Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Header Vogelspagina Avonturia De Vogelkelder

Soldaten Ara

Vogelwereld Vogelafdeling Vogel Parkiet Papegaai kopen Vogelwinkel Papegaaienwinkel
Liaan2 Corner Image Center Left
Soldatenara Papegaai Groen Ara militaris

Soldaten Ara

Naam Nederlands: Soldaten Ara
Wetenschappelijke naam: Ara militaris
Herkomst: Zuid- en Midden-Amerika
Leeftijd: 50-60 jaar (Afh. van hoe de vogel gehouden wordt)
Lengte: Ongeveer 60-75 cm van kop tot staartpunt
Geboorte: Ei leggend (circa 2 tot 4 eitjes per nest). Deze komen na ongeveer een maand uit.
Activiteit: Dagactief
Wetgeving: CITES A Het is verplicht dat de vogel een vaste voetring heeft met unieke identificatie of een chip. Daarnaast moet de vogel een EU-certificaat hebben. Ook mag de vogel niet voor 137 dagen na de geboorte gescheiden worden van zijn ouders.
Klimaat: Van nature (sub)tropisch klimaat.
Verblijf: Een grote kooi of volière met losse java boom of speelplaats.
Minimale afmeting: 150x100x150 cm. ‘’Hoe groter, Hoe beter’’.
Voedsel: (70%) Pellets en/of Nutri-Berries in combinatie met (30%) zaden, fruit, groente en noten.

Papiertjes 2 Corner Image Center Right Branch Leaves Monstera Divider Links

Omschrijving

De Soldaten ara onze militair zou je wel kunnen zeggen, ook wel de Ara militaris. Deze ara heeft net als een militair een groen verenkleed en een rode kleur boven ogen/voorhoofd. Zo lijkt de ara net op een militair met een rode baret, en laten die nou net horen bij de luchtmobiele brigade van het leger. De ara heeft een klein beetje blauw op de stuit en op de vleugel/vliegveren. Rond de ogen en op de wangen van een ara zien we wit tot iets roze met vaak zwarte strepen (De ‘’camouflage’’ strepen). De snavel en de poten van deze ara zijn zwart/grijs van kleur. Als de Soldaten ara overvliegt is het een prachtig zicht en doet hij zijn naam dus ook volledig eer aan.

Divider 400x300 Left Ara
Monstera Corner Image Links Top
Orange Sexangle Exclamation Mark Icon Warning Sign

Wetgeving

De Soldaten ara is een Cites A dier. CITES hoor ik u denken, ‘’waar staat dat voor?’’. CITES staat voor (Convention on International Trade in Endangered Species of wild flora and fauna). CITES is een overeenkomst tussen 182 landen en de EU die in 1974 is gesloten. In deze overeenkomst hebben in feite 183 partijen afspraken gemaakt over de internationale handel van dier- en plantsoorten. Het gaat hierbij enkel over dier- en plantsoorten die bedreigd worden. De CITES is onderverdeeld in 3 onderdelen: Appendix I, II en III. De Soldaten ara valt onder Appendix I. Dit betekent helaas dat de mooie Soldaten ara met uitsterven wordt bedreigd. Er mag dus niet zomaar met een ara gehandeld worden en zeker niet als ze uit het wild komen.

Helaas is er veel wildvang geweest in het verleden door stropers die dit enkel deden voor financieel gewin. Jonge vogels die uit nesten werden getrokken op een veel te jonge leeftijd en ouders die eventueel werden afgeschoten door de stropers als deze zich verzetten tegen de stroper, dat alles werd veel gezien. Dus de CITES regels hebben zeker ervoor gezorgd dat de vogels die erop staan meer worden beschermd. Zelfs als er een koppel ara’s uit de natuur komt en een jong krijgt in gevangenschap (F1, eerste generatie nakweek), mag deze nakomeling niet verhandeld worden. Dit zal er dus voor zorgen dat het vangen van Soldaten ara’s uit het wild niet meer financieel aantrekkelijk is.

Dus heb je een Soldaten ara, dan is het dus heel belangrijk om te weten dat de ara op de CITES Appendix I en EU Bijlage A staat. Het is namelijk verboden om zonder het geldige EU-certificaat de Soldaten ara te vervoeren en/of te verhandelen. Dus zelfs een bezoek aan de dierenarts is eigenlijk verboden zonder geldige documentatie van de Soldaten ara.

 

Divider 400x300 Left Blad
Papiertjes 2

Voortplanting

Als Soldaten ara’s zich gaan voortplanten dan legt de vrouwelijke Soldaten ara ongeveer 2 tot 4 eieren (vaak zijn het er niet meer dan 3). Na ongeveer een maand komen de jongen uit het ei. Ze zijn dan volledig afhankelijk van de ouders. De Soldaten ara moet in de tijd dat hij zich in het nest bevindt enorm groeien. Het is bijna magisch om te zien hoe voorzichtig en eigenlijk ook hoe precies de ouders de jongen kunnen voeren. Ondanks de grote snavel van de Soldaten ara kunnen ze de jongen die net geboren zijn en nog kleiner zijn dan hun eigen hoofd voeren alsof het niks is. Het is dan ook zeker een aanrader om hier een filmpje over te vinden. Na ongeveer 3 tot 4 maanden gaan de jongen op ontdekking en zullen ze langzaam uitvliegen. Hou er wel rekening mee dat de jongen pas na 137 dagen van de ouders mogen worden gescheiden. Dit is bepaald in het ‘’Besluit houders van dieren’’ dat 1 juli 2014 van kracht is geworden.

Deze wetgeving is tot stand gekomen omdat het voor een jonge Soldaten ara heel erg belangrijk is om lang genoeg bij zijn ouders te blijven. Want naast uitgroeien en een mooi verendek krijgen, is het ook belangrijk dat ze goed leren van de ouders hoe ze moeten klimmen, vliegen, sociaal gedrag ontwikkelen, hoe ze moeten eten, want een noot openbreken vergt wel wat ‘’kennis en kunde’’ enzovoort. In het verleden werden vogels waaronder ook de Soldaten ara veel te vroeg bij de ouders weggehaald. Deze vogels kregen dan niet alle informatie mee van de ouders en/of nestgenoten die ze nodig hebben om een volwaardige Soldaten ara ‘’oftewel soldaat’’ te worden ‘’Je stuurt toch ook geen persoon zonder kennis van wapens een oorlogsgebied in?’’.

Gedrag

Het is zeker niet de makkelijkste vogel, maar de Soldaten ara is een geweldige lieve, maar ook ondeugende vogel. De Soldaten ara is een zeer leergierige vogel en heeft dan ook veel aandacht nodig. Sloopspeelgoed, voerpuzzels, ‘’Brain-games’’ enzovoort zijn echt geen overbodige luxe voor deze vogel.

Veel eigenaren die een Soldaten ara hebben doen ook aan ‘’ free flight’’ met hun maatje. Er zijn speciale groepen die cursussen organiseren om jouw soldaat te leren zelfstandig te vliegen over bijvoorbeeld een weiland en is dit niet prachtig om zo met jouw maatje om te kunnen gaan?

Lianen Divider Links

Voeding

Als we kijken naar het dieet van een ara dan is het ons advies om het dieet te laten bestaan uit ongeveer 70% pellets (Hierbij moet het wel gaan om pellets die specifiek bedoeld zijn voor Ara’s) en/of Nutri-berries in combinatie met ongeveer 30% noten, zaden, groente en fruit.

Natuurlijk is het wel goed om te kijken wat jouw Soldaten ara precies nodig heeft. Doe je zoals hierboven beschreven is aan ‘’free flight’’ dan zal de Soldaten ara in verhouding meer voeding nodig hebben dan een Soldaten ara die in een kooi in de woonkamer zit en eigenlijk niet veel doet. Daarnaast zijn er veel verschillende soorten pellets, in verschillende smaken, structuren, grootte. Wil je meer weten over welke pellets het best passen bij jouw Soldaten ara? Kom eens bij ons langs! Onze vogelmedewerkers kunnen samen met jou dan op zoek gaan naar de beste match qua voeding.

Divider Liaan 1920x200

Click here to go to the top of the website