Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
reptielen_dierenpagina_avonturia

Phidippus regius Apalachicola

Reptielenwereld Reptiel Reptielen kopen Reptielenafdeling Reptielenwinkel
Liaan2 Corner Image Center Left Springspin Zwart
Springspin Wit

Phidippus regius Apalachicola

Naam Nederlands: Apalachicola Springspin
Wetenschappelijke naam: Phidippus regius “Apalachicola”
Leeftijd: Gemiddeld 2 a 3 jaar
Lengte: Mannen 6 – 18 mm en vrouwen 7 – 22mm
Dagtemperatuur: Gemiddeld 26 – 28 graden
Luchtvochtigheid: 40-70%
Activiteit: Dagactief
Wetgeving: Geen
Verblijf: Terrarium
Afmeting Jonge springspin: 5x5x7 cm
Afmeting Volwassen springspin: 20x20x30 cm

Divider 400x300 Left Blad
Papiertjes 2 Corner Image Center Right Branch Leaves

Omschrijving

De Phidippus regius Apalachicola, is een opmerkelijke springspin die bekend staat om zijn actieve levensstijl en unieke kleuren. Deze spin, ook bekend als de Apalachicola Springspin, is inheems in de zuidoostelijke Verenigde Staten, met een bijzondere populatie in de regio Apalachicola.

De Apalachicola Springspin heeft een uniek kleurenpalet, variërend van glanzend zwart, helder wit met diep iriserend groene en blauwe tinten. Deze opvallende kleuren maken hen tot een visueel spektakel. Bovendien zijn hun grote, uitdrukkingsvolle ogen opvallend en geven ze hen een bijna nieuwsgierige uitstraling.

De grootte van de Apalachicola Springspin varieert, waarbij volwassen vrouwtjes gemiddeld groter zijn met ongeveer 18 mm, vergeleken met mannetjes die een grootte van ongeveer 14 mm bereiken. De compacte en gedrongen lichaamsvorm van deze springspin draagt bij aan zijn behendigheid en vermogen om zich tussen bladeren en takken te manoeuvreren.

De Apalachicola Springspin staat bekend om zijn uitstekende jachttechnieken. Uitgerust met indrukwekkende zichtorganen, besluipen deze spinnen hun prooi met langzame en voorzichtige bewegingen. Dankzij hun krachtige achterpoten kunnen ze vervolgens krachtige sprongen maken om de prooi te vangen.

Zwarte Springspin

Het uiterlijk van de Apalachicola Springspin

De Apalachicola Springspin is een opvallende en leuke spin met een uniek en intrigerend uiterlijk.

De grootte van de Apalachicola Springspin varieert, maar volwassen vrouwtjes worden met hun gemiddelde grootte van 18mm groter dan de mannetjes die rond de 14mm zitten.

De lichaamsvorm van de Apalachicola Springspin is compact en gedrongen. Het lichaam is breder dan het lang is en heeft een afgeplat uiterlijk. Dit helpt hem om tussen bladeren en takken te manoeuvreren en zich te verbergen voor roofdieren.

De Apalachicola Springspin heeft een variabele zwart met witte kleur, die bij ieder individu weer kan variëren. De vrouwelijke Phidippus cf. regius “Apalachicola” zijn vaak helder van kleur en hebben slechts weinig zwart aan de bovenzijde van het borststuk.

De mannetjes daarentegen zijn vaak voorzien van een zwarte basiskleur met witte vlekken. Sommige van hen hebben diep iriserende groene, paarse en blauwe tinten op hun kaken, wat ervoor zorgt dat ze een opvallend en betoverend uiterlijk hebben.

Divider Liaan Flip 1920x200
Monstera Corner Image Links Top Corner Upper Right Planten2 Kadowereld Avonturia Papiertjes 2

Is mijn Springspin een Man of een Vrouw?

Het bepalen van het geslacht van een springspin vereist geduld en aandacht voor subtiele kenmerken die zichtbaar worden naarmate de spin zicht ontwikkeld. Het is sterk aan te raden om te wachten tot de springspin het vierde vervellingsstadium (FH4) bereikt, waardoor de spin de sub-adulte fase of volwassenheid nadert.

Papiertjes 2
Springspin Apalachicola Mannetje

Mannelijke Apalachicola Springspin

 • Grootte: Met een afmeting tot 18mm zijn mannetjes kleiner dan de vrouwtjes.
 • Kleur: Een typerend zwart-wit kleurenschema
 • Tanden: Groen-blauwe tanden zichtbaar rond het 4e stadium.
 • Voelpootjes: Verdikkingen aan het einde van de voelpootjes, vergelijkbaar met een komma.
 • Pedipalps: Grotere pedipalps, bijna als ‘bokshandschoenen‘ die gebruikt worden voor het overdragen van sperma naar de epigyne tijdens de paring.
Papiertjes 2 Divider Planten En Liaan Avonturia
Springspin Apalachicola Vrouwtje

Vrouwelijke Apalachicola Springspin

 • Grootte: Over het algemeen groter dan mannetjes, met afmetingen die kunnen oplopen tot ongeveer 22 millimeter.
 • Kleur: Variabel kleurenpalet met overwegend wit met minder zwart dan de man
 • Tanden: Roze gekleurde tanden.
 • Voelpootjes: Gestroomlijnd met een gelijkmatige vorm.
 • Pedipalps: Kleinere pedipalps in vergelijking met mannetjes.
 • Epigyne: Het meest opvallende kenmerk aan de onderkant van het vrouwtje is de “epigyne,” een klein, zwart en glanzend puntje tussen de boeklongen. Dit kenmerk is cruciaal voor de voortplanting en het onderscheid tussen mannelijke en vrouwelijke springspinnen.
Divider Liaan Flip 1920x200
Liaan Center Left Avonturia's Kitchen Avonturia Divider 400x300 Left Blad
Apalachicola Springspin

Voeding en Jacht

Springspinnen zijn bekend om hun unieke en actieve jachtgedrag. Ze zijn in staat om prooien te besluipen en te vangen door middel van een combinatie van zicht, snelheid en precisie. Hier is een algemeen overzicht van hoe springspinnen jagen:

 1. Zicht: Springspinnen hebben uitstekende zichtorganen genaamd “voorste mediane ogen” die hen in staat stellen om bewegingen en details op korte afstand waar te nemen. Dit stelt hen in staat om prooien op te sporen en te volgen.
 2. Besluipen: Springspinnen zijn bekend om hun sluipende jachttechniek. Ze bewegen langzaam en voorzichtig in de richting van hun prooi, terwijl ze zich dicht bij het oppervlak houden om niet opgemerkt te worden.
 3. Afstand inschatten: Terwijl ze zich besluipend dichter bij hun prooi bewegen, schatten springspinnen de juiste afstand in. Dit is van cruciaal belang omdat springspinnen hun prooien vaak vanaf een korte afstand aanvallen.
 4. Sprong: Zodra de springspin denkt dat hij dicht genoeg bij de prooi is, maakt hij zich klaar voor de aanval. Springspinnen hebben zeer sterke spieren in hun achterpoten en kunnen hiermee krachtige sprongen maken. De sprong wordt mogelijk gemaakt door de snelle ontspanning van deze spieren, waardoor de spin zich met aanzienlijke snelheid in de richting van de prooi lanceert.
 5. Zijdedraad: Tijdens de sprong laten springspinnen een dunne draad van spinrag achter, die als een soort anker fungeert. Dit anker zorgt ervoor dat de springspin na de aanval veilig kan terugkeren naar zijn oorspronkelijke positie als de aanval niet succesvol is.
 6. Vangst: Tijdens de vangst brengt de springspin zijn kaken (chelicerae) samen om de prooi te grijpen en te bijten. Deze beet introduceert een enzymatisch gif dat helpt bij de afbraak van weefsels van de prooi, waardoor de Springspin het kan opnemen.
Apalachicola Spring Spin

Het voeden van een Apalachicola Springspin

In gevangenschap kun je springspinnen voeden met een verscheidenheid aan levende insecten die geschikt zijn voor hun grootte. Hier zijn enkele voedingsopties die je aan je springspin kunt geven:

 1. Vliegen: Kleine fruitvliegjes of vliegen kunnen een uitstekende voedselbron zijn voor springspinnen. Ze zijn vaak gemakkelijk verkrijgbaar en bevatten voldoende voedingsstoffen.
 2. Krekels: Afhankelijk van de grootte van de springspin kun je kleine tot middelgrote krekels aanbieden. Deze bieden wat variatie in het dieet en bevatten eiwitten.
 3. Vlinders en motten: Kleine vlinders en motten kunnen ook geschikte prooien zijn, vooral als ze qua grootte passen bij de springspin.
 4. Kleine sprinkhanen: Als je de beschikking hebt over kleine sprinkhanen, kunnen deze ook als voeding dienen voor springspinnen.
 5. Kleine kevers: Sommige kleine kevers kunnen ook geschikt zijn, maar zorg ervoor dat ze niet te groot zijn voor de grootte van de spin.

Het is belangrijk om de grootte van de voedselprooi aan te passen aan de grootte van de springspin. Het is beter om prooien aan te bieden die niet groter zijn dan de helft van de grootte van het lichaam van de spin. Dit voorkomt dat de spin wordt overweldigd of gewond raakt door te grote prooien.

Papiertjes 2 Corner Image Center Right Branch Leaves Corner Lower Left Blad

Een Apalachicola Springspin als huisdier

De Apalachicola Springspin is een intrigerend huisdier om te houden. Deze unieke en prachtige spin vertoont actief en nieuwsgierig gedrag en daardoor is het een fascinerend dier om te observeren. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de specifieke behoeften van deze springspin om ervoor te zorgen dat hij zich goed voelt in zijn leefomgeving.

Het inrichten van een geschikt terrarium is essentieel om je Apalachicola Springspin een comfortabele woonomgeving te bieden. Een terrarium van bijvoorbeeld 20x20x30 cm met ventilatieopeningen is aanbevolen.

Zorg voor voldoende schuilplaatsen, zoals kleine stukjes schors of bladeren, waar je springspin zich veilig kan voelen. Aangezien deze spinnen meesters zijn in camouflage, draagt het creëren van een omgeving die lijkt op hun natuurlijke habitat bij aan hun welzijn.

Het handhaven van de juiste temperatuur is cruciaal voor de gezondheid van je Apalachicola Springspin. De ideale dagtemperatuur varieert tussen 20 en 25 graden Celsius. Daarnaast is het van belang om een luchtvochtigheid van ongeveer 50% tot 70% te handhaven. Regelmatig besproeien van het terrarium zal helpen om de juiste vochtigheidsniveaus te behouden en de springspin van vocht te voorzien.

Houd er rekening mee dat de Apalachicola Springspin een bijzondere soort is met specifieke vereisten. Zorgvuldige aandacht voor het creëren van een geschikte leefomgeving en het monitoren van hun gedrag zal bijdragen aan het welzijn en de fascinatie van dit prachtige huisdier.

Monstera Divider Links
Divider Liaan 1920x200
Click here to go to the top of the website