Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Expressive Grey Young Rabbit Standing In Front, Isolated, Making A Face

Gebitsproblemen bij konijnen

Gebitsproblemen

Wist je dat de tanden van konijnen zijn hele leven door blijven groeien? Daar is het konijn op berekend en gelukkig groeien ze precies snel genoeg dat het konijn ze zelf op de juiste lengte kan houden door lekker te eten en te knagen.

Maar soms lukt het een konijn zelf niet om zijn tanden goed af te slijten, dan ontstaan er problemen aan het konijnengebit

Hoe werkt het gebit van een konijn?

Een gebit van een konijn bestaat uit twee onder snijtanden, twee boven snijtanden, twee stifttanden (achter de boventanden) en 22 kiezen (aan beide kanten 11). Konijnen hebben geen hoektanden, tussen de snijtanden en kiezen zit dus een stukje niets. Normaliter groeien de snijtanden 1,5 tot 3 millimeter per week en de kiezen ongeveer 2-6 millimeter per maand.

Bij een gezond konijnengebit staan de tanden en kiezen goed op elkaar en slijten door het maken van kauwende bewegingen. Wanneer de tanden en kiezen niet recht op elkaar staan, kan het konijn ze niet goed afslijten tijdens het eten. De delen die niet goed slijten blijven groeien en zo ontstaat er een scheve stand van de tanden of haakjes op de kiezen. Door dat ze doorgroeien gaan de tanden prikken in het gehemelte of tong en dat is geen fijn gevoel voor de konijnen.

Hoe kan je gebitsproblemen herkennen?

Konijnen die last hebben van hun tandjes, moeten nagekeken worden door een dierenarts. Trek daarom op tijd aan de bel als je konijntje een of meerdere van deze symptomen heeft:

– Slecht eten of bepaalde (harde) voeding laten staan

– Moeite met eten van bladgroente of andere grote stukken voer (konijn blijft kauwen maar het blad wordt niet kleiner)

– Enthousiast op het eten afkomen maar zich dan “bedenken” of na een paar hapjes stoppen met eten

– Gewicht verliezen

– Kwijlen

– Natte neus en of vieze, tranende ogen

– Verkleurde tanden

– Uitstekende tanden of tanden die niet mooi op- of naast elkaar staan

– Bult op de kaakrand

– Uitpuilend oog aan 1 kant

– slecht verzorgde vacht

– Keutels die opmerkelijk kleiner zijn dan voorheen

Hoe kun je gebitsproblemen behandelen?

Wanneer de tanden ondanks de juiste voeding  en knaagmateriaal toch niet goed slijten en te hard groeien, is het belangrijk hier op tijd mee naar de dierenarts te gaan. Vaak brengen zij het konijntje onder narcose om zo goed alle kiezen te kunnen bekijken. Zien zij dat de tanden inderdaad te ver doorgroeien dan zullen ze de tanden slijpen.  Dit wordt gedaan door een slijpschijfje of een tandartsboortje. Op deze manier hoeft er bijna geen kracht op de tanden gezet te worden. 

In sommige gevallen wordt er dan gekozen om de snijtanden te verwijderen. Aangezien ze anders steeds opnieuw moeten worden ingekort. De konijnen kunnen zonder snijtanden nog steeds eten. 

 Wat kan je doen om gebitsproblemen tegen te gaan? 

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen! De juiste voeding is het halve werk. Geef je konijn vooral lekker veel hooi. Hooi is taai en bevat veel vezels. Om hooi te kunnen vermalen moeten de kiezen van het konijn hard werken, dit zorgt voor de juiste slijtage. Daarnaast is het voeren van een goede, harde brok ook heel belangrijk. Hierbij worden de voortanden gebruikt om de brokken klein genoeg te maken zodat de kiezen ze kunnen vermalen. 

Naast goede voeding is het belangrijk dat je veel knaagmateriaal aanbied zodat het konijntje genoeg mogelijkheden heeft om z’n tanden te gebruiken en slijten. De Corky Chunks van Back Zoo Nature zijn hier heel erg geschikt voor.

Soms is de juiste voeding  en voldoende knaagmateriaal niet genoeg. De tanden en kiezen kunnen ook niet goed slijten omdat ze niet goed in de kaak zitten. Dat kan erfelijk bepaald zijn, maar ook komen door een val of ander trauma aan de kop.

Konijnengebit ondertanden slijten

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit

Nieuwsbrief inschrijving

Click here to go to the top of the website