droog bosgebied
Verblijf: Terrarium
Warmteplaats: 40°c
Nachttemperatuur: 20°c
Nachtluchtvochtigheid: 60-70%
Minimale afmeting: 90x45x45 cm

Divider 400x300 Left Blad
Papiertjes 2 Corner Image Center Right Branch Leaves

Omschrijving

Dwergbaardagamen groeien erg snel en kunnen binnen 2 jaar al volgroeid zijn. De groei is goed te zien doordat de dwergbaardagaam verveld in verschillende kleinere fasen en niet in één fase zoals bij bijvoorbeeld een slang. Wanneer de dwergbaardagaam helemaal volgroeid is, zijn ze ongeveer 25 tot 30 cm lang. Mannetjes blijven over het algemeen iets kleiner dan de vrouwtjes.

Het karakter van de dwergbaardagaam is erg leuk, ze zijn van nature nieuwsgierig en rustig. Ook zijn ze over het algemeen makkelijk tam te krijgen en zullen ze niet tot zelden bijten. Deze dieren hebben veel behoefte aan UVB verlichting en hoge temperaturen. Dit zijn ze gewend vanuit hun natuurlijke leefomgeving, onder het kopje huisvesting vind je daar meer informatie over.

Dwergbaardagame (Pogona henrylawsoni)

Voeding

De dwergbaardagaam is een omnivoor, dit betekent dat hij ‘’alles’’ eet.
Denk hierbij aan voedseldieren zoals: sprinkhanen, krekels, kleine kakkerlakken of wormen. Hierbij is het wel belangrijk om de regel aan te houden: het formaat van de voedseldieren moet niet groter zijn dan de bek van de dwergbaardagaam. Ook eten ze verschillende soorten groenten en fruit. Het is wel belangrijk dat er goed mineraal en vitaminen preparaat word gebruikt.

Papiertjes 2

Huisvesting

Dwergbaardagamen komen voor in Centraal en West Queensland in Noordoost Australië. De habitat bestaat uit bosranden met droge gebieden. Hier groeien niet veel bomen of planten. De dwergbaardagaam is dan ook een grondbewoner en zal niet enorm veel klimmen. Het terrarium moet dus een droog terrarium zijn. Denk hierbij aan zand, stenen en hout als inrichting. Het terrarium is minimaal 90x45x45. Voor elk extra vrouwtje wat erbij komt adviseren wij om 50 cm extra te rekenen in breedte. Mannen zijn niet te combineren. Je kan dus alleen één man met meerdere vrouwtjes houden in één terrarium.

De temperatuur van het terrarium moet ongeveer 24 of 25 graden zijn met lokaal een warmere plek om te kunnen zonnen. De hotspot kan oplopen tot 40 graden. Zo kan het dier zijn eigen lichaamstemperatuur bepalen. Je kan op verschillende manieren hotspots creëren. Hiervoor kan een basking spot of een combinatielamp worden gebruikt. Deze lampen verwarmen en stralen ook UVB uit. UVB zorgt dat er onder de huid vitamine D3 wordt aangemaakt. Deze vitamine zorgt ervoor dat calcium wordt opgenomen in het bloed en uiteindelijk wordt opgenomen in de spieren. Als er gebruikt gemaakt wordt van alleen een basking spot dan is het belangrijk dat er een extra UVB lamp in het terrarium gemonteerd wordt. Hiervoor zijn TL’s, spaarlampen en/of metal halide lampen beschikbaar. Laat je hierover goed voorlichten door een specialist. Zij kunnen meedenken en zo bepalen welke situatie het meest geschikt is.

De luchtvochtigheid dient relatief laag te zijn, ongeveer 40% en in de regenperiode tot 60%. Dit kan worden gerealiseerd met bijvoorbeeld een Lucky Reptile sprayer als je het handmatig doet of een sproei-installatie van merken als Aqua Nature Tec voor een automatisch sproeisysteem. In het terrarium hoeft dan ook geen watergedeelte te zijn. Wel heeft de dwergbaardagaam natuurlijk een drinkbron nodig. Hiervoor kan een ondiep waterbakje worden aangeschaft.

Monstera Divider Links
Divider Liaan 1920x200
Click here to go to the top of the website