Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Het Gevaar Van Oververhitting Bij Honden Hond Rust Op Het Strand

Het gevaar van oververhitting bij honden

Het gevaar van oververhitting bij honden

Als trotse eigenaar van jouw hond is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de gevaren van oververhitting die komen kijken bij het warme weer. Tijdens deze warme dagen vormt oververhitting namelijk een van de grootste risico’s voor honden.

In deze blog zullen we dieper ingaan op het gevaar van oververhitting bij honden en waarom het nemen van voorzorgsmaatregelen van cruciaal belang is om hun gezondheid te beschermen.

Wat is oververhitting bij honden?

Oververhitting houdt letterlijk in dat het lichaam te warm is geworden. Bij honden treedt oververhitting op wanneer hun lichaamstemperatuur stijgt tot een gevaarlijk hoog niveau. Wanneer de temperatuur te hoog is opgelopen is een hond niet meer in staat om op een effectieve manier overtollige warmte af te voeren. Oververhitting kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals uitdroging, hittestress, orgaanfalen en in extreme gevallen zelfs de dood.

Het Gevaar Van Oververhitting Bij Honden Hond Aan Het Afkoelen Middels Hijgen 1

Wat gebeurt er in het hondenlichaam tijdens oververhitting?

Tijdens oververhitting ondergaat het lichaam van een hond verschillende veranderingen en reacties als gevolg van de te hoge lichaamstemperatuur. Oververhitting kan een negatieve invloed hebben op de normale werking van organen, zoals de lever, nieren en het hart.

Het merendeel van de cellen in het lichaam van je hond bestaat voornamelijk uit eiwitten. Wanneer de lichaamstemperatuur stijgt tot 40,5 graden Celsius of hoger, kunnen deze eiwitten stollen, wat leidt tot onomkeerbare gevolgen. Dit kan resulteren in orgaanfalen en ernstige gezondheidscomplicaties als gevolg van de hoge lichaamstemperatuur. In extreme gevallen kan deze verhoging van de lichaamstemperatuur zelfs fataal zijn voor je hond.

Het Gevaar Van Oververhitting Bij Honden Hijgende Hond

Hoe raken honden hun warmte kwijt?

Honden hebben geen zweetklieren, waardoor ze niet op dezelfde manier als wij kunnen afkoelen door te zweten. Bovendien hebben honden een warme (onder)vacht, waardoor de zomermaanden voor hen zwaar en zelfs gevaarlijk kunnen zijn. In plaats van zweten, reguleren honden hun lichaamstemperatuur door te hijgen. Dit is de voornaamste manier waarop ze warmte kunnen afvoeren. Slechts een klein deel van de warmte wordt ook via de oren afgegeven, maar dit is verwaarloosbaar in vergelijking met het hijgen.

Wat zijn oorzaken van oververhitting bij honden?

Oververhitting bij honden kan komen door verschillende oorzaken, wij hebben ze voor jou op een rijtje gezet.

Hoge temperaturen en onvoldoende schaduw: Te lang blootgesteld worden aan extreme hitte, een gebrek aan schaduw en onvoldoende ventilatie kan tijdens de zomerse dagen kan snel leiden tot oververhitting van jouw hond.

Benauwdheid door ras specifieke eigenschappen: Sommige hondenrassen zijn gevoeliger voor oververhitting dan andere rassen. Rassen met kortere snoeten, zoals Engelse en Franse Bulldogs , Boxers en Mopshonden hebben vernauwde luchtwegen.
Met het warme weer hebben deze honden meer moeite met hitteafvoer vanwege hun beperkte
ademhalingsmogelijkheden.

Overmatige lichaamsbeweging in warm weer: Als jouw hond te veel inspanning levert, zoals rennen, spelen of trainen tijdens de warmere uren van de dag, kan zijn lichaamstemperatuur snel stijgen, wat kan leiden tot oververhitting.

Een dikke vacht tijdens warm weer: Honden met een dikke vacht hebben het vaak moeilijk in warm weer, maar deze weelderige vacht heeft ook een isolerend effect. Het kaalscheren van jouw hond kan echter leiden tot het wegnemen van zijn natuurlijke bescherming tegen weersinvloeden, waardoor je hond juist sneller en meer opwarmt.

Een hond achtergelaten in de auto: We kennen allemaal de nieuwsberichten die elke zomer weer voorbij komen over honden die overleden zijn omdat zij achter zijn gelaten in de auto. Het is absoluut onaanvaardbaar om je hond achter te laten in een auto tijdens warm weer.  

Zelfs bij een matige buitentemperatuur kan de temperatuur in een auto binnen enkele minuten dramatisch stijgen. Dit komt door het broeikaseffect, waarbij zonnestralen de auto binnendringen en de warmte binnen vasthouden. Zelfs met de ramen op een kier kan de temperatuur snel gevaarlijk hoog worden. Een geparkeerde auto biedt vaak onvoldoende ventilatie voor je hond om frisse lucht te krijgen. Zelfs als de ramen gedeeltelijk geopend zijn, is het niet genoeg om de luchtstroom te garanderen die nodig is om je hond koel te houden.

Het is jouw verantwoordelijk als hondenbaasje om de veiligheid en welzijn van jouw hond te waarborgen. Laat daarom jouw hond nooit, onder geen enkele omstandigheid, in een auto achter tijdens warm weer.

Het Gevaar Van Oververhitting Bij Honden Hond Hangt Uit Het Autoraam

Wat zijn de symptomen van oververhitting bij honden?

Het is belangrijk om snel te handelen als je een of meer van onderstaande symptomen bij je hond opmerkt. Oververhitting kan snel tot ernstige gezondheidsproblemen leiden, dus het is essentieel om je hond af te koelen, hem naar een koele omgeving te brengen en zo snel mogelijk veterinaire hulp in te roepen.

 1. Overmatig hijgen en ademhalingsproblemen
 2. Overmatig kwijlen en speekselen
 3. Verhoogde lichaamstemperatuur boven de 40 graden Celsius
 4. Rood gekleurd tandvlees en tong
 5. Lusteloosheid en zwakte
 6. Braken en diarree
 7. Coördinatieproblemen en duizeligheid
 8. Verminderde eetlust

Hoe kan je oververhitting voorkomen bij je hond?

Nu we weten wat het gevaar van oververhitting is bij honden, en we de symptomen kunnen herkennen. Hoe kunnen we er dan voor zorgen dat ze niet oververhit raken? Door preventieve maatregelen te nemen en extra aandacht te besteden aan de behoeften van je hond tijdens warm weer, kun je helpen om oververhitting te voorkomen.

 1. Zorg voor voldoende schaduw en ventilatie: Zorg ervoor dat je hond altijd toegang heeft tot
  schaduwrijke gebieden, vooral tijdens warme periodes. Zorg voor goede ventilatie zodat er
  een luchtstroom is om de warmte af te voeren.
 2. Beperk fysieke activiteit tijdens hete uren: Verminder inspannende activiteiten tijdens de warmste uren van de dag. Plan je wandelingen en speelsessies vroeg in de ochtend of laat is de avond, wanneer de temperaturen koeler zijn.
 3. Vermijd hete oppervlakken: Hete bestrating, zand of betonnen oppervlakken kunnen de poten van jouw hond verbranden. Vermijd wandelingen op deze oppervlakken tijdens hete dagen of kies eventueel voor beschermende hondenschoentjes. Houdt er dan wel weer rekening mee dat jouw hond ook gedeelte van zijn warmte kwijtraakt via zijn zooltjes.
 4. Zorg voor voldoende water: Zorg ervoor dat je hond altijd vers en koel water binnen handbereik heeft. Ververs het water regelmatig om ervoor te zorgen dat het fris en koel blijft.
 5. Verzorging van de vacht: Borstel regelmatig de vacht van je hond om dode haren en klitten te verwijderen. Dit helpt bij het bevorderen van een betere luchtcirculatie en helpt oververhitting te voorkomen. Overweeg echter om de vacht niet te kort te scheren, omdat dit isolatie biedt tegen zowel warmte als zon.
 6. Koelingsmaatregelen: Natuurlijk willen wij allemaal zorgen dat onze honden zo veilig en comfortabel mogelijk de zomer doorkomen. Je kan daarom jouw hond een handje helpen door middel van een speciaal koelmatje, koelbanden en tuigen, een lekker hondenzwembad, verkoelende hondenspeeltjes en snacks en natuurlijk vers water uit een waterfontein.
Het Gevaar Van Oververhitting Bij Honden Koelmat Voor Honden

Koelproducten als verfrissende oplossingen

Met speciale koelproducten voor honden kun je ervoor zorgen dat oververhitting verleden tijd is en je hond gezond en veilig blijft tijdens warm weer. Er bestaat inmiddels een uitgebreid assortiment aan koelproducten speciaal voor je hond, zoals een hondenzwembad, een koelmat, een koelband en speciaal waterspeelgoed. Ook bestaan er smakelijke verkoelende hondensnacks waarmee je makkelijk hondenijsjes maakt. Of je nu op zoek bent naar verkoeling of vermaak, wij hebben het juiste koelproduct om te zorgen dat jouw hond veilig de zomer doorkomt.

Hoe handel je bij een oververhitte hond?

Als het helaas toch gebeurt dat je hond oververhit raakt, is het van groot belang om snel en doeltreffend te handelen om zijn gezondheid te beschermen.


Verplaats je hond naar een koele omgeving: Breng je hond onmiddellijk naar een koele en schaduwrijke plek, weg van direct zonlicht. Dit kan binnenshuis zijn met airconditioning of buitenshuis onder een boom of in een goed geventileerde ruimte.
Verlaag de lichaamstemperatuur: Maak de vacht van je hond nat met koud water. Gebruik een natte handdoek of spons om water op zijn buik, poten en hoofd aan te brengen. Zorg ervoor dat het water niet te koud is, om te voorkomen dat je hond geen temperatuurshock krijgt.
Ventilatie: Zorg voor voldoende luchtcirculatie in de omgeving waar je hond zich bevindt. Gebruik ventilatoren of creëer een briesje met behulp van een ventilator of een open raam.
Water geven: Bied je hond kleine slokjes koel water aan om uitdroging te voorkomen. Forceer je hond echter niet om te drinken, omdat dit kan leiden tot braken. Laat hem geleidelijk aan water drinken.
Raadpleeg een dierenarts: Neem zo snel mogelijk contact op met een dierenarts, zelfs als de symptomen van oververhitting lijken af te nemen. Een dierenarts kan de toestand van je hond beoordelen en verdere behandeling aanbevelen indien nodig.


Het is altijd beter om preventieve maatregelen te nemen om oververhitting bij je hond te voorkomen!! Hou ook rekening met de weersomstandigheden en pas de activiteiten van je hond hierop aan.

Divider 1200x200 Liaan

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit

Nieuwsbrief inschrijving

Click here to go to the top of the website