Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
reptielen_dierenpagina_avonturia

Phidippus spec. Ometepe

Reptielenwereld Reptiel Reptielen kopen Reptielenafdeling Reptielenwinkel
Liaan2 Corner Image Center Left Zwarte Springspin
Phidippus Ometepe Springspin

Phidippus spec. Ometepe

Naam Nederlands: Ometepe Springspin
Wetenschappelijke naam: Phidippus spec. Ometepe
Leeftijd: Gemiddeld 2 a 3 jaar
Lengte: Mannen 6 – 18 mm en vrouwen 7 – 22mm
Dagtemperatuur: Gemiddeld 26 – 28 graden
Luchtvochtigheid: 40-70%
Activiteit: Dagactief
Wetgeving: Geen
Verblijf: Terrarium
Afmeting Jonge springspin: 5x5x7 cm
Afmeting Volwassen springspin: 20x20x30 cm

Papiertjes 2 Corner Image Center Right Branch Leaves

Omschrijving

De Phidippus spec. “Ometepe” vertegenwoordigt een springspinpopulatie die gedijt op het eiland Ometepe in Nicaragua. Deze behendige spinnetjes kenmerken zich door hun actieve levensstijl, typerend voor deze spinnensoort. Ze bevinden zich voornamelijk in bomen, waar ze met hun unieke bouw en kleuren perfect zijn aangepast om prooien te besluipen en te vangen. Deze jagers laten een indrukwekkend schouwspel zien tijdens het vangen van hun voedsel.

Vrouwelijke exemplaren springen in het oog door hun glinsterende metallic groene basiskleur, gecombineerd met een opvallend patroon van oranje en zwarte strepen op hun achterlijf. Aan de andere kant hebben mannetjes een meer ingetogen zwarte basiskleur, wat hun uiterlijk kenmerkt.

Springspin Ometepe

Het uiterlijk van de Ometepe Springspin (Phidippus spec. Ometepe)

De Phidippus spec. “Ometepe” valt op door zijn robuustere uiterlijk in vergelijking met de schattige Phidippus regius springspinnen. De vrouwtjes zijn opvallend door hun schitterende metallic groene basiskleur, gecombineerd met een buik die pronkt met een opvallend patroon van oranje en zwarte strepen.

Aan de andere kant hebben mannetjes een meer ingetogen zwarte basiskleur zonder de kenmerkende metallic glans, die geleidelijk overgaat in subtiele grijstinten naarmate ze volwassen worden.

Zoals bij andere springspinnen ontwikkelen mannetjes opvallende groen-blauwe kaken, terwijl die van vrouwtjes roze kleuren. De grootte van de Ometepe Springspin varieert, waarbij volwassen vrouwtjes met een gemiddelde grootte van ongeveer 18 mm over het algemeen groter zijn dan de mannetjes, die rond de 14 mm zitten.

Divider 400x300 Left Blad
Divider Liaan Bottom 1920x200
Monstera Corner Image Links Top 2 Corner Upper Right Planten Kadowereld Avonturia papiertjes

Is mijn Springspin een Man of een Vrouw?

Het bepalen van het geslacht van een springspin vereist wat geduld en aandacht voor subtiele kenmerken die pas goed zichtbaar worden naarmate de spin ouder wordt. Het is daarom aan te raden om te wachten tot de springspin het vierde vervellingsstadium (FH4) bereikt, waardoor de spin de sub-adulte fase of volwassenheid nadert.

papiertjes
Springspin Juventud Mannetje

Mannelijke Ometepe Springspin 

Mannelijke Ometepe springspinnen zijn kleiner dan de vrouwtjes en hebben een vrij basis zwart-wit kleurschema, met opvallende groen-blauwe tanden.

 • Grootte: Met een afmeting tot 18mm zijn mannetjes kleiner dan de vrouwtjes.
 • Kleur: Een typerend zwart-wit kleurenschema
 • Tanden: Groen-blauwe tanden zichtbaar rond het 4e stadium.
 • Voelpootjes: Verdikkingen aan het einde van de voelpootjes, vergelijkbaar met een komma.
 • Pedipalps: Grotere pedipalps, bijna als ‘bokshandschoenen‘ die gebruikt worden voor het overdragen van sperma naar de epigyne tijdens de paring.
Papiertjes 2 Divider Right Monstera
Vrouw Ometepe Phidippus Springspin

Vrouwelijke Ometepe Springspin 

Vrouwelijke Ometepe springspinnen zijn groter dan de mannetjes en hebben een schitterende metallic groene basiskleur. Daarnaast variëren ze veder van warme tinten zoals oranje, rood, bruin, grijs, tot zelfs wit, met roze gekleurde tanden.

 • Grootte: Over het algemeen groter dan mannetjes, met afmetingen die kunnen oplopen tot ongeveer 22 millimeter.
 • Kleur: Variabel kleurenpalet, waaronder warme tinten zoals oranje, rood, bruin, grijs, en zelfs wit.
 • Tanden: Roze gekleurde tanden.
 • Voelpootjes: Gestroomlijnd met een gelijkmatige vorm.
 • Pedipalps: Kleinere pedipalps in vergelijking met mannetjes.
 • Epigyne: Het meest opvallende kenmerk aan de onderkant van het vrouwtje is de “epigyne,” een klein, zwart en glanzend puntje tussen de boeklongen. Dit kenmerk is cruciaal voor de voortplanting en het onderscheid tussen mannelijke en vrouwelijke springspinnen.
Divider Liaan Bottom 1920x200
Liaan Center Left Avonturia's Kitchen Avonturia Divider 400x300 Left Blad
Close Up Of A Jumping Spider.

Voeding en Jacht

Springspinnen zijn bekend om hun unieke en actieve jachtgedrag. Ze zijn in staat om prooien te besluipen en te vangen door middel van een combinatie van zicht, snelheid en precisie. Hier is een algemeen overzicht van hoe springspinnen jagen:

 1. Zicht: Springspinnen hebben uitstekende zichtorganen genaamd “voorste mediane ogen” die hen in staat stellen om bewegingen en details op korte afstand waar te nemen. Dit stelt hen in staat om prooien op te sporen en te volgen.
 2. Besluipen: Springspinnen zijn bekend om hun sluipende jachttechniek. Ze bewegen langzaam en voorzichtig in de richting van hun prooi, terwijl ze zich dicht bij het oppervlak houden om niet opgemerkt te worden.
 3. Afstand inschatten: Terwijl ze zich besluipend dichter bij hun prooi bewegen, schatten springspinnen de juiste afstand in. Dit is van cruciaal belang omdat springspinnen hun prooien vaak vanaf een korte afstand aanvallen.
 4. Sprong: Zodra de springspin meent dat hij dicht genoeg bij de prooi is, maakt hij zich klaar voor de aanval. Springspinnen hebben zeer sterke spieren in hun achterpoten en kunnen hiermee krachtige sprongen maken. De sprong wordt mogelijk gemaakt door de snelle ontspanning van deze spieren, waardoor de spin zich met aanzienlijke snelheid in de richting van de prooi lanceert.
 5. Zijdedraad: Tijdens de sprong laten springspinnen een dunne draad van spinrag achter, die als een soort anker fungeert. Dit anker zorgt ervoor dat de springspin na de aanval veilig kan terugkeren naar zijn oorspronkelijke positie als de aanval niet succesvol is.
 6. Vangst: Tijdens de vangst brengt de springspin zijn kaken (chelicerae) samen om de prooi te grijpen en te bijten. Deze beet introduceert een enzymatisch gif dat helpt bij de afbraak van weefsels van de prooi, waardoor de springspin het kan opnemen.
Ometepe

Het voeden van een Ometepe Springspin 

In gevangenschap kun je Ometepe springspinnen voeden met verschillende levende insecten die geschikt zijn voor hun grootte.

 1. Vliegen: Kleine fruitvliegjes of vliegen kunnen een uitstekende voedselbron zijn voor springspinnen. Ze zijn vaak gemakkelijk verkrijgbaar en bevatten voldoende voedingsstoffen.
 2. Krekels: Afhankelijk van de grootte van de springspin kun je kleine tot middelgrote krekels aanbieden. Deze bieden wat variatie in het dieet en bevatten eiwitten.
 3. Vlinders en motten: Kleine vlinders en motten kunnen ook geschikte prooien zijn, vooral als ze qua grootte passen bij de springspin.
 4. Kleine sprinkhanen: Als je de beschikking hebt over kleine sprinkhanen, kunnen deze ook als voeding dienen voor springspinnen.
 5. Kleine kevers: Sommige kleine kevers kunnen ook geschikt zijn, maar zorg ervoor dat ze niet te groot zijn voor de grootte van de spin.

Het is belangrijk om de grootte van de voedselprooi aan te passen aan de grootte van de springspin. Het is beter om prooien aan te bieden die niet groter zijn dan de helft van de grootte van het lichaam van de spin. Dit voorkomt dat de spin wordt overweldigd of gewond raakt door te grote prooien.

Papiertjes 2 Corner Image Center Right Branch Leaves Corner Lower Left Blad

Een Phidippus spec. Ometepe Springspin als huisdier

Een Ometepe Springspin is vanwege zijn actieve levensstijl, sociale gedrag en stoerdere uiterlijk een leuke springspinnen soort om als huisdier te houden.

Het inrichten van een geschikt terrarium is essentieel om je Ometepe Springspin een comfortabel thuis te bieden. Een terrarium van bijvoorbeeld 20x20x30 cm met voldoende ventilatieopeningen wordt aanbevolen.

Zorg voor voldoende schuilplaatsen, zoals kleine stukjes schors of bladeren, waar je springspin zich veilig kan voelen. Aangezien deze spinnen meesters zijn in camouflage, draagt het creëren van een omgeving die lijkt op hun natuurlijke habitat bij aan hun welzijn.

Het handhaven van de juiste temperatuur is van cruciaal belang voor de gezondheid van je Ometepe Springspin. Een ideale dagtemperatuur varieert tussen 20 en 25 graden Celsius. Het is ook essentieel om een luchtvochtigheid van ongeveer 50% tot 70% te handhaven. Regelmatig sproeien van het terrarium zal helpen om de optimale vochtigheidsniveaus te behouden en de springspin te voorzien van de benodigde vochtigheid.

Houd er rekening mee dat de Ometepe Springspin een unieke soort is met specifieke behoeften. Zorgvuldige aandacht voor het creëren van een geschikte leefomgeving en het monitoren van hun gedrag zal bijdragen aan het welzijn en de fascinatie van dit prachtige huisdier.

Monstera Divider Links
Divider Liaan 1920x200
Click here to go to the top of the website