Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Header Vogelspagina Avonturia De Vogelkelder

De Rijstvogel

Vogelwereld Vogelafdeling Vogel Parkiet Papegaai kopen Vogelwinkel Papegaaienwinkel
Liaan2 Corner Image Center Left
Rijstvogel Lonchura oryzivora Padda oryzivora Informatie Prachtvink Tropische Vogel

De Rijstvogel

Naam Nederlands: Rijstvogel
Wetenschappelijke naam: Padda oryzivora
Herkomst: Indonesië, China en de Filippijnen.
Leeftijd: 5-7 jaar (Met uitschieters tot wel boven de 10 jaar oud!)
Lengte: Ongeveer 14-15 cm
Geboorte: Ei leggend (circa 4-6 eitjes per nest). Deze komen na ongeveer 2 weken uit.
Activiteit: Dagactief
Wetgeving: CITES B Het is verplicht dat de vogel een vaste voetring heeft met unieke identificatie.
Klimaat: Vochtig en warm (De rijstvelden van Indonesië)
Verblijf: Een ruime volière.
Minimale afmeting: 100x50x50cm. ‘’Hoe groter, Hoe beter’’.

Papiertjes 2 Corner Image Center Right Branch Leaves Monstera Divider Links

Omschrijving

Van oorsprong komt de Rijstvogel uit Indonesië, China en de Filippijnen. De Rijstvogel leeft daar in grote groepen met elkaar. Ze vliegen over de rijstvelden, om ze gezamenlijk te plunderen. Ze hebben hun naam dan ook aan deze manier van leven te danken. De rijst boeren hebben daarom dan ook een hekel aan de vogeltjes en beschouwen ze zelfs als plaag. Wat erg jammer is want rijstvogel zijn mooie vogels om te zien. De rijstvogel heeft een zwarte kop met witte wangen en een rood snaveltje. De bovenzijde en borst zijn blauwgrijs en hij heeft een zwarte staart. De buik is lichtgrijs met een rozige tint. De rijstvogel kan ongeveer 14 tot 15 cm groot worden. Aan de buitenkant zijn er geen wezenlijke verschillen te bespeuren tussen mannen en vrouwen (pop). Hooguit kleine verschillen tussen snavel en kop grote en vorm kunnen het geslacht verraden. Mannen zijn duidelijk herkenbaar aan de zang.

De Rijstvogel kan binnen in een kooi gehouden worden, mits die ruim genoeg is voor minimaal een stel Rijstvogels. De Rijstvogel kan met andere vogels gehouden worden, maar die moeten dan wel van dezelfde grootte zijn. Vooral in de broed periode kan de Rijstvogel nog wel eens vervelend tegen soortgenoten of andere vogels zijn, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. De Rijstvogel kan ook in een buitenvolière gehouden worden, mits die een nachthok heeft waarin de vogels zich kunnen terug trekken tegen de vorst.

 

Monstera Corner Image Links Top
Rijstvogel Padda Oryzivora kopen vogelwereld

Huisvesting

Beplanting in de kooi/volière is niet noodzakelijk, maar de vogels vinden het wel prettig. In een conifeer of klimop plantje kunnen de Rijstvogels zich verschuilen of een nestje bouwen. Op de bodem van de kooi kunnen als bodembedekker zand of houtsnippers worden gebruikt. Houtsnippers geven de voorkeur, omdat dit minder snel stinkt, en langer meegaat. Je kunt ook kiezen voor Corbo, dit is een bodembedekker op maïs kolvenbasis die 3 x zo lang meegaat als zand. Het absorbeert tot wel 300 % en stoft niet. Maar tegenwoordig zijn er nog allerlei nieuwe soorten bodembedekking zoals bijvoorbeeld Discovery Bedding. In de kooi raden wij aan om natuurlijke houten stokken te gebruiken, omdat de vogels hier beter hun nageltjes aan kunnen scherpen. Stokken van verschillende diktes zijn beter voor de poten en nagels.

 

Divider 400x300 Left Blad
Papiertjes 2

Voeding

De Rijstvogel eet een dieet van verschillende (tropisch) zaden. In de winkel is kant-en-klaar voer te koop, zoals bijvoorbeeld: Prestige Premium, hier zitten allerlei zaden in die ze nodig hebben. Ook is er Xtravital van Beaphar, daar zitten ook allerlei zaden in, maar hier zit als extra’s eivoer in, dus een wat completer voer. Wat de Rijstvogels wel extra nodig hebben is Paddy. Dat is gedroogd rijst, met het hulsje er nog omheen, want daar hebben de Rijstvogels erg veel behoefte aan, net zoals in de natuur. Wat de Rijstvogel ook erg lekker vind is trosgierst. Daar zitten nog meer extra eiwitten in. Af en toe een stukje fruit, appel etc. vinden de Rijstvogels erg lekker. Grit en maagkiezel staan ook op het hoofd menu, doe dit dan ook in een apart bakje zodat de vogels het zoveel kunnen opnemen als ze nodig hebben.

Koppel Rijstvogel vogelwereld

Gedrag

Alleen de man zingt, een duidelijke mooie en zeer goed hoorbare melodie. Er zijn hele kleine verschillen in formaat en snavelgrote / kleur tussen man en pop, maar de zang is het belangrijkste kenmerk van de man. De Rijstvogel is zeer geschikt voor de gezelschapvolière, mits de andere vogels ongeveer even groot zijn of groter. Als je een grote volière hebt met beplanting dan kunnen de Rijstvogels gemakkelijk met andere vogels, of een samen in een groep, gehuisvest worden. Met wat kleinere vogels samen zoals zebravinken gaat het over het algemeen ook prima.

Monstera Divider Links
Lianen Divider Links Papiertjes 2
Avonturia Vogelwereld Back Zoo Nature Javabomen kopen

Meer informatie?

Wil je meer informatie over de rijstvogel en de verzorging hiervan? Kom dan langs in onze winkel en stel je vragen aan onze vogelspecialisten.
Je kan ook telefonisch contact opnemen met 070-3637272.

Tot Avonturia!

Divider Liaan 1920x200
Divider Right Monstera
Click here to go to the top of the website