Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Header Vogelspagina Avonturia De Vogelkelder

Blauwgele Ara

Vogelwereld Vogelafdeling Vogel Parkiet Papegaai kopen Vogelwinkel Papegaaienwinkel
Liaan2 Corner Image Center Left
Blauw-gele Ara Papegaai Ara ararauna

Blauwgele Ara

Naam Nederlands: Blauwgele ara
Wetenschappelijke naam: Ara ararauna
Herkomst: Zuid- en Midden-Amerika
Leeftijd: 50-60 jaar (Afh. van hoe de vogel gehouden wordt)
Lengte: Ongeveer 80-90 cm van kop tot staartpunt
Geboorte: Ei leggend (circa 2 tot 3 eitjes per nest). Deze komen na ongeveer een maand uit.
Activiteit: Dagactief
Wetgeving: CITES B Het is verplicht dat de vogel een vaste voetring heeft met unieke identificatie. Ook mag de vogel niet voor 139 dagen na de geboorte gescheiden worden van zijn ouders.
Klimaat: Van nature woestijnklimaat tot (sub)tropisch klimaat.
Verblijf: Een grote kooi of volière met losse java boom of speelplaats.
Minimale afmeting: 150x100x150 cm. ‘’Hoe groter, Hoe beter’’.

Papiertjes 2 Corner Image Center Right Branch Leaves Monstera Divider Links

Omschrijving

De Blauwgele ara is een prachtige ara die zoals zijn naam al zegt een blauwe en een gele kleur heeft. De blauwe kleur van de Blauwgele ara vinden we op de rug en de staart. De gele kleur van de Blauwgele ara vinden we op de buik en in de hals. Naast de blauwgele kleur heeft de Blauwgele ara ook wat groen, dat we kunnen vinden boven op zijn kop. De poten van een Blauwgele Ara zijn grijs van kleur en de nagels zijn zwart van kleur, net zoals de snavel. Daarnaast heeft de Blauwgele ara ook zwart in zijn nek en zwarte strepen op zijn gezicht. Het gezicht en de wangen zijn verder wit van kleur, hierdoor lijkt hij wel een zebraprint op zijn gezicht te hebben. Deze ara heeft een ontzettend lief maar ondeugend karakter.

De Blauwgele ara moet niet verward worden met de Blauwkeel Ara die heeft een blauwe kleur in plaats van zwart in zijn nek plus zwarte strepen op het gezicht en wit op de wangen. Ook heeft de Blauwkeel ara praktisch geen groen meer op de kop zoals de Blauwgele ara. De blauwkeel ara is zeldzamer en komt dus minder vaak voor dan de populaire blauwgele ara.

De Blauwgele ara is een lieve maar toch ook wel ondeugende vogel die maar al te graag uitdaging zoekt. Natuurlijk zijn er net zoals bij mensen individuele verschillen maar over het algemeen zijn ara’s niet vies van sloop-speelgoed, ‘’Brain-games’’, puzzels, foerageer-speelgoed enzovoort. Deze stimulatie hebben ze ook echt nodig om zich niet te vervelen. Dit is ook een van de redenen dat er veel eigenaren zijn die met hun ara’s aan ‘’free flight’’ doen. Hierbij wordt de ara getraind om zelfstandig te vliegen (en terug te komen). Met een spanwijdte van om en nabij 1 meter en een lengte van bijna 1 meter door zijn lange staart is de Blauwgele ara een plaatje als hij overvliegt. Ook de ara’s vinden dat geweldig en je ziet hem bijna letterlijk genieten.

Divider 400x300 Left Ara
Monstera Corner Image Links Top
Ara 2

Voortplanting

Als de Blauwgele ara zich gaat voortplanten dan zien we dat de vrouwelijke ara ongeveer 2 tot 3 eieren legt. De eieren komen ongeveer na een maand uit. De jongen die geboren worden zijn geheel afhankelijk van de ouders. De ouders die ten opzichte van de jongen een ‘’reus’’ zijn voeren de jongen met uiterste precisie, dit is magisch om te zien. Het is dan ook echt een aanrader om even te zoeken naar een filmpje van een Blauwgele ara die een jong van enkele dagen oud voert. Na ongeveer 3 tot 4 maanden gaan de jongen op ontdekking en zullen ze langzaam maar zeker uitvliegen. Maar pas na 139 dagen mogen de jongen bij de ouders worden weggehaald.

Dit staat beschreven in het ‘’Besluit houders van dieren’’ dat 1 juli 2014 van kracht is geworden. Deze 139 dagen zijn ook echt essentieel voor de mentale en fysieke ontwikkeling van de ara. Ze moeten in die periode heel veel leren van hun ouders, maar ook van hun nestgenoten. Denk bijvoorbeeld aan: sociaal gedrag ontwikkelen, leren klimmen, leren vliegen, hoe ze moeten eten, want een noot openbreken is wel echt een kunstje om te leren enzovoort. Het is bewezen dat vogels gedragsproblemen ontwikkelen op latere leeftijd wanneer ze te vroeg bij de ouders zijn weggehaald.

Divider 400x300 Left Blad
Papiertjes 2

Wetgeving

De Blauwgele ara is een CITES B vogel wat inhoudt dat ze in het bezit moeten zijn van een gesloten ring om een van de poten (Er mag geen naad in zitten; Dus geen knijpring). Deze ring moet zijn aangebracht als het ara jong zich nog in het nest bevindt (Ringmaat: 14). Soms zijn er onvoorziene omstandigheden waardoor de ara geen ring heeft, in dat geval moet de ara in het bezit zijn van een chip. Deze is te scannen met een Chip-lezer en heeft een Code met cijfers. Mocht je een Blauwgele ara hebben met een chip? Of een ring? Vergeet dan niet om alle gegevens te noteren op een veilige plek voor het geval dat je Blauwgele ara je net te slim af was en de ‘’vleugels’’ (benen) heeft genomen.

Ara Papegaai Blauw-gele ara Ara ararauna

Voedsel

Het dieet van een ara kan het best bestaan uit ongeveer 70% pellets (Hierbij moet het wel gaan om pellets die bedoeld zijn voor ara’s) en/of Nutri-Berries. Daarnaast moet het voedsel voor ongeveer 30% bestaan uit noten, zaden, groente en fruit. Hoeveel jouw Blauwgele ara nodig heeft is heel erg afhankelijk van het soort pellet/zaden/noten/groente/fruit dat je geeft. Een vogel die aan ‘’free flight’’ doet zal bijvoorbeeld veel meer nodig hebben dan een ara die in een hok zit en de hele dag eigenlijk niet zoveel doet.

Ben je benieuwd welke voeding het best past bij jouw maatje? Of heb je nog andere vragen? Kom dan eens bij ons langs! Onze vogelmedewerkers staan 7 dagen per week voor je klaar!

Monstera Divider Links
Divider Liaan 1920x200
Click here to go to the top of the website