Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Header Vogelspagina Avonturia De Vogelkelder

Zebravink

 

Vogelwereld Vogelafdeling Vogel Parkiet Papegaai kopen Vogelwinkel Papegaaienwinkel
Liaan2 Corner Image Center Left
Zebravink Taeniopygia guttata Zangvogel Prachtvink Informatie

Zebravink

Naam Nederlands: Zebravink
Wetenschappelijke naam: Taeniopygia guttata
Herkomst: Australië
Leeftijd: Gemiddeld 3 tot 5 jaar, met soms uitschieters tot 10 jaar.
Lengte: Circa 11 tot 12 centimeter.
Geboorte: Ei leggend, gemiddeld 4 tot 7 eieren welke na 13 dagen broeden uitkomen.
Activiteit: Dagactief
Wetgeving: Geen
Klimaat: Savanne
Verblijf: Volière of vogelkooi.
Minimale afmeting: Kooi minimaal 60 cm breed, groter is altijd beter!
Voedsel: Zebravinken zijn zaadeters, in de natuur eten ze met name graszaden. Een zadenmengeling voor zebravinken of tropische vogels voldoet meestal als basis. De voeding dient aangevuld te worden met eivoer, groenvoer, mineralen en maagkiezel.

Papiertjes 2 Corner Image Center Right Branch Leaves Monstera Divider Links

Omschrijving

De zebravink is een van de bekendste en meest gehouden volière vogels in Nederland. De oorsprong van de zebravink ligt in Australië. Omdat er al lange tijd strenge in- en export verboden zijn komen er al jaren geen vogels meer vanuit Australië. Eigenlijk zijn alle zebravinken die nu in Europa zijn geen wilde zebravinken maar gekweekte zebravinken. Het is een tropische vogel welke zich goed aan ons klimaat kan aanpassen, waardoor deze prima in een buiten volière te houden is. Het is een vogel welke ook niet schuw of gevoelig is en daardoor ook voor beginnende vogelliefhebbers een geschikte vogel kan zijn.

Monstera Corner Image Links Top
Prachtvink Zebravink Taeniopygia guttata

Verschil tussen man & vrouw

Het verschil tussen een man en pop bij zebravinken is meestal duidelijk zichtbaar. De man heeft onder andere een zebratekening op de borst, een wangvlek en flanktekening, deze kenmerken heeft de pop niet. Er zijn echter wel tientallen verschillende mutaties, waarbij het verschil tussen man en pop bij sommige kleuren lastig te zien kan zijn. Het mannetje is echter altijd nog wel duidelijk herkenbaar door de volgende kenmerken: een dieprode snavel en de zang. Een bijzonder gezellig melodietje.

Divider 400x300 Left Blad

Het kweken van de Zebravink

Zebravinken zijn over het algemeen redelijk makkelijk te kweken. Over het algemeen hebben ze geen specifieke voorkeuren voor een nestkastje, maar kunnen ze bijna overal wel in broeden. Uiteraard hebben ze wel nestmateriaal nodig om een nest te kunnen bouwen. Het mannetje bouwt het nest en het popje richt het in, ze legt daar circa 4 tot 7 eieren, soms wel 8. Meestal begint de pop met broeden vanaf het 3e eitje, na circa 13 dagen broeden komen de eieren uit. De jongen groeien snel en zijn na circa 17 tot 21 dagen volledig in de veren om het nest te verlaten. Vervolgens worden ze nog circa 2 weken door de ouders gevoerd. Op een leeftijd van minimaal 35 dagen zijn ze meestal zelfstandig.

Prachtvink Zebravink Taeniopygia guttata

Voortplanting

Zebravinken zijn met ongeveer 3 maanden al volledig op kleur. Met ongeveer 3 a 4 maanden kunnen ze soms al geslachtsrijp zijn. Zorg er voor dat je pas gaat kweken met zebravinken welke minimaal 1 jaar oud zijn. Problemen met het uitbroeden en grootbrengen van de jongen ontstaan voornamelijk doordat de oudervogels nog te jong zijn om een nestje groot te brengen. Zebravinken worden gemiddeld 3 tot 5 jaar oud, echter mannetjes worden regelmatig nog een stuk ouder dan popjes. Een zebravink mannetje van 7 jaar is zeker niet uitzonderlijk, zelfs 10 jaar komt voor.

Monstera Divider Links
Lianen Divider Links
Prachtvink Zebravink Taeniopygia guttata

Voeding

Zebravinken zijn zaadeters, in de natuur eten ze met name graszaden. Een zadenmengeling voor zebravinken of tropische vogels voldoet meestal als basisvoeding. Het dieet dient aangevuld te worden met eivoer, groenvoer, mineralen en maagkiezel. Zebravinken mogen onbeperkt zaden ter beschikking krijgen, zorg tevens voor dagelijks vers drinkwater.

Divider Liaan 1920x200
Papiertjes 2

Combinaties

Zebravinken zijn erg populair en kunnen heel goedkoop zijn, echter zijn er tientallen mutaties en honderden kleurencombinaties mogelijk. De kwaliteit en kleur bepalen de prijs, welke kan variëren van enkele euro’s, tot zelfs vele honderden euro’s voor showvogels. Zebravinken kunnen dus relatief goedkoop zijn in aanschaf, maar ook in onderhoud. Doordat ze niet moeilijk zijn, kan het een leuke vogel zijn voor beginners. Ook voor gevorderde kwekers is het een interessante vogel met veel mogelijkheden.

Divider Right Monstera
Dier Zangvogels

Samen of alleen?

Je kan het beste maar 1 koppel houden, of minimaal 3 of meer. Bij 2 koppels wordt het vroeg of laat bijna altijd vechten. Wel kan je meerdere mannen bij elkaar houden, ongeacht het aantal, zonder poppen erbij. Zebravinken zijn groepsdieren, dus een volière met 3 of meer koppels is aan te raden, zorg wel dat de volière of kooi minimaal 150 cm breed is of groter, anders is deze te klein voor 3 koppels.

Zebravinken kunnen over het algemeen zonder problemen met diverse andere soorten vogels samen gehouden worden in een volière, denk bijvoorbeeld aan japanse meeuwtjes, zilverbekjes, amadines, rijstvogels, etc. Zolang de volière uiteraard groot genoeg is, en er voldoende nestgelegenheid aanwezig is.

Montana Madeira I Antiek Vogelkooi

Huisvesting

Wanneer je zebravinken in huis of in de volière wilt, dan dient de kooi groot genoeg te zijn minimaal 60 cm maar groter is altijd beter!). Je kan het beste maar 1 koppel houden, of anders minimaal 3 of meer. Bij 2 koppels wordt het vroeg of laat bijna altijd vechten. Wel kan je meerdere mannen bij elkaar houden, ongeacht het aantal, zonder poppen erbij.
Zebravinken zijn groepsdieren, dus een volière met 3 of meer koppels is aan te raden, zorg wel dat de volière of kooi minimaal 150 cm breed is of groter, anders is deze te klein voor 3 koppels.

Click here to go to the top of the website