Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Header Vogelspagina Avonturia De Vogelkelder

Gouldamadine

Vogelwereld Vogelafdeling Vogel Parkiet Papegaai kopen Vogelwinkel Papegaaienwinkel
Liaan2 Corner Image Center Left
Gouldamadine Chloebia Gouldiae Erythrura gouldiae Prachtvink Tropische Vogel Zangvogel kopen

Gouldamadine

Naam Nederlands: Gouldamadine
Wetenschappelijke naam: Erythrura gouldiae
Herkomst: Noord-Australië
Leeftijd: Gemiddeld 5 tot 7 jaar oud.
Lengte: Circa 11 centimeter zonder de punt van de staart, met staartpunt 12 tot 15 cm.
Geboorte: Ei leggend, gemiddeld 4 tot 6 eieren welke na 13 a 14 dagen broeden uitkomen.
Wetgeving: Geen
Klimaat: Savanne
Verblijf: Volière of een grote kooi.
Minimale afmeting: Minimaal 60 cm breed, bij voorkeur minimaal 100 cm, hoe groter hoe beter!
Voedsel: Graszaden, milletsoorten, zadenmengeling, onkruidzaad & eivoer.

Papiertjes 2 Corner Image Center Right Branch Leaves

Omschrijving

De gouldamadine is een van de kleurrijkste tropische vogels uit Australië. Van nature heeft de wildkleur gouldamadine al diverse kleuren van de regenboog. In gevangenschap worden er echter vele tientallen kleurencombinaties gekweekt. Zo zijn er bijvoorbeeld ook gele en blauwe gouldamadines en zijn er verschillende kopkleuren. Vanwege zijn kleuren is de gouldamadine erg populair, maar het is niet de makkelijkste vogel.

Er leven meer gouldamadines als huisdier, dan in het wild. In het wild gaat het niet zo heel goed met de gouldamadine, in 2008 is de vogel zelf als beschermd diersoort opgenomen. Mede doordat veel graslanden werden afgebrand voor de landbouw, de belangrijkste voedselbron van de gouldamadine. Echter in 2012 is deze weer van de lijst afgehaald en wordt de soort goed in de gaten gehouden, de graslanden worden nu ook beter beschermd.

Gouldamadine Chloebia Gouldiae Erythrura gouldiae Prachtvink Tropische Vogel Zangvogel kopen

Voortplanting

Als gouldamadines tien maanden oud zijn, zijn ze al geslachtsrijp, echter is het voor het welzijn van de vogel beter om te wachten met kweken totdat ze een jaar oud zijn. Om een sterk koppel samen te stellen kun je ze het beste zelf hun partner laten kiezen. Een koppel is vaak erg goed samen en ze houden er dan ook niet van om uit elkaar gehaald te worden als ze elkaar hebben gevonden. Een gouldamadine heeft een bijzonder paringsdansje dat hij graag goed laat zien wanneer hij zingt voor het vrouwtje (popje). Hierbij huppelt hij hoog op zijn poten, vaak met een grassprietje tussen zijn snavel, al zingend voor het popje.

Gouldamadines broeden in een gesloten nestkast, bij voorkeur een liggende speciale gouldamadine broedblok. Waarbij het mannetje in een verhoogd gedeelte de wacht kan houden. De pop legt circa vier tot zes eieren, meestal wordt er gebroed vanaf het derde ei. De jongen komen na ongeveer dertien tot veertien dagen broeden uit en zullen vervolgens na ongeveer eenentwintig tot vierentwintig dagen uitvliegen. Ze zullen daarna nog enkele weken door de ouders gevoerd en verzorgd worden. Jonge gouldamadine zijn na ongeveer vier maanden volledig op kleur, verplaats ze gedurende deze jeugdrui periode bij voorkeur niet!

Divider 400x300 Left Blad
Papiertjes 2

Voeding

Van nature leven Gouldamadines in Australië met name op de grasvlaktes, daar eten ze dan ook vele soorten graszaden. In gevangenschap krijgen gouldamadines met name milletsoorten (trosgierst) te eten, de zadenmengeling kan het beste aangevuld worden met onkruidzaad en eivoer. Blauwe gouldamadines hebben ook vitamine-A nodig, deze kunnen ze niet zelf aanmaken. Een rijkelijk dieet met variatie is aan te raden, denk aan bijvoorbeeld groenvoer, fruit, insecten, mineralen en maagkiezel.

Gouldamadine Chloebia Gouldiae Erythrura gouldiae Prachtvink Tropische Vogel Zangvogel kopen

Gedrag

De zang van de gouldamadine is erg zacht, indien je een rustige omgeving hebt dan kan je deze nog wel horen. Echter in een drukke omgeving of volière zal de zang bijna niet hoorbaar zijn. Gouldamadines zijn niet makkelijk om te houden, eigenlijk geen vogels voor beginners. Indien je enige ervaring heeft met tropische vogels dan zou je de stap kunnen nemen, nadat je je goed laat informeren door een gouldamadine liefhebber. Gouldamadines zijn redelijk schuw en gevoelig en wij adviseren deze dan ook niet gauw in huis te nemen. Tenzij je echt een hele grote ruime kamer volière heeft, waarbij ze een goed dag en nachtritme hebben en voldoende rust krijgen.

Monstera Divider Links
Lianen Divider Links
Gouldamadine Chloebia Gouldiae Erythrura gouldiae Prachtvink Tropische Vogel Zangvogel kopen

Samen of alleen?

Aangeraden wordt, indien er voldoende ruimte in de volière is, om meerdere koppels te houden. Een gouldamadine alleen houden wordt sowieso afgeraden. In de natuur leven deze dieren ook met een aantal samen en in gevangenschap wordt dat dan ook aangeraden. De gouldamadine kan ook prima per koppel gehouden worden. Let er echter wel op dat deze vogel voldoende rust en ruimte nodig heeft, dus de kooi dient ruim van formaat en beschut te zijn. Het mooiste, zowel voor jezelf als de vogels, is toch wel om deze vogel te zien in een groep in een ruime volière welke natuurlijk is ingericht.

Papiertjes 2

Huisvesting

Gouldamadines kunnen niet zo goed tegen koude temperaturen en kunnen niet zomaar in een buiten volière geplaatst worden. Je hebt zogenoemde koudkweek gouldamadines, deze zijn in de buiten volière geboren en winterhard. Een gouldamadine welke binnen gehouden wordt, kan je dus niet naar buiten plaatsen. Ook al heb je koudkweek gouldamadines, een (verwarmd) nachtverblijf voor aan de volière is wel aan te raden. Zorg ervoor dat de volière goed beschut is en meerdere dichte zijdes heeft, zodat de wind er niet vol doorheen blaast. Bij voorkeur kan er wel zonlicht in de volière komen, voor de aanmaak van vitamine D3.

Divider Right Monstera
Click here to go to the top of the website