Nederlandse Hangoordwerg
De Nederlandse Hangoordwerg
De Nederlandse dwerghangoor vind zijn oorsprong, zoals de naam al doet vermoeden, in Nederland. Her ras is ontstaan door Franse Hangoren en Kleurdwergen te kruisen. Later werden ook Engelse Hangoren ingekruist omdat de oren van de Nederlandse Hangoordwerg vaak niet zwaar genoeg waren om te gaan hangen.
Naam Nederlands: Nederlandse Hangoordwerg – dwergrassen
Wetenschappelijke naam: Oryctolagus cuniculus
Herkomst: Nederland, ontstaan uit Franse hangoren en Kleurdwergen
Leeftijd: Gemiddeld 6-8 jaar
Gewicht: Het volwassen gewicht ligt tussen de 1250 en 1700 gram
Draagtijd: 28-32 dagen
Geboorte: Levendbarend
Nestgrootte: ong. 2-4 jongen
Activiteit: Schemer- en Dagactief
Wetgeving: geen
Verblijf: Ruim binnen- of buitenhok met flinke ren eromheen
Minimale afmeting: 5 m2 voor een koppeltje
Voedsel: 70 – 80% hooi 10 – 20 % groenvoer en kruiden 5% brok 5% gezonde extraatjes
Het uiterlijk van de Nederlandse hangoordwerg
Het meest opvallende van Nederlandse Dwerghangoren zijn hun 22 tot 28 cm lange, hangende oren. Het hoofd van het konijn is kort en krachtig met een breed voorhoofd. De hals is kort en krachtig en heeft geen zichtbare nek.
Gewicht
Het gewicht mag tussen de 1250 en 1700 gram liggen. Als het gewicht boven de 1700 gram zit dan wordt het een non dwerg genoemd. Die kunnen wel tot 2200 gram wegen. Deze konijntjes missen vaak de dwergfactor.
Kleuren
De NHD komt voor in heel veel verschillende kleuren. Erkende kleuren zijn: konijngrijs, blauwgrijs, ijzergrauw, blauw, isabella, madagascar, wit-rood oog, wit- blauw oog, midden geel marter, midden donker sepia marter, sallander, rus, chinchilla en de bonte varianten van deze kleuren met uit zondering van sallander en rus.
Het gedrag van de Nederlandse hangoordwerg
Nederlandse hangoordwergen hebben een vriendelijk en rustig karakter. Door dit rustige karakter worden ze ook wel eens als “lui” gezien, maar niets is minder waar. Ondanks hun rustige aard zijn het ook hele nieuwsgierige konijntjes
Huisvesting
Ondanks Nederlandse hangoordwergkonijntjes niet zo groot worden, hebben ze alsnog een ruim verblijf nodig waar ze zoveel mogelijk van hun natuurlijke gedragingen kunnen vertonen.
Konijnen moeten lekker kunnen rennen, graven, languit kunnen liggen en rechtop kunnen staan. Daarnaast moet er natuurlijk ook een huisje aanwezig zijn waarin ze zich even lekker terug kunnen trekken.
Konijnen in het algemeen, en zo ook Nederlandse hangoor dwergkonijntjes zijn het meest actief in de schemerperiode (vroeg in de ochtend en aan het begin van de avond) ook op die momenten moet er dus genoeg ruimte zijn om te kunnen rennen. dit kun je realiseren door een extra rennetje om het verblijf te bevestigen.
Als basisverblijf (dus exclusief rennetje) kun je aanhouden dat het konijn minimaal 3-4 sprongen in de breedte moet kunnen maken en in de diepte languit moet kunnen liggen.
Wat eet het Nederlandse hangoordwergkonijn?
Konijnen hebben een heel gevoelig maagdarmstelsel. Het is daarom heel belangrijk goed op te letten en te weten wat je je konijntje te eten en te snoepen geeft!
Plotselinge veranderingen van voeding moeten zoveel mogelijk worden vermeden.
De basisvoeding moet bestaan uit hooi van goede kwaliteit en verse grassen, kruiden en groenten. Dit wordt dan aangevuld met kleine hoeveelheden droogvoer van goede kwaliteit.
Kwalitatief hoogwaardige droogvoeding bestaat bij voorkeur uit pellets met een hoog Ruwe vezelgehalte die geen suiker of melasse (en bij voorkeur ook geen, of zo min mogelijk, graan) bevatten.
Voor groenvoer zijn Nederlandse hangoordwergjes vaak wat gevoelig, bouw dit dus heel rustig op en hou goed de keuteltjes in de gaten.
Wat heb je nodig voor een Nederlands hangoordwergkonijntje
Wat leuk dat je besloten hebt dat het Nederlands hangoordwergkonijn het juiste konijntje voor jou is!
Wat heb je allemaal nodig? Om je op weg te helpen hebben wij alvast dit handige boodschappenlijstje voor je gemaakt:
• verblijf (minimaal 140×50×50 cm)
• los rennetje voor extra loopruimte
• bodembedekking
• huisje
• voerbakje
• waterbakje/flesje
• hooiruif of hooibal
• hooi
• knaagmateriaal
• voeding
• snacks
• speelgoed om mee te gooien
• foerageerspeelgoed