Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Konijn Kerst

Konijnen en Vuurwerk

Maak de Jaarwisseling Comfortabel voor je Konijnen

Met de gezelligste tijd van het jaar in aantocht komen ook de onvermijdelijke vuurwerkknallen er weer aan. Terwijl wij uitkijken naar de viering van het nieuwe jaar, ervaren onze konijnen vaak angst en onzekerheid vanwege het vuurwerk.

In deze blog geven we je advies en tips hoe je deze vervelende periode voor je konijnen wat dragelijker kan maken.

Waarom zijn Konijnen bang voor Vuurwerk?

Konijnen zijn van nature prooidieren, en hun gedrag en reacties worden sterk beĆÆnvloed door hun instinct om zichzelf te beschermen tegen mogelijke bedreigingen.

Luide Geluiden: Vuurwerk gaat gepaard met harde knallen, sissende geluiden en flitsende lichten. Konijnen hebben zeer gevoelige oren en kunnen geluiden waarnemen op frequenties die voor ons moeilijk te horen zijn.

Lichtflitsen: Naast het geluid zijn de felle lichtflitsen van vuurwerk ook verontrustend voor konijnen. Het plotselinge en intense licht kan ervoor zorgen dat konijnen schrikken.

Trillingen en Geur: Vuurwerk produceert ook trillingen die voelbaar zijn voor konijnen. Daarnaast speelt de typische geur van vuurwerk een rol in hun angstige reactie.

Bang Konijn

Konijnen, als prooidieren, ervaren vuurwerk met gevoelige oren, angst voor luide knallen, schrikreacties op felle lichtflitsen, gevoel van trillingen en invloed van de typische geur. Deze onvoorspelbare elementen activeren hun natuurlijke vluchtinstinct, wat kan leiden tot paniek en stress.

Hoe Herken je een Bang Konijn?

Een bang konijn kan op verschillende manieren laten zien dat hij stress heeft of angstig is. Ieder konijn is uniek en zal hierdoor ook op zijn eigen manier hiermee omgaan. We hebben een lijstje gemaakt met de meest voorkomende signalen van stress:

Vluchtgedrag: Bange konijnen vertonen vaak vluchtgedrag. Ze kunnen proberen weg te rennen, zich verstoppen of zich terugtrekken in een veilige ruimte.

Platgedrukt en Alert: Een konijn dat bang is, kan zich plat op de grond drukken en alert blijven op zijn omgeving. Dit is een natuurlijke reactie om minder op te vallen voor eventuele bedreigingen.

Trillen of Beven: Fysieke symptomen zoals trillen of beven kunnen wijzen op angst. Konijnen kunnen trillen vanwege de spanning en stress die ze ervaren.

Vluchten, platdrukken, trillen, stampen, verstoppen, eetgedragsveranderingen en het observeren van angst bij soortgenoten zijn signalen van stress bij konijnen.

Stampen: Sommige konijnen laten een krachtig stampgeluid horen met hun achterpoten als waarschuwing voor mogelijke gevaren. Dit gedrag kan ook voorkomen bij angst.

Zich Verstoppen: Een angstig konijn zal zich proberen te verstoppen in donkere hoekjes, tunnels, of andere schuilplaatsen om zich veiliger te voelen.

Veranderingen in Eetgedrag: Konijnen die angstig zijn, kunnen hun normale eetgedrag veranderen. Ze kunnen stoppen met eten of minder voedsel tot zich nemen.

Gedrag van Soortgenoten Observeren: Konijnen zijn sociale dieren, en als er angst in de groep heerst, kunnen ze elkaars gedrag observeren. Als een konijn ziet dat een ander konijn angstig is, kan het zelf ook angstiger worden.

Konijn Dat Bang Is

  Buitenkonijnen en Vuurwerk

  Voor buitenkonijnen kan de vuurwerkperiode een uitdaging zijn, gelukkig kan je jouw konijnen op verschillende manieren helpen tijdens het vuurwerkseizoen.

  Buiten laten of naar binnen halen?

  De beslissing om je konijnen buiten te laten of naar binnen te halen tijdens de vuurwerkperiode kan afhangen van verschillende factoren.

  Als je konijnen een goed binnenhok hebben dat grenst aan hun buitenverblijf, waar ze zich kunnen terugtrekken en goed afgeschermd zijn van vuurwerk, is het over het algemeen raadzaam om ze in hun vertrouwde omgeving te laten. Een veilig en bekend terrein biedt comfort en minimaliseert stress.

  Echter, als er risico bestaat dat vuurwerk in de ren of het hok kan komen, is het verplaatsen naar een veiligere omgeving een must.

  Ga je jouw buitenkonijnen verplaatsen?

  Wanneer je jouw buitenkonijnen gaat verplaatsen raden we je aan om met onderstaande rekening te houden:

  Temperatuurverschil: Zet ze in een onverwarmde ruimte. Jouw konijnen hebben deze periode een wintervacht die hun warm houdt.

  Ruimte: Zorgt voor voldoende ruimte om onderlinge spanning tussen je konijnen te voorkomen.

  Wennen: Laat je konijnen geleidelijk aan al wennen aan de nieuwe ruimte om extra stress te voorkomen.

  Zorg voor afleiding! Stimuleer het natuurlijke gedrag van je konijnen door ze uit te dagen om te foerageren. Verstop lekkers in verschillende delen van het hok, zoals hoekjes, tunnels of verstopplaatsen waar ze naar kunnen zoeken.

  Konijn

  Verplaats je buitenkonijnen met zorg: kies een onverwarmde ruimte, bied voldoende ruimte om spanning te voorkomen, laat ze geleidelijk wennen aan de nieuwe omgeving en zorg voor afleiding door voedselverstopspelletjes.

  Laat je jouw Konijnen in hun Buitenverblijf?

  Ook dan kunnen jouw konijnen wel wat hulp gebruiken om deze periode goed door te komen.

  Veiligheid: Bekijk of de huidige buitenomgeving van je konijnen veilig is van het vuurwerk. Inspecteer of er mogelijk gevaren of plekken zijn waar vuurwerk kan komen. Hebben jouw konijnen een buitenren die niet vuurwerk-proof is? Houdt ze dan rond de jaarwisseling in hun binnen verblijf.

  Prikkelarm: Probeer voor een prikkelarme omgeving te zorgen. Hebben jouw konijnen als binnen omgeving een schuur? Zet dan de lichten aan en plak de ramen af om de ergste lichtflitsen tegen te gaan.

  Verstopmogelijkheden: Konijnen zijn prooidieren en willen in een angstige situatie zich graag verstoppen. Zorg in de dagen naar de jaarwisseling voor een leuk nieuw huisje, een mooie wilgen tunnel en leg het hok lekker vol met een dikke laag stro.

  Creƫer een veilige en prikkelarme omgeving voor je konijnen tijdens vuurwerkperiode. Bied extra verstopmogelijkheden, stimuleer natuurlijk gedrag met afleiding en houd toezicht. Indien nodig zijn er speciale sprays en verstuivers met kalmerende feromonen om een comfortabele omgeving te creƫren.

  Afleiding: Biedt afleiding door je Konijnen bezig te houden. Stimuleer het natuurlijke gedrag van je konijnen door ze uit te dagen om te foerageren. Verstop lekkers in verschillende delen van het hok, zoals hoekjes, tunnels, hooiruif of verstopplaatsen waar ze naar kunnen zoeken. En gebruik een konijnen snuffelbox, snuffelweide of een voerballetje waarin je voer verstopt.

  Houdt toezicht: Zorg ervoor dat je thuis bent en in de buurt van je konijnen blijft, dit zodat je snel kan ingrijpen als er toch vuurwerk te dichtbij komt.

  Check regelmatig bij je konijnen hoe het gaat. Merk je toch dat het stressniveau te hoog wordt? Grijp dan in. Er zijn speciale spray’s en verstuivers te verkrijgen met rustgevende feromonen die speciaal zijn ontwikkeld tegen angst en stress. Een verstuiver zou je in de huiskamer kunnen ophangen met een spray zou je het buitenverblijf van je konijnen kunnen voorzien van kalmerende geur.

  Konijn

  Kalmerende Middelen voor Konijnen

  Het gebruik van kalmerende producten kunnen een waardevolle aanvulling zijn tijdens het vuurwerkseizoen. Deze hulpmiddelen bieden een fijne ondersteuning en helpen door de scherpe randjes van angst en stress weg te halen.

  • Rustgevende middelen met feromonen
  • Ideaal voor lokale toepassing zoals reizen, locatie van het koppelen en dierenartsbezoek
  • Voor stressvolle situaties en bij gedragsproblemen

  Kalmeer je konijn effectief met Beaphar RabbitComfortĀ® – een product op basis van een kopie van het geruststellend moederferomoon voor konijnen. Door soortspecifieke feromonen te gebruiken, biedt dit eenvoudige en doeltreffende oplossing om konijnen te kalmeren en creĆ«er je een gevoel van veiligheid voor je konijn tijdens stressvolle situaties.

  RabbitComfort Spray

  Het feromoon in Beaphar RabbitComfortĀ® Rustgevende Spray is een effectieve oplossing om konijnen te helpen in stressvolle situaties en ze te kalmeren.

  Beaphar Rabbit Comfort Spray

  RabbitComfort Verdamper

  Beaphar RabbitComfortĀ® bevat een klinisch bewezen feromoon, een eenvoudige en effectieve oplossing om ongewenst gedrag te helpen voorkomen en konijnen te kalmeren.

  Beaphar Rabbit Comfort Verdamping

  RabbitComfort Navulling

  Beaphar RabbitComfortĀ® bevat een klinisch bewezen feromoon, een eenvoudige en effectieve oplossing om ongewenst gedrag te helpen voorkomen en konijnen te kalmeren.

  Beaphar Rabbit Comfort Navulling 1

  Binnen Konijnen en Vuurwerk

  Ook konijnen die binnen leven kunnen last hebben van angst en stress tijdens de deze periode.

  • Houdt ze in hun vertrouwde omgeving.
  • Zorg voor extra verstop mogelijkheden in de vorm van huisjes, tunnels en extra stro.
  • Houdt ramen, deuren en gordijnen dicht om het geluid en de flitsen van buiten te dempen
  • Zet een radio of tv aan om tegengeluid te creĆ«ren.
  • Zorg voor extra uitdaging en afleiding door het verstoppen van snacks, gebruik speeltjes zoals een konijnen snuffelbox, snuffelweide of voerbal, en creĆ«er een stimulerende omgeving voor je konijnen
  • Maak gebruik van rustgevende middelen zoals de Beaphar RabbitComfort.
  Binnen Konijn 1

  Conclusie

  Het begrijpen van de natuurlijke reacties van konijnen op vuurwerk cruciaal voor het waarborgen van hun welzijn.

  Of ze nu binnen of buiten zijn, het creƫren van een veilige, prikkelarme omgeving met verstopmogelijkheden, afleiding en kalmerende middelen is essentieel.

  Door proactief te handelen en tijdig actie te ondernemen, kunnen we ervoor zorgen dat onze konijnen de vuurwerkperiode met minder stress doorkomen, waardoor ze beter kunnen genieten van het nieuwe jaar.

  Divider Liaan Flip 1920x200

  Generic selectors
  Exact matches only
  Search in title
  Search in content
  Post Type Selectors
  post
  page
  vacature
  activiteit

  Nieuwsbrief inschrijving

  Click here to go to the top of the website