Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Vuurwerkangst Bij Katten

Katten en Vuurwerkangst

Vuurwerkangst bij Katten: Tips voor Stressvrije Feestdagen

De gezelligste tijd van het jaar staat voor de deur, en dat betekent niet alleen gezellige lichtjes, feestelijke versieringen en kerstbomen, maar ook de onvermijdelijke knallen en flitsen van vuurwerk. Terwijl wij uitkijken naar het begin van een nieuw jaar, is dit voor onze katten vaak een periode van angst en onzekerheid vanwege vuurwerkangst.

In deze blog ontdekken we waar de angst voor vuurwerk vandaan komt. En geven we je advies en tips hoe je deze vervelende periode voor je kat wat dragelijker kan maken.

Waarom Katten bang zijn voor Vuurwerk

Door de scherpe zintuigen van een kat kan de jaarwisseling een overweldigende periode zijn.

De harde knallen, felle lichten, onvoorspelbaarheid en zelfs de geuren die gepaard gaan met vuurwerk zorgen ervoor dat katten angstig worden.

Het luide geluid van vuurwerk dringt diep door in de gevoelige oren van katten. En de plotselinge lichtflitsen kunnen overweldigen, waardoor er een instinctieve drang ontstaat om te vluchten en zich te verstoppen.

Het begint bij het begrijpen van deze angst om je kat te helpen tijdens het vuurwerkseizoen.

Vuurwerk Kat

Stress Signalen bij Katten herkennen

De effecten van vuurwerk bij katten gaat verder dan enkel schrikreacties en zich willen verstoppen. Zelfs door een enkele vervelende ervaring kan je kat zo heftig geschrokken zijn dat deze een aanzienlijke angst of zelfs een fobie ontwikkelt.

Katten kunnen stress op verschillende manieren uiten, en het is belangrijk om op deze signalen te letten. Enkele veelvoorkomende stresssignalen bij katten zijn:

Terugtrekken of verstoppen: Gestreste katten kunnen proberen zich te isoleren door zich te verstoppen onder meubels of in afgelegen plekken.

Veranderingen in lichaamstaal: Een gespannen lichaamshouding, zoals platte oren, een gebogen rug of snel bewegende staart, kan aangeven dat een kat gestrest is.

Overmatig miauwen of juist stilte: Sommige katten worden vocaal als reactie op stress, terwijl anderen juist stiller worden dan normaal.

Gestreste katten kunnen zich terugtrekken en verstoppen, hun lichaamstaal verandert en ze kunnen extra gaan miauwen of juist heel stil worden. Veranderingen in sociale interactie, overmatig likken, verstoring van gewoontepatronen, en onzindelijkheid kunnen allemaal signalen zijn dat een kat stress ervaart

Veranderingen in sociale interactie: Een kat die normaal gesproken sociaal is maar zich terugtrekt of juist overdreven aanhankelijk wordt, kan stress ervaren.

Overmatig likken: Katten likken zichzelf normaal gesproken schoon, maar overmatig likken kan wijzen op stress.

Verandering in patronen: Katten zijn echte gewoontedieren, wanneer er iets veranderd in hun patroon kan dit wijzen op stress. Zoals overmatig slapen of juist moeite hebben met slapen kunnen of een verlies van eetlust of juist overmatig eten.

Onzindelijkheid: Katten die normaal zindelijk zijn maar ineens buiten de kattenbak gaan, kunnen dit doen als reactie op stress.

Hoe kan je je Kat helpen met Vuurwerkangst?

Gelukkig kan je je kat op verschillende manieren helpen tijdens het vuurwerkseizoen.

Creëer een veilige schuilplaats: Maak een rustige en toegankelijke ruimte waar je kat zich kan terugtrekken en zich veilig voelt. Dit kan een afgelegen plek zijn met dekens of kussens waar je kat kan schuilen.

Beperk blootstelling aan vuurwerkgeluiden: Sluit ramen en deuren om het geluid van vuurwerk te verminderen. Speel rustgevende muziek of zet de televisie aan om wat achtergrondgeluid te creëren en de vuurwerkgeluiden te dempen.

Bied afleiding: Zorg voor afleiding door speelgoed of lekkernijen aan te bieden zoals de Lickimat voor katten. Ook interactie met je kat door middel van spelen kan helpen de aandacht af te leiden van de vuurwerkactiviteiten.

Lickimat Kat

Creëer een veilige schuilplaats met dekens of kussens, beperk blootstelling aan vuurwerkgeluiden door ramen en deuren te sluiten, en handhaaf normale routines voor stabiliteit. Gebruik feromonenproducten en overweeg kalmerende middelen ter ondersteuning. Bied afleiding met speelgoed en lekkernijen om de aandacht van de vuurwerkactiviteiten af te leiden.

Gebruik feromonenproducten: Overweeg het gebruik van feromonenproducten zoals sprays of diffusers. Deze kunnen helpen om een kalmerende omgeving te creëren en de stress bij je kat te verminderen.

Kalmerende producten: Overweeg ook het gebruik van kalmerende producten zoals speciale voedingssupplementen, kruidenmiddelen of medicijnen. Deze producten kunnen helpen om de angst bij je kat te verminderen en een kalmerend effect te bieden tijdens periodes van vuurwerkangst.

Kat Vuurwerkangst

Optimale Ondersteuning met Feromonen en Kalmerende Producten

Het gebruik van feromonen kalmerende producten kunnen een waardevolle aanvulling zijn tijdens het vuurwerkseizoen. Deze producten bieden een fijne ondersteuning en helpen door de scherpe randjes van angst en stress weg te halen. Hierdoor krijg jouw kat de optimale kans om rustig te blijven tijdens het vuurwerkseizoen.

Een optimale ondersteuning voor je kat kan worden bereikt met een combinatie van feromonen en kalmerende producten.

Feromonenproducten, zoals sprays of diffusers, helpen namelijk bij het creëren van een rustgevende omgeving door gebruik te maken van natuurlijke kalmerende geurstoffen.

Daarnaast kunnen kalmerende voedingssupplementen, kruidenmiddelen of medicijnen, extra comfort bieden aan je kat door de scherpe randjes weg te halen.

Er is tegenwoordig een ruime keuze uit diverse feromonen kalmerende producten die volledig natuurlijk en veilig in gebruik zijn voor je kat.

  • Relaxopet Geluidstherapie: Biedt diepgaande ontspanning door middel van geluidstherapie.
  • Beaphar Cat Comfort: Synthetisch nagebouwd rustgevend feromoon die wetenschappelijk is bewezen.
  • Frama Rust Mix: Natuurlijke kruidenmix met rustgevende eigenschappen.
  • Bach Bloesem Druppels: Bekend om hun natuurlijke kalmerende eigenschappen.
  • CBD-Olie: Moderne oplossing die aan populariteit wint, die helpt te ontspannen.
  • Beaphar No Stress: Gerenommeerd merk dat een breed scala aan kalmerende middelen biedt.


Het is belangrijk om te benadrukken dat deze producten bedoeld zijn ter ondersteuning en niet volledig de angst kunnen wegnemen. In ernstige gevallen van vuurwerkangst kan het raadzaam zijn om een dierenarts te raadplegen.

Beaphar Cat Comfort

Synthetisch nagebouwd rustgevend feromoon die wetenschappelijk is bewezen.

Beaphar Cat Comfort

Relaxopet Easy

Diepgaande ontspanning middels geluidstherapie die helpen bij vuurwerkangst.

Relaxopet Kat

Frama Rust Mix

Natuurlijke kruidenmix op basis Valeriaan met rustgevende eigenschappen.

Frama Rust Mix
Divider Liaan Flip 1920x200

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit

Nieuwsbrief inschrijving

Click here to go to the top of the website