Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Geslacht Bepalen Springspin

Is mijn Springspin een Man of Vrouw?

Springspin Geslachtsbepaling: Hoe herken je het Geslacht van een Springspin?

Het bepalen van het geslacht van je springspin kan een uitdaging zijn, vooral als het een jonge spin betreft. In deze blog onderzoeken we de subtiele verschillen die je helpen het geslacht van je springspin nauwkeurig te bepalen, inclusief handige tips voor een nauwkeurige identificatie.

Springspin Man
Springspin Vrouw

Wacht met Geslachtsbepaling van je Springspin voor Duidelijkheid

Om het geslacht van je springspin nauwkeurig te bepalen, is het raadzaam om te wachten tot de spin het vierde vervellingsstadium (FH4) bereikt en de sub-adulte fase of volwassenheid nadert.

Deze ontwikkelingsfase duurt doorgaans tussen de vier tot acht maanden, afhankelijk van de springspinsoort. In dit stadium vertoont de spin een volwassener uiterlijk en gedrag, zoals een toegenomen omvang, wat het mogelijk maakt om geslachtskenmerken duidelijker te identificeren.

Het vierde stadium (FH4) verwijst naar het moment waarop de springspin voor de vierde keer vervelt. Rond deze periode veranderd ook de kleur van de tanden. Voor mannelijke springspinnen worden de tanden groen-blauw, terwijl de tanden van vrouwelijke springspinnen roze worden.

De Uiterlijke Kenmerken van een Mannelijke Springspin

Mannelijke springspinnen zijn kleiner dan vrouwtjes en hebben doorgaans een zwart-wit kleurschema, met opvallende groen-blauwe tanden.

 • Grootte: Met een afmeting tot 18mm zijn mannetjes kleiner dan de vrouwtjes.
 • Kleur: Een typerend zwart-wit kleurenschema
 • Tanden: Groen-blauwe tanden zichtbaar rond het 4e stadium.
 • Voelpootjes: Verdikkingen aan het einde van de voelpootjes, vergelijkbaar met een komma.
 • Pedipalps: Grotere pedipalps, bijna als ‘bokshandschoenen‘ die gebruikt worden voor het overdragen van sperma naar de epigyne tijdens de paring.
Mannelijke Springspin

Pedipalps zijn een soort van kleine grijparmen die zich naast de mond van de springspin zitten.

De Uiterlijke Kenmerken van een Vrouwelijke Springspin

Vrouwelijke springspinnen zijn groter dan de mannetjes en kunnen een opvallende diversiteit aan kleuren hebben, variërend van warme tinten zoals oranje, rood, bruin, grijs, tot zelfs wit, met roze gekleurde tanden.

Vrouwelijke Springspin 1
 • Grootte: Over het algemeen groter dan mannetjes, met afmetingen die kunnen oplopen tot ongeveer 22 millimeter.
 • Kleur: Variabel kleurenpalet, waaronder warme tinten zoals oranje, rood, bruin, grijs, en zelfs wit.
 • Tanden: Roze gekleurde tanden.
 • Voelpootjes: Gestroomlijnd met een gelijkmatige vorm.
 • Pedipalps: Kleinere pedipalps in vergelijking met mannetjes.
 • Epigyne: Het meest opvallende kenmerk aan de onderkant van het vrouwtje is de “epigyne,” een klein, zwart en glanzend puntje tussen de boeklongen. Dit kenmerk is cruciaal voor de voortplanting en het onderscheid tussen mannelijke en vrouwelijke springspinnen.

Tips voor het Eenvoudiger Bepalen van het Geslacht van Springspinnen

Het vaststellen van het geslacht van springspinnen kan bij deze kleine spinnetjes een uitdaging zijn. Wij hebben enkele handige tips om te zorgen dat het iets makkelijker voor je wordt.

Ten eerste is geduld cruciaal; wacht tot de spin de sub-adulte fase of volwassenheid bereikt, wat doorgaans tussen de vier tot acht maanden kan duren. Hiermee voorkom je vroegtijdige conclusies en vergroot je de nauwkeurigheid van de geslachtsbepaling. Daarnaast zijn er praktische observatiemethoden die het makkelijker kunnen maken:

 • Fotografie: Maak een foto van je spin met je smartphone. Vergroot de afbeelding om kleine details beter te identificeren.
 • Belichting voor Duidelijkheid: Schijn licht op het gezicht van de spin. Hierdoor worden de kleuren, vooral die van de tanden, duidelijker zichtbaar.
 • Voeren: Dit kan ervoor zorgen dat de tanden goed zichtbaar worden, waardoor het bepalen van het geslacht makkelijker wordt.
Springspin Man 1
Springspin Man Of Vrouw
Springspin Vrouw 1

Het Geslacht van een Springspin Bepalen

Het bepalen van het geslacht van je springspin mag dan een uitdaging lijken, maar met geduld en aandacht voor subtiele kenmerken wordt het aanzienlijk makkelijker!

Mannelijke springspinnen onderscheiden zich door hun kleinere gestalte, zwart-wit kleurschema, groen-blauwe tanden, en opvallende pedipalps, lijkende op bokshandschoenen.

Vrouwelijke springspinnen zijn groter, vertonen een variabel kleurenpalet, hebben roze tanden, en dragen een opvallende epigyne aan de onderzijde van hun lichaam.

Springspin Zwart

Wil jij meer weten over Springspinnen?

Bezoek onze winkel en laat je adviseren door onze deskundige collega’s, of ontdek alles wat je nodig hebt voor je springspin in onze webshop, van het juiste terrarium tot geschikt voedsel.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit

Nieuwsbrief inschrijving

Click here to go to the top of the website