Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Bange Hond

Vuurwerkangst bij Honden

Vuurwerkangst bij Honden: Een Gids voor Stressvrije Feestdagen

De gezelligste tijd van het jaar staat voor de deur, en dat betekent niet alleen warme chocolademelk, knusse avonden en feestelijke versieringen, maar ook de onvermijdelijke knallen en flitsen van vuurwerk. Terwijl wij uitkijken naar het begin van een nieuw jaar, betekent dit voor onze harige vrienden vaak een periode van angst en onzekerheid vanwege vuurwerkangst.

In deze blog nemen we een diepe duik in de wereld van vuurwerkangst bij honden. Zo komen we erachter waarom honden bang zijn voor vuurwerk en geven we je advies en oplossingen om deze moeilijke tijd voor je trouwe viervoeter wat dragelijker te maken.

Waarom zijn Honden bang voor Vuurwerk?

Door hun betere zintuigen ervaren honden vuurwerk op een veel intensere manier dan wij dat doen.

De scherpte van hun gehoor, geur en zicht maakt de harde knallen, trillingen, flitsen en zelfs de geur van vuurwerk buitengewoon intens.

Honden beleven vuurwerk intens door hun scherpe zintuigen. De harde knallen, trillingen, flitsen en geur zijn overweldigend en zorgen dan ook voor angst en stress.

Daarbij is vuurwerk voor een hond onvoorspelbaar en hierdoor is het een overweldigende situatie die kan zorgen voor veel stress en angst.

Je bewust zijn van deze sensitiviteit is de eerste stap om je hond te helpen tijdens vuurwerkseizoenen.

Hond Bang Vuurwerk

De Symptomen van Vuurwerkangst bij Honden

De effecten van vuurwerk op honden gaan verder dan enkel schrikreacties. Zelfs door een enkele vervelende ervaring kan je hond zo hevig schrikken dat deze een aanzienlijke angst of zelfs een fobie ontwikkelt.

Het herkennen van (beginnende) vuurwerkangst bij je hond is cruciaal om tijdig de juiste maatregelen te nemen. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

Het vertonen van stress signalen: Je kunt bij je hond signalen van stress opmerken zoals, overmatig hijgen, kwijlen en bek aflikken. Meer gapen of niezen dan normaal. Trillen en het opheffen van een voorpoot.

Onrustig zijn: Door de spanning in het lijf kan je hond geen rust vinden. Hij zal hierdoor onrustig door het huis heen lopen, soms zelf met dezelfde patronen.

Aanhankelijker zijn dan normaal: Sommige honden zoeken tijdens deze periode de steun van hun baasje. Hierdoor is je hond aanhankelijker dan dat je gewend bent.

Verstoppen of Wegvluchten: Als je hond erg angstig is zal hij zich willen verstoppen, bijvoorbeeld onder meubels of een kast. Sommige honden proberen een rustigere kamer op te zoeken.

Niet naar buiten willen: Sommige honden zijn zo bang dat zij niet naar buiten willen gaan.

Onzindelijk: Door de angst en de gierende spanning in het lijf kan het voorkomen dat je hond plots onzindelijk is.

Blaffen, Janken en Piepen: Een van de communicatiematerialen van de hond is geluid maken! Hierdoor kan het voorkomen dat tijdens een angstige periode jouw hond meer aan het blaffen, janken of piepen is.

Herken jij deze symptomen bij je hond? Dan heeft jouw hond helaas last van vuurwerk angst en is het belangrijk dat je maatregelen treft om hem zo goed mogelijk deze vervelende periode door te krijgen.

Stress bij honden manifesteert zich in diverse stress signalen, zoals overmatig hijgen, onrustig gedrag en verhoogde aanhankelijkheid. Ze kunnen zich verstoppen, weerstand tonen tegen naar buiten gaan en zelfs onzindelijk worden.

Hoe kan je je Hond helpen bij Vuurwerkangst?

Gelukkig kan je jouw hond op meerdere manieren helpen tijdens het vuurwerkseizoen.

  • Creëer een rustige en veilige ruimte voor je hond waar hij zich kan terugtrekken.
  • Houd ramen en gordijnen gesloten.
  • Gebruik achtergrondgeluiden zoals muziek om het vuurwerkgeluid te dempen.
  • Bied afleiding met speeltjes of een lekkere kluif.
  • Onderneem activiteiten binnen, zoals samen aan de slag met een hondenpuzzel of Lickimat die zijn aandacht kunnen vasthouden.
Lickimat Hond
  • Blijf zelf rustig om je hond gerust te stellen, aangezien ze vaak cues van hun eigenaren oppikken.
  • Versterk positieve associaties door kalm gedrag te belonen met traktaties.
  • Gebruik ondersteunende producten zoals de Relaxopet Geluidstherapie voor huisdieren.
  • Overweeg kalmerende producten in overleg met onze experts of je dierenarts.
  • Laat je hond in deze angstige periode niet alleen.

Door gebruik te maken van achtergrondgeluiden, afleiding en positieve associaties creëer je een comfortabele omgeving. Experimenteer met ondersteunende producten zoals de Relaxopet en overweeg kalmerende middelen om de scherpe randjes eraf te halen.

Optimale Ondersteuning met Kalmerende Producten voor Honden

Het gebruik van kalmerende producten kunnen een waardevolle aanvulling zijn tijdens het vuurwerkseizoen. Deze producten bieden een fijne ondersteuning en helpen door de scherpe randjes van angst en stress weg te halen. Hierdoor krijgt je hond een betere kans krijgen om kalm te blijven.

Er is tegenwoordig een ruime keuze uit diverse kalmerende producten die volledig natuurlijk en veilig in gebruik zijn.

Het is belangrijk om te benadrukken dat deze producten bedoeld zijn ter ondersteuning en niet volledig de angst kunnen wegnemen. In ernstige gevallen van vuurwerkangst kan het raadzaam zijn om een dierenarts te raadplegen.

Rescue Remedy Pets

Kalmeert en ontspant in stressvolle situaties.

Bach Bloesems Rescue Druppels

Relaxopet Easy

Diepgaande ontspanning middels geluidstherapie.

Relaxopet

Frama Rust Mix

Natuurlijke kruidenmix met rustgevende eigenschappen.

Frama Rust Mix

6 Tips voor een Veilig Oud en Nieuw met je Hond

Wandel op aangepaste tijden: Plan je wandelingen strategisch en kies ervoor om je hond uit te laten op momenten dat er minder vuurwerkactiviteit is. Vroeg in de ochtend is het vaak rustiger, waardoor de kans op confrontatie met vuurwerk aanzienlijk afneemt.

Tuig of Halsband: Zorg ervoor dat de hond een correct passend tuig of halsband om heeft. Je kan er deze dagen voor kiezen om deze iets strakker te doen om ontsnappen te voorkomen. Heb je een erg angstige hond? Overweeg dan een speciaal anti-ontsnappingstuig waarbij een dubbele band ervoor zorgt dat je hond niet uit het tuig kan komen.

Microchip: Zorg ervoor dat jouw hond gechipt is en controleer of je geregistreerde contactgegevens up-to-date zijn.

Wandel slim en veilig tijdens de jaarwisseling: Kies rustige momenten, houd je hond aangelijnd en zorg voor een goed passend tuig of halsband. Maak hem extra zichtbaar met reflecterende kleding of een lichtje. Voeg een hondenpenning toe voor snelle identificatie.

Hondenpenning: Bij onverwachte ontsnapping door schrikreacties is goede identificatie cruciaal voor een snelle terugkeer naar huis. Zorg voor een opvallende hondenpenning voor optimale zichtbaarheid

Aangelijnd uitlaten: Houd je hond tijdens wandelingen rond de jaarwisseling altijd aangelijnd. Dit voorkomt ongelukken tijdens onverwachte reacties op vuurwerk.

Wees zichtbaar: Draag tijdens avondwandelingen met je hond reflecterende kleding en bevestig eventueel een lichtje aan de halsband van je hond. Zo vergroot je de zichtbaarheid en vermindert het risico op ongelukken.

Shannon Personal Puppy Shopper

Hulp nodig?

Als je hulp nodig hebt bij het bepalen van de beste strategie om met vuurwerkangst bij je hond om te gaan, staan onze experts zoals Shannon van de hondenwereld klaar om je te adviseren.

Wij begrijpen dat elke hond uniek is, en daarom bieden we persoonlijk advies om ervoor te zorgen dat je de meest effectieve en geruststellende benadering kunt kiezen.

Divider 1200x200 Liaan

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit

Nieuwsbrief inschrijving

Click here to go to the top of the website