Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Knaagdieren Header Avonturia

Mongoolse Gerbil

Knaagdierenwinkel Knaagdierenwereld Knaagdierenafdeling Knaagdier Kopen Konijn
Liaan2 Corner Image Center Left
11185045 Gerbil, 2 Months Old, In Front Of White Background

Mongoolse gerbil

De Mongoolse gerbil (Meriones unguiculatus) wordt ook wel woestijnratje genoemd en komt van nature voor in de halfwoestijnen en steppegebieden van Mongolië.

Naam Nederlands: Mongoolse gerbil
Wetenschappelijke naam: Meriones unguiculatus
Herkomst: Het steppengebied en halfwoestijn van Mongolië
Leeftijd: 3 – 5 jaar
Lengte: 11-14 cm
Draagtijd: minimaal 24 – 26 dagen Als het vrouwtje op dat moment nog een nestje pups heeft, kan ze het uitstellen tot wel 42 dagen!
Geboorte: Levendbarend
Nestgrootte: 1 – 5 jongen
Activiteit: Schemer- en Nachtactief
Wetgeving: geen
Verblijf: Terrarium of Aquarium
Minimale afmeting: 100x50cm voor 2 gerbils
Voedsel: De voeding van de Mongoolse gerbil bestaat uit zaden, granen en andere plantdelen, maar ook insecten

Papiertjes 2 Corner Image Center Right Branch Leaves Monstera Divider Links

Het uiterlijk van de Mongoolse gerbil

De Mongoolse gerbil is 11 tot 14 cm lang zonder de staart. Tel je de staart hier bij op is de gerbil ineens 10 á 11 cm langer! De staart is volledig behaard en heeft aan het einde een pluim.

 Het lichaam is gestroomlijnd. De kop van een Mongoolse gerbil is kort en breed, met een spits toelopende snuit. De achterpoten zijn 3 tot 3,5 cm lang, waardoor gerbils goed en ver kunnen springen. De voorpootjes zijn veel kleiner. Ze wegen ongeveer 60-85 gram.

De originele kleur van de gerbil heet Agouti. De haren op de rug hebben een grijze basis, een gelige kleur in het midden en zwarte punten. De haren op buik zijn crème met een grijze basis.  Naast de Agouti kleur bestaan er nog meer kleuren zoals; Zwart, algerijn, duifgrijs, lilac, bont, siamees en geel.

 

Gerbil

Het gedrag van de Mongoolse gerbil

In het wild leven gerbils in grote gemengde groepen, maar in gevangenschap is het niet aan te raden de dieren ook op deze manier te houden. In een groep met zowel mannen en vrouwtjes door elkaar zal je verschillende nestjes tegelijk krijgen. Dit is niet slim omdat je al deze pups weer zal moeten herplaatsen, maar ook omdat de vrouwtjes onderling heel onrustig worden van al die nestjes zo dicht op elkaar. Ze kunnen dan elkaars pups gaan stelen of zelfs dood maken! Rangorde is heel belangrijk onder de gerbils. Wanneer de rangorde opnieuw bepaald moet worden om wat voor reden dan ook, kan dit enorm mis gaan. Dit geld zowel voor vrouwtjes als voor mannetjes.

Drie gerbils zou eventueel goed kunnen gaan, maar er zijn nooit garanties. Daarom raden we eigenlijk altijd aan om het gewoon lekker bij een koppeltje van 2 te houden.

Papiertjes 2

Huisvesting

Gerbils zijn enorme slopers! Een verblijf van plastic of hout is daarom ook absoluut niet geschikt. Ze zijn er binnen no time uit.

Glas is dus je enige optie dit kan een terrarium zijn of een aquarium mét een goede, stevige deksel. Gerbils zijn fanatieke gravers en creëren, mits ze daar mogelijkheid toe hebben, de mooiste gangenstelsels. Het is belangrijk een dikke laak, stevige bodembedekking te gebruiken. Dit kan zijn: katoen, houtvezel, hennepvezel, hooi of een combinatie hiervan. Wij gebruiken ook graag terrarium zand voor onze gerbils. Gerbils leven van nature immers ook in zand. Terrarium zand is iets vochtig, waardoor het ideaal is om gangen vast te houden. Uiteraard is het in dit geval wel belangrijk om het regelmatig even te sproeien met een plantenspuit ( let op dat de luchtvochtigheid niet te ver boven 50% komt). Daarnaast is vochtig zand natuurlijk een stuk koeler dan een andere bodembedekking. Ideaal in de zomer maar in de winter ietsje minder. Dit is op te lossen door een warmtelamp in het verblijf van de gerbils te maken. Het is superleuk om te zien hoe ze heerlijk liggen te chillen onder deze lamp.

 

De rest van de inrichting moet natuurlijk ook gerbilproof zijn. Dusgeen pluche en plastic, maar juist teakhout en kurk! Dit is super knaagbestendig en geeft jouw verblijf direct een natuurlijke look. Het gebruik van gedroogde tarwe, gierst of andere oogsten maken het verblijf helemaal af. Ook verse planten kunnen bij gerbils worden gebruik, mits je het niet erg vind dat dit met een paar uur alweer weg geknaagd of ondergegraven is. Belangrijk is dat je niet kiest voor planten met een te hoog vochtgehalte. Kattengras is een veilige plant om te gebruiken. Hooi mag zeker niet ontbreken in je gerbilverblijf. het bied stevigheid voor de tunnel en holletjes, er worden lekkere zachte bedjes van gevormd en ze zullen er lekker op knabbelen.

 

Mannetje of vrouwtje

Mannetjes of vrouwtjes gerbils verschillen niet veel van elkaar. Meestal zijn de mannetjes ietsje groter, maar er zijn ook grotere vrouwtjes bekend. In het karakter is het meestal zo dat mannetjes wat rustiger zijn dan de dames, maar ook dat wisselt wel eens.

Een vrouwtjes gerbil kun je hieraan herkennen :

  • De geslachtsopening en de anus zitten heel dicht op elkaar.

Zo herken je een mannetjes gerbil :

  • Het geslachtsorgaan van een mannetjes gerbil zit wat verder bij de anus vandaan dan die van het vrouwtje. Het geslachtsorgaan is ook wat langer dan bij een dame.
  • Vanaf twee weken oud begint de balzak zichtbaar te worden en van af 4 á 5 weken is deze niet meer te missen.
Monstera Divider Links
papiertjes
beste Hamstervoer kopen Hamstereten

Wat eet de Mongoolse gerbil?

Mongoolse gerbils eten ongeveer  10 tot 15 gram voeding, per dier, per dag.

Gerbils eten voornamelijk plantaardig voedsel zoals: zaden, granen en andere (voornamelijk droge) plantdelen. Daarnaast ze hebben ook zeker dierlijke eiwitten nodig in hun dieet. Deze dierlijke eiwitten kunnen worden toegevoegd in de vorm van (gedroogde) insecten, eivoer of universeelvoer.

Gerbils zijn gevoelig voor  vet voedsel. We raden daarom aan voorzichtig te zijn met zonnebloempitjes en noten. Mocht je dit willen geven als snackje houdt dan 1-2 keer per week aan. Ook heel vochtig voedsel wordt niet goed verdragen. Gerbils hebben maar één nier en teveel vocht is dus ook lastig te verwerken door het gerbil-lijfje. Aangezien er voornamelijk dorre gewassen groeien in het gebied waar de gerbil woont, is het niet nodig groenten en fruit te voeren aan je gerbil. Sterker nog de suikers die van nature in fruit zitten zijn ook niet goed voor gerbils.

 

Pellets of zadenmengeling?

Er bestaan verschillende voedingen voor de gerbil. Sommige bestaan enkel uit pellets. Dat wil zeggen dat elk brokje exact dezelfde ingrediënten en voedingswaarde bevat. Hierbij kan de gerbil niet alleen de lekkere zaadjes eruit halen en krijgt hij altijd dezelfde, voldoende voedingsstoffen binnen.

Er zijn ook voeders die zijn samengesteld uit allemaal verschillende zaden en pitten, dit wordt zadenmengeling of gemengde voeding genoemd. Bij deze voeding heeft de gerbil meer afwisseling en kan hij zelf kiezen wat hij eerst eet en wat hij eventueel voor later bewaard. Het voordeel is dat dit meer lijkt op de voeding die de gerbil in het wild eet.

Wij zouden bij gerbils altijd voor een gemengde voeding kiezen. niet omdat een pellet slecht is, zeker niet! Maar juist omdat gerbils zich zo snel vervelen. Mixvoeding kun je zonder  problemen uitstrooien door de bodem, zo kunnen de gerbils hun natuurlijke foerageergedrag uiten. mochten er zaadjes niet worden opgegeten, zullen ze ontkiemen en ontstaan er kleine plantjes in je terrarium die ook gegeten kunnen worden door je gerbils.

Wanneer je een pelletvoeding door de bodem verstrooit is er kans dat de niet opgegeten pellets gaan schimmelen en dat willen we natuurlijk niet! Mocht je pellets voeren, let hier dan goed op.

Er zijn een aantal goede gerbilvoedingen beschikbaar in de betere dierenspeciaalzaken. Mocht je dit niet kunnen vinden, kies dan voor een dwerghamstermengeling die je aanvult met eivoer, insecten en eventueel wat tortelduivenvoer

Divider Gras Half
Papiertjes 2

Wat heb je nodig voor het houden van 2 gerbils

Wat leuk dat je besloten hebt te gaan zorgen voor 2 gerbils! Wat heb je allemaal nodig? Om je op weg te helpen hebben wij alvast dit handige boodschappenlijstje voor je gemaakt:

• verblijf (100×50)
• goed graafbare bodembedekking
• hooi
• minimaal 2 huisjes of andere schuilplaatsen
• een aantal mooie stukken teakhout of kurk
• warmte- of zonlichtlamp
• waterbakje/flesje
• zandbakje + badzand
• knaagmateriaal
• voeding
• snacks
• gedroogde plantjes of giersten

Divider Gras Half
Click here to go to the top of the website