Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
reptielen_dierenpagina_avonturia

Phidippus regius Everglades

Reptielenwereld Reptiel Reptielen kopen Reptielenafdeling Reptielenwinkel
Liaan2 Corner Image Center Left Springspin Juventud Rood
Phidippus Regius Isla Juventud 2

Phidippus regius Everglades

Naam Nederlands: Everglades Springspin
Wetenschappelijke naam: Phidippus regius Everglades
Leeftijd: Gemiddeld 2 a 3 jaar
Lengte: Mannen 6 – 18 mm en vrouwen 7 – 22mm
Dagtemperatuur: Gemiddeld 26 – 28 graden
Luchtvochtigheid: 40-70%
Activiteit: Dagactief
Wetgeving: Geen
Verblijf: Terrarium
Afmeting Jonge springspin: 5x5x7 cm
Afmeting Volwassen springspin: 20x20x30 cm

Papiertjes 2 Corner Image Center Right Branch Leaves

Omschrijving

De Everglades Springspin, ook bekend als Phidippus regius Everglades, is een opvallende en fascinerende spinsoort die zijn naam ontleent aan zijn natuurlijke leefgebied in de Everglades, een uniek moerasgebied in Florida, Verenigde Staten. Met zijn kenmerkende uiterlijk en interessante gedrag is deze springspin een intrigerende aanvulling op de wereld van geleedpotigen.

De Everglades Springspin vertoont een compacte en gestroomlijnde lichaamsvorm, met een duidelijk onderscheid tussen het voorste cephalothorax (kopborststuk) en het achterste abdomen (achterlijf). De spin is overwegend zwart tot bruin gekleurd, en zijn opvallend grote, glanzende ogen voegen een uniek visueel element toe aan zijn uiterlijk.

Deze springspin staat bekend om zijn behendige bewegingen en opmerkelijke sprongen, mogelijk gemaakt door zijn krachtige achterpoten. Als dagactieve jager gaat de Everglades Springspin actief op zoek naar prooien, wat bijdraagt aan zijn boeiende gedrag in gevangenschap.

Voor natuurliefhebbers en spinliefhebbers biedt het observeren van de Everglades Springspin in een geschikt terrarium een boeiende ervaring. Het creëren van een leefomgeving die lijkt op zijn natuurlijke habitat, met voldoende schuilplaatsen en geschikte voedselbronnen, draagt bij aan het welzijn en de intrigerende levensstijl van deze bijzondere springspin.

Springspin Juventud

Het uiterlijk van de Everglades Springspin (Phidippus regius Everglades)

De grootte van de Everglades Springspin varieert, waarbij volwassen vrouwtjes met een gemiddelde grootte van ongeveer 18 mm over het algemeen groter zijn dan mannetjes, die meestal rond de 16 mm zitten.

De lichaamsvorm van de Everglades Springspin kan worden omschreven als compact en gestroomlijnd. De spin heeft een afgeplat lichaam met een duidelijke scheiding tussen het voorste cephalothorax (kopborststuk) en het achterste abdomen (achterlijf). Het cephalothorax is breder dan het abdomen en omvat de opvallende ogen en kaken van de spin.

Een smalle taille verbindt het kopborststuk en het achterlijf naadloos, wat de Everglades Springspin in staat stelt om soepel en behendig te bewegen tussen takken, bladeren en andere oppervlakken. Dankzij deze bouw kan de spin snel reageren op prooien en zich moeiteloos voortbewegen in zijn natuurlijke omgeving.

De Everglades springspin vertoont opmerkelijke kleuren, meestal variërend van zwart tot bruin, soms zelfs met unieke combinaties. Echter, zijn meest opvallende kenmerk is de opvallend grote en glanzende ogen op zijn relatief klein lichaam. Deze spin is opmerkelijk als een dagactieve en visueel georiënteerde jager, wat betekent dat hij overdag actief is en ’s nachts jaagt.

Divider 400x300 Left Blad
Divider Liaan Bottom 1920x200
Monstera Corner Image Links Top 2 Corner Upper Right Planten Kadowereld Avonturia papiertjes

Is mijn Springspin een Man of een Vrouw?

Het bepalen van het geslacht van een springspin vereist wat geduld en aandacht voor subtiele kenmerken die pas goed zichtbaar worden naarmate de spin ouder wordt. Het is daarom aan te raden om te wachten tot de springspin het vierde vervellingsstadium (FH4) bereikt, waardoor de spin de sub-adulte fase of volwassenheid nadert.

papiertjes
Springspin Juventud Mannetje

Mannelijke Everglades Springspin 

Mannelijke springspinnen zijn altijd kleiner dan vrouwtjes en hebben een zwart-wit kleurschema, met opvallende groen-blauwe tanden.

 • Grootte: Met een afmeting tot 18mm zijn mannetjes kleiner dan de vrouwtjes.
 • Kleur: Een typerend zwart-wit kleurenschema
 • Tanden: Groen-blauwe tanden zichtbaar rond het 4e stadium.
 • Voelpootjes: Verdikkingen aan het einde van de voelpootjes, vergelijkbaar met een komma.
 • Pedipalps: Grotere pedipalps, bijna als ‘bokshandschoenen‘ die gebruikt worden voor het overdragen van sperma naar de epigyne tijdens de paring.
Papiertjes 2 Divider Right Monstera
Springspin Juventud Vrouwtje

Vrouwelijke Everglades Springspin 

Vrouwelijke springspinnen zijn doorgaans groter dan de mannetjes en hebben meer diversiteit aan kleuren, variërend van warme tinten zoals oranje, rood, bruin, grijs, tot zelfs wit, met roze gekleurde tanden.

 • Grootte: Over het algemeen groter dan mannetjes, met afmetingen die kunnen oplopen tot ongeveer 22 millimeter.
 • Kleur: Variabel kleurenpalet, waaronder warme tinten zoals oranje, rood, bruin, grijs, en zelfs wit.
 • Tanden: Roze gekleurde tanden.
 • Voelpootjes: Gestroomlijnd met een gelijkmatige vorm.
 • Pedipalps: Kleinere pedipalps in vergelijking met mannetjes.
 • Epigyne: Het meest opvallende kenmerk aan de onderkant van het vrouwtje is de “epigyne,” een klein, zwart en glanzend puntje tussen de boeklongen. Dit kenmerk is cruciaal voor de voortplanting en het onderscheid tussen mannelijke en vrouwelijke springspinnen.
Divider Liaan Bottom 1920x200
Liaan Center Left Avonturia's Kitchen Avonturia Divider 400x300 Left Blad
Jumping Spin

Voeding en Jacht

Everglades Springspinnen staan bekend om hun unieke en actieve jachtgedrag. Ze vertonen het vermogen om prooien te besluipen en te vangen door middel van een combinatie van zicht, snelheid en precisie. Hier is een algemeen overzicht van hoe Everglades Springspinnen jagen:

 1. Zicht: Everglades Springspinnen hebben uitstekende zichtorganen, bekend als “voorste mediane ogen”, waarmee ze bewegingen en details op korte afstand kunnen waarnemen. Dit stelt hen in staat om prooien op te sporen en te volgen.
 2. Besluipen: Everglades Springspinnen staan bekend om hun sluipende jachttechniek. Ze bewegen langzaam en voorzichtig in de richting van hun prooi, terwijl ze zich dicht bij het oppervlak houden om niet opgemerkt te worden.
 3. Afstand inschatten: Terwijl ze zich besluipend dichter bij hun prooi bewegen, schatten Everglades Springspinnen de juiste afstand in. Dit is van cruciaal belang omdat ze hun prooien vaak vanaf een korte afstand aanvallen.
 4. Sprong: Zodra de springspin meent dat hij dicht genoeg bij de prooi is, maakt hij zich klaar voor de aanval. Everglades Springspinnen hebben zeer sterke spieren in hun achterpoten en kunnen hiermee krachtige sprongen maken. De sprong wordt mogelijk gemaakt door de snelle ontspanning van deze spieren, waardoor de spin zich met aanzienlijke snelheid in de richting van de prooi lanceert.
 5. Zijdedraad: Tijdens de sprong laten Everglades Springspinnen een dunne draad van spinrag achter, die fungeert als een soort anker. Dit anker zorgt ervoor dat de springspin na de aanval veilig kan terugkeren naar zijn oorspronkelijke positie als de aanval niet succesvol is.
 6. Vangst: Tijdens de vangst brengt de springspin zijn kaken (chelicerae) samen om de prooi te grijpen en te bijten. Deze beet introduceert een enzymatisch gif dat helpt bij de afbraak van weefsels van de prooi, waardoor de Everglades Springspin het kan opnemen.
Dansende Springspin

Het voeden van een Everglades Springspin 

In gevangenschap kun je Everglades Springspinnen voeden met diverse levende insecten die geschikt zijn voor hun grootte. Hier zijn enkele voedingsopties die je aan je Everglades Springspin kunt geven:

 1. Vliegen: Kleine fruitvliegjes of vliegen vormen een uitstekende voedselbron voor Everglades Springspinnen. Ze zijn doorgaans gemakkelijk verkrijgbaar en bevatten voldoende voedingsstoffen.
 2. Krekels: Aanpassend aan de grootte van de springspin, kun je kleine tot middelgrote krekels aanbieden. Deze zorgen voor variatie in het dieet en bevatten belangrijke eiwitten.
 3. Vlinders en motten: Kleine vlinders en motten kunnen ook geschikte prooien zijn, vooral als ze qua grootte passen bij de Everglades Springspin.
 4. Kleine sprinkhanen: Indien beschikbaar, kunnen kleine sprinkhanen eveneens dienen als voeding voor Everglades Springspinnen.
 5. Kleine kevers: Sommige kleine kevers kunnen geschikt zijn, maar het is belangrijk ervoor te zorgen dat ze niet te groot zijn voor de grootte van de spin.

Het is essentieel om de grootte van de voedselprooi aan te passen aan de grootte van de Everglades Springspin. Het is raadzaam prooien aan te bieden die niet groter zijn dan de helft van de grootte van het lichaam van de spin, om te voorkomen dat de spin wordt overweldigd of verwond raakt door te grote prooien.

Papiertjes 2 Corner Image Center Right Branch Leaves Corner Lower Left Blad

Een Phidippus regius Everglades als huisdier

Een springspin is vanwege zijn actieve levensstijl, sociale gedrag en unieke kleuren een boeiend huisdier om te houden!

Het inrichten van een geschikt terrarium is cruciaal om je Everglades Springspin een comfortabel thuis te bieden. Een terrarium van bijvoorbeeld 20x20x30 cm met voldoende ventilatieopeningen wordt aanbevolen.

Zorg voor voldoende schuilplaatsen, zoals kleine stukjes schors of bladeren, waar je springspin zich veilig kan voelen. Aangezien deze spinnen meesters zijn in camouflage, draagt het creëren van een omgeving die lijkt op hun natuurlijke habitat bij aan hun welzijn.

Het handhaven van de juiste temperatuur is van cruciaal belang voor de gezondheid van je Everglades Springspin. Een ideale dagtemperatuur varieert tussen 20 en 25 graden Celsius. Het is ook essentieel om een luchtvochtigheid van ongeveer 50% tot 70% te handhaven. Regelmatig sproeien van het terrarium zal helpen om de optimale vochtigheidsniveaus te behouden en de springspin te voorzien van de benodigde vochtigheid.

Houd er rekening mee dat de Everglades Springspin een unieke soort is met specifieke behoeften. Zorgvuldige aandacht voor het creëren van een geschikte leefomgeving en het monitoren van hun gedrag zal bijdragen aan het welzijn en de fascinatie van dit prachtige huisdier.

Monstera Divider Links
Divider Liaan 1920x200
Click here to go to the top of the website