Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
reptielen_dierenpagina_avonturia

Wimpergekko

e

Liaan2 Corner Image Center Left
Wimpergekko kopen Correlophus ciliatus Informatie verzorging weetjes hagedis

Wimpergekko

Naam Nederlands: Wimpergekko
Wetenschappelijke naam: Correlophus ciliatus
Herkomst: Nieuw-Caledonië
Leeftijd: 15 – 25 jaar
Lengte: Tot 25 cm
Dagtemperatuur: 18 – 24°c
Luchtvochtigheid: 60 – 80%
Geboorte: Ei leggend. Deze komen na ongeveer 60 dagen uit.
Activiteit: Nachtactief
Wetgeving: Geen
Klimaat: Tropische regenwoud (koel)
Verblijf: Terrarium
Warmteplaats: 26°c
Nachttemperatuur: 16 – 20°c
Nachtluchtvochtigheid: 80-90%
Minimale afmeting: 60x45x90 cm

Divider 400x300 Left Blad
Papiertjes 2 Corner Image Center Right Branch Leaves

Omschrijving

De wimpergekko is een super leuke gekko voor iedereen die wil beginnen met de hobby. De dieren zijn erg rustig en laten zich goed hanteren. Een groot voordeel is dat de gekko’s redelijk koel gehouden dienen te worden. Ze kunnen met hun speciale tenen tegen ieder glad oppervlak aanlopen. De tenen zitten namelijk vol met kleine zachte schubben die hechtlamellen worden genoemd. Op deze schubben zitten weer hele kleine haartjes waardoor deze makkelijk grip hebben op verschillende soorten ondergrond.

Een lange tijd werd gedacht dat de wimpergekko was uitgestorven totdat deze in 1994 weer herontdekt werd in Nieuw- Caledonië. Sindsdien is de wimpergekko een erg geliefde gekko onder hobbyisten. Tegen de schemer komen de dieren tevoorschijn en zullen ze op zoek gaan naar voedsel. De naam wimpergekko hebben ze gekregen door de zachte stekels die boven hun ogen zit en er uit ziet als of ze wimpers hebben. Achter beide ogen loopt een rij met kleine stekels door over de schedel in het verlengde van de rug tot over de staartbasis. De wimpergekko is een robuuste gekko soort die extreem goed kan klimmen. De staart speelt een zeer belangrijke rol in het klimmen. Deze wordt namelijk als vijfde ledemaat gebruikt. De uiteinde van de staart is afgeplat en hiermee kunnen ze goed aan takken blijven hangen.

Deze soort bevat geen oogleden en heeft een pupil die ze kunnen sluiten. Zo is overdag de pupil een heel dun streepje om zo min mogelijk daglicht op te vangen. Als de schemer invalt zal de pupil open gaan en lijkt het alsof de oogbal bestaat uit alleen een pupil. Deze gaat zo groot mogelijk open om zoveel mogelijk licht op te vangen. Overdag hebben wimpergekko’s een dof uiterlijk met weinig kleur en contrast. Dit word fired-down genoemd. In de avond veranderd dit naar fired-up en krijgen de gekko’s fellere kleuren met veel meer contrast. Er zijn tegenwoordig enorm veel morphs (kweekvarianten) te verkrijgen zoals: patroonloos, bicolor, dalmatiër, harlekijn en pinstripe.

 

Wimpergekko Correlophus Ciliatus kopen

Huisvesting

Volwassen wimpergekko’s kunnen gehuisvest worden in bijvoorbeeld een Exo Terra 60x45x90 cm terrarium. Jonge dieren kunnen hetzelfde gehuisvest worden alleen op kleinere schaal. Als verlichting kan bijvoorbeeld een Exo Terra compact top gebruikt worden met hierin 2x Natural Daylight 25 watt en bijvoorbeeld 1x Reptile UVB 100 25 watt.

Het gebruik van UVB staat ter discussie, maar de wimpergekko is ook waargenomen op takken op open plekken waar UVB aanwezig is. Wel is het belangrijk dat wordt gelet op dat de gekko’s zich kunnen onttrekken van de UVB straling. Op het terrarium kan een lampenkap worden geplaatst met hierin een naar beneden schijnend lampje. Onder dit lampje kan de temperatuur het beste rond de 26°C zijn waar de dieren zich op kunnen warmen. De overige inrichting bestaat uit gladde takken of lianen, die zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden. Er mag gebruikt worden gemaakt van kunst planten maar levende planten geven een natuurlijkere uitstraling aan het terrarium.

Wimpergekko’s zijn zeer sterke klimmers en houden er graag van om op grote bladeren te zitten. Op de bodem kan een mix van verschillende substraten worden gebruikt zoals kokosvezel (humus) gemengd met sphagnum mos, grove kokosvezel, zand, vermiculite en actieve kool. Hierdoor mogen springstaartjes en tropische pissebedden worden gemengd. We praten dan over een bioactieve bodem.

De pissebedden en springstaartjes zijn ideaal om schimmels tegen te gaan en helpen met het opruimen van ontlasting. De voer- en waterbakjes kunnen het beste opgehangen worden zodat de gekko’s deze makkelijk kunnen vinden. Één keer per dag mag er gesproeid worden in het terrarium om de luchtvochtigheid op peil te houden. Tevens drinken de wimpergekko de druppeltjes van hun eigen lijf en likken ze hun grote ogen schoon.

Papiertjes 2

Geslacht

Bij jonge dieren is helaas niet te zien wat de geslachten zijn. Dit wordt pas zichtbaar na ongeveer zes maanden. De mannen ontwikkelen dan hemipenis bulten die duidelijk zichtbaar zijn onder de cloaca. Bij vrouwen is het gebied onder de cloaca vlak en mist de verdikking. Zowel de man als de vrouw hebben sporen rond de cloaca. Wimpergekko’s zijn na zes maanden tot een jaar geslachtsrijp, maar er wordt niet aangeraden om te kweken met wimpergekko’s als het vrouwtje minder dan 35 gram weegt, aangezien ze dan moeite heeft met het dragen van eitjes. Tijdens de paring zal het mannetje het vrouwtje in de nek bijten en stevig vasthouden, dit is natuurlijk gedrag. Na vier tot zes werken legt het vrouwtje na een succesvolle paring de eieren. De incubatietijd hangt af van de temperatuur. Bij een lage temperatuur zal dit langer duren.

Divider Right Monstera
Wimpergekko Correlophus Ciliatus

Voeding

Het voer voor wimpergekko’s bestaat uit Repashy Superfoods (poeder dat aangelengd wordt met water) wat verkrijgbaar is in verschillende smaken. Hiernaast worden er insecten gevoerd, bestaande uit krekels, sprinkhanen, wasmotten, zijderupsen en kakkerlakken. De insecten zijn geschikt voor je wimpergekko zolang ze niet groter zijn dan het breedste gedeelte van de bek. Vergeet niet een goed vitaminen en mineralen supplement te geven voor een optimaal dieet.

Click here to go to the top of the website