Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
reptielen_dierenpagina_avonturia

Phidippus regius Bahama

Reptielenwereld Reptiel Reptielen kopen Reptielenafdeling Reptielenwinkel
Liaan2 Corner Image Center Left Springspin Zwart
Springspin Wit

Phidippus regius Bahama

Naam Nederlands: “white” Bahama Springspin
Wetenschappelijke naam: Phidippus regius “Bahama”
Leeftijd: Gemiddeld 2 a 3 jaar
Lengte: Mannen 6 – 18 mm en vrouwen 7 – 22mm
Dagtemperatuur: Gemiddeld 26 – 28 graden
Luchtvochtigheid: 40-70%
Activiteit: Dagactief
Wetgeving: Geen
Verblijf: Terrarium
Afmeting Jonge springspin: 5x5x7 cm
Afmeting Volwassen springspin: 20x20x30 cm

Divider 400x300 Left Blad
Papiertjes 2 Corner Image Center Right Branch Leaves

Omschrijving

De Bahama Springspin, wetenschappelijk bekend als Phidippus Regius Bahama, is een prachtige en intrigerende spinsoort. Deze springspinnen behoren tot de iets grotere soorten, wat ze extra geliefd maakt onder springspinnenliefhebbers. Ze zijn lid van de Salticidae-familie, die bekend staat om hun behendige sprongen en actieve jachttechnieken. Met hun opvallende verschijning en actieve levensstijl zijn de Bahama Springspinnen een favoriet onder natuurliefhebbers en diegenen die gefascineerd zijn door deze elegante spinsoorten.

De Bahama Springspin staat bekend om zijn unieke zwart en witte kleurenpalet, variëren van helder wit met weinig zwarte vlekken tot donker gekleurde exemplaren. Deze opvallende kleuren maken deze spin tot een visueel spektakel. Bovendien hebben ze grote, uitdrukkingsvolle ogen die hen een bijna nieuwsgierige uitstraling geven.

Wat het gedrag betreft, blinken deze spinnen uit in hun vermogen om prooien op te sporen en te bespringen. Ze hebben uitstekende gezichtsvermogens en kunnen hun prooi vanaf een een grote afstand al waarnemen. Met behulp van hun krachtige poten kunnen ze indrukwekkende sprongen maken om hun prooi te vangen. Dit gedrag, gecombineerd met hun opvallende uiterlijk, maakt de Bahama Springspin tot een favoriet onder natuurliefhebbers en spinliefhebbers.

Zwarte Springspin

Het uiterlijk van de Bahama Springspin

De Bahama Springspin (Phidippus Regius Bahama) vertoont een opvallend en intrigerend uiterlijk dat kenmerkend is voor deze spinsoort.

De grootte van de Bahama Springspin kan variëren, maar volwassen vrouwtjes worden over het algemeen groter, met een gemiddelde grootte van ongeveer 20 mm, terwijl de mannetjes een iets kleinere omvang hebben, meestal rond de 18 mm.

De lichaamsvorm van de Bahama Springspin is compact en gedrongen, met een breder lichaam dan lengte, waardoor ze behendig tussen bladeren en takken kunnen bewegen en zich kunnen verbergen voor mogelijke roofdieren.

De kleurvariatie bij de Bahama Springspin is opmerkelijk. Vrouwelijke exemplaren zijn vaak helder wit of grijzig met weinig zwart aan de bovenzijde van het borststuk. In tegenstelling hiermee hebben mannetjes meestal een zwarte basiskleur met opvallende witte vlekken. Sommige mannetjes vertonen diep iriserende groene, paarse en blauwe tinten op hun kaken, waardoor ze een opvallend en betoverend uiterlijk krijgen.

Deze aanpassingen in kleur en lichaamsvorm stellen de Bahama Springspin in staat om zich aan te passen aan verschillende omgevingen en maken hen tot een boeiend onderwerp voor zowel natuurwaarnemers als liefhebbers van springspinnen.

Divider Liaan Flip 1920x200
Monstera Corner Image Links Top Corner Upper Right Planten2 Kadowereld Avonturia Papiertjes 2

Is mijn Springspin een Man of een Vrouw?

Het vaststellen van het geslacht van een Bahama Springspin vereist geduld, vooral omdat de subtiele kenmerken pas zichtbaar worden naarmate de spin ouder wordt. Het geslachtsverschil wordt duidelijker bij volwassen exemplaren, en observatie over een langere periode is vaak nodig om de karakteristieke eigenschappen te herkennen die aangeven of het een mannetje of vrouwtje is.

Papiertjes 2
Springspin Apalachicola Mannetje

Mannelijke Bahama Springspin

 • Grootte: Met een afmeting tot 18mm zijn mannetjes kleiner dan de vrouwtjes.
 • Kleur: Een typerend zwart-wit kleurenschema
 • Tanden: Groen-blauwe tanden zichtbaar rond het 4e stadium.
 • Voelpootjes: Verdikkingen aan het einde van de voelpootjes, vergelijkbaar met een komma.
 • Pedipalps: Grotere pedipalps, bijna als ‘bokshandschoenen‘ die gebruikt worden voor het overdragen van sperma naar de epigyne tijdens de paring.
Papiertjes 2 Divider Planten En Liaan Avonturia
Springspin Apalachicola Vrouwtje

Vrouwelijke Bahama Springspin

 • Grootte: Over het algemeen groter dan mannetjes, met afmetingen die kunnen oplopen tot ongeveer 22 millimeter.
 • Kleur: Variabel kleurenpalet met overwegend wit met minder zwart dan de man
 • Tanden: Roze gekleurde tanden.
 • Voelpootjes: Gestroomlijnd met een gelijkmatige vorm.
 • Pedipalps: Kleinere pedipalps in vergelijking met mannetjes.
 • Epigyne: Het meest opvallende kenmerk aan de onderkant van het vrouwtje is de “epigyne,” een klein, zwart en glanzend puntje tussen de boeklongen. Dit kenmerk is cruciaal voor de voortplanting en het onderscheid tussen mannelijke en vrouwelijke springspinnen.
Divider Liaan Flip 1920x200
Liaan Center Left Avonturia's Kitchen Avonturia Divider 400x300 Left Blad
Apalachicola Springspin

Voeding en Jacht

Springspinnen zijn bekend om hun unieke en actieve jachtgedrag. Ze zijn in staat om prooien te besluipen en te vangen door middel van een combinatie van zicht, snelheid en precisie. Hier is een algemeen overzicht van hoe springspinnen jagen:

 1. Zicht: Springspinnen hebben uitstekende zichtorganen genaamd “voorste mediane ogen” die hen in staat stellen om bewegingen en details op korte afstand waar te nemen. Dit stelt hen in staat om prooien op te sporen en te volgen.
 2. Besluipen: Springspinnen zijn bekend om hun sluipende jachttechniek. Ze bewegen langzaam en voorzichtig in de richting van hun prooi, terwijl ze zich dicht bij het oppervlak houden om niet opgemerkt te worden.
 3. Afstand inschatten: Terwijl ze zich besluipend dichter bij hun prooi bewegen, schatten springspinnen de juiste afstand in. Dit is van cruciaal belang omdat springspinnen hun prooien vaak vanaf een korte afstand aanvallen.
 4. Sprong: Zodra de springspin meent dat hij dicht genoeg bij de prooi is, maakt hij zich klaar voor de aanval. Springspinnen hebben zeer sterke spieren in hun achterpoten en kunnen hiermee krachtige sprongen maken. De sprong wordt mogelijk gemaakt door de snelle ontspanning van deze spieren, waardoor de spin zich met aanzienlijke snelheid in de richting van de prooi lanceert.
 5. Zijdedraad: Tijdens de sprong laten springspinnen een dunne draad van spinrag achter, die als een soort anker fungeert. Dit anker zorgt ervoor dat de springspin na de aanval veilig kan terugkeren naar zijn oorspronkelijke positie als de aanval niet succesvol is.
 6. Vangst: Tijdens de sprong brengt de springspin zijn kaken (chelicerae) samen om de prooi te grijpen en te bijten. Deze beet injecteert gif in de prooi, wat helpt bij verlamming en vertering. Het gif breekt de weefsels van de prooi af, waardoor de springspin het kan opzuigen.
Apalachicola Spring Spin

Het voeden van een Apalachicola Springspin

In gevangenschap kun je springspinnen voeden met een verscheidenheid aan levende insecten die geschikt zijn voor hun grootte. Hier zijn enkele voedingsopties die je aan je springspin kunt geven:

 1. Vliegen: Kleine fruitvliegjes of vliegen kunnen een uitstekende voedselbron zijn voor springspinnen. Ze zijn vaak gemakkelijk verkrijgbaar en bevatten voldoende voedingsstoffen.
 2. Krekels: Afhankelijk van de grootte van de springspin kun je kleine tot middelgrote krekels aanbieden. Deze bieden wat variatie in het dieet en bevatten eiwitten.
 3. Vlinders en motten: Kleine vlinders en motten kunnen ook geschikte prooien zijn, vooral als ze qua grootte passen bij de springspin.
 4. Kleine sprinkhanen: Als je de beschikking hebt over kleine sprinkhanen, kunnen deze ook als voeding dienen voor springspinnen.
 5. Kleine kevers: Sommige kleine kevers kunnen ook geschikt zijn, maar zorg ervoor dat ze niet te groot zijn voor de grootte van de spin.

Het is belangrijk om de grootte van de voedselprooi aan te passen aan de grootte van de springspin. Het is beter om prooien aan te bieden die niet groter zijn dan de helft van de grootte van het lichaam van de spin. Dit voorkomt dat de spin wordt overweldigd of gewond raakt door te grote prooien.

Papiertjes 2 Corner Image Center Right Branch Leaves Corner Lower Left Blad

Een Bahama Springspin als huisdier

Door zijn unieke gedrag, prachtige kleuren en actieve levensstijl is de Bahama Springspin een fascinerend spinnensoort om als huisdier te houden.

Voor het inrichten van een geschikt terrarium wordt een afmeting van bijvoorbeeld 20x20x30 cm aanbevolen. Zorg voor voldoende schuilplaatsen, zoals kleine stukjes schors of bladeren, waar je Bahama Springspin zich veilig kan voelen. Aangezien deze spinnen meesters zijn in camouflage, draagt het creëren van een omgeving die lijkt op hun natuurlijke habitat bij aan hun welzijn.

Het handhaven van de juiste temperatuur is cruciaal voor de gezondheid van je Bahama Springspin. De ideale dagtemperatuur varieert tussen 20 en 25 graden Celsius. Daarnaast is het van belang om een luchtvochtigheid van ongeveer 50% tot 70% te handhaven. Regelmatig besproeien van het terrarium zal helpen om de juiste vochtigheidsniveaus te behouden en de springspin van vocht te voorzien.

Houd er rekening mee dat de Bahama Springspin een bijzondere soort is met specifieke vereisten. Zorgvuldige aandacht voor het creëren van een geschikte leefomgeving en het monitoren van hun gedrag zal bijdragen aan het welzijn en de fascinatie van dit prachtige huisdier.

Monstera Divider Links
Divider Liaan 1920x200
Click here to go to the top of the website