Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Blog Avonturia Gebit Tandenpoetsen Hond Honden Problemen

Een gezonder hondengebit

Waarom?

Een gezond hondengebit is belangrijk voor het welzijn van de hond, een hond gebruikt zijn gebit om mee te eten en om zich te verdedigen. Tandsteen en gebitsproblemen komt erg veel voor bij honden, het kan verschillende oorzaken hebben.

Hoe ziet een hondengebit eruit?

Een hond wordt geboren zonder tanden en kiezen, deze komen pas tussen de 3e en 12e week dan krijgt de hond een melkgebit. Na een maand of 3 wordt het melkgebit gewisseld voor een blijvend gebit.

Een hondengebit bestaan uit kleine snijtanden waarvan 6 onder en 6 boven. Een hond is een vleeseter en deze tanden gebruikt hij daarom ook om het vlees van de botten af te knagen. De scherpe hoektanden dit zijn er 4 gebruikt een hond om zijn prooi mee vast te grijpen en om te scheuren. De 26 kiezen die een hond heeft worden gebruikt om stukken van het vlees af te snijden en om deze vast te houden. Tussen de hoektanden en kiezen van de hond zit een klein lege ruimte.

Ieder ras heeft het zelfde gebit maar dit ziet er vaak wel anders uit bij sommige rassen. Dit kan komen door bijvoorbeeld een korte snuit of juist een lange snuit.

Welke gebitsproblemen kan je hond last van hebben?

  • Ontstekingen
  • Slijtage en/of afgebroken tanden
  • Verkeerde stand van het gebit, bijvoorbeeld bij rassen met een te korte kaak;
  •  Persisterende (dubbele) melk hoektanden, een veelvoorkomend probleem bij kleine hondenrassen;
  • Glazuurbeschadigingen, bijv. door een infectie of medicatie
  • wild vlees bij het tandvlees
  • tumoren in de bek. 

Het is belangrijk om dus regelmatig de bek van je hond te controleren! Deze problemen zijn we liever voor. Je hond kan namelijk ook van gedrag veranderen of juist minder gaan eten door deze problemen.

Begin met mondverzorging

Het klinkt wellicht gek maar ook je hond moet tandenpoetsen. Probeer dit al vanaf pups af aan aan te leren. Er zijn zoveel soorten tanden pasta’s op de markt voor honden maar gebruik nooit ‘menselijke’ tanden pasta.

Stap 1

Laat je hond wennen aan een tandenborstel. Dit is essentieel dat je hier vroeg mee begint. Als dit goed gaat beloon hem met een snoepje of een flinke aai over zijn bol.

Stap 2

Nu is het belangrijk dat de hond went aan jouw vingers bij zijn bek. Til voorzichtig zijn/haar lip op en probeer met je vingers of met de tandenborstel langs zijn/haar tanden te gaan. Als dit goed gaat kun je langzaam de kaak proberen te openen. Zo kun je bij de bovenkant van de tanden. Doe dit in eerste instantie met een vinger borstel of raak langzaam de tanden aan met je vingers.

Stap 3

Als alles goed gaat en jullie vertrouwen in elkaar hebben kunnen we beginnen met het echte werk. Begin rustig met kleine ronde bewegingen en stop wanneer nodig. Doet dit een aantal keer in het begin per week. Kies een vast moment van de dag uit en maak er een ritueel van. Je trouwe viervoeter zal je dankbaar zijn.

Kokosolie

Honden zijn gek op kokosolie, daarom een prima middel om mee tandenpoetsen. Ook bevat kokosolie genoeg stoffen om het gebit goed te beschermen. Mocht je dus een goede gezonde optie zoeken en niet willen kiezen uit de ruime keuze honden tandpasta’s, neem dan kokosolie.

Botten botten botten !

Niet alleen tandenpoetsen helpt maar ook de juiste botten of dentalsticks. Dit is wel afhankelijk van het type ras en grootte van de hond. Let daarbij altijd op dat het niet te klein is (dus past volledig in de bek) maar ook niet te hard of groot is. Vaak is een rawhide variant een goede keuze.

Succes

Succes samen en heb vertrouwen in jezelf en in je hond. Mocht je toch nog extra begeleiding nodig of vragen hebben neem contact op met onze hondenwereld. Onze collega’s helpen jullie graag.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit

Nieuwsbrief inschrijving

Click here to go to the top of the website