Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Cat Licking Ice Cream In Summer

Houd je kat koel deze zomer

Houd je kat koel deze zomer: tips tegen oververhitting

Met de zomer in aantocht is het belangrijk om als katteneigenaar op de hoogte te zijn van potentiële gevaren van oververhitting en voorzorgsmaatregelen te nemen. Katten zijn gevoelig voor oververhitting kunnen snel last krijgen van warmtestress.

Ontdek eenvoudige manieren om je kat koel en comfortabel te houden tijdens de zomer. In deze blog delen we handige tips en tricks, bespreken we oorzaken en symptomen van oververhitting bij katten, en geven we advies om je kat te helpen tijdens warme zomerdagen.

Hebben katten hulp nodig om koel te blijven?

Ja katten hebben zeker hulp nodig om koel te blijven. Hoewel katten een eigenzinnig karakter hebben en goed voor zichzelf kunnen zorgen, hebben ook zij wat extra hulp nodig tijdens de warme zomerdagen. Katten zijn slim genoeg om zelf een koel plekje te vinden, maar het is belangrijk om als katteneigenaar extra zorg en aandacht te bieden om ervoor te zorgen dat ze comfortabel en gezond blijven in de hitte van de zomer.

Houd Je Kat Koel Deze Zomer

Wat zijn de symptomen van oververhitting bij katten?

Het is belangrijk om de symptomen van oververhitting bij katten te herkennen, zodat je snel kunt ingrijpen. Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen die kunnen optreden bij wanneer je kat oververhit is:

 • Overmatig hijgen
 • Kwijlen
 • Bubbels kwijl rond de mond
 • Sloom
 • Zwakte of vermoeidheid
 • Wankelheid of instabiliteit
 • Verhoogde hartslag
 • Verhoogde ademhaling
 • Rode of bleke slijmvliezen
 • Braken of diaree

Wat zijn de oorzaken van oververhitting bij katten?

Oververhitting bij katten kan verschillende oorzaken hebben, we hebben de meest voorkomende oorzaken voor jou op een rijtje gezet.

Hoge temperaturen: Wanneer de omgevingstemperatuur stijgt, kan het voor jouw kat moeilijk zijn om hun lichaamstemperatuur op een gezond niveau te houden. Vooral bij extreme hittegolven kan het risico op oververhitting toenemen.

Onvoldoende schaduw: Als katten geen toegang hebben tot schaduwrijke gebieden of beschutte plekjes, kunnen ze zich niet voldoende beschermen tegen de directe zonnestralen. Dit kan leiden tot oververhitting, vooral als er geen mogelijkheid is om af te koelen.

Beperkte ventilatie: Een gebrek aan goede luchtcirculatie kan het voor katten moeilijk maken om af te koelen. Dit kan vooral een probleem zijn in afgesloten ruimtes met weinig frisse luchtstroming.

Oververhitting bij katten kan worden veroorzaakt door hoge temperaturen, gebrek aan schaduw, beperkte ventilatie, hoge luchtvochtigheid, overmatige lichaamsbeweging en bepaalde rassen/gezondheidsproblemen.

Hoge luchtvochtigheid: Hoge luchtvochtigheid kan het voor katten moeilijker maken om af te koelen door verdamping van vocht van hun huid en luchtwegen. Dit kan het risico op oververhitting vergroten, zelfs bij gematigde temperaturen.

Overmatige lichaamsbeweging: Intense fysieke activiteit, vooral tijdens warme dagen, kan de lichaamstemperatuur van een kat snel verhogen en oververhitting veroorzaken. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende rustperiodes en schaduwrijke plekken tijdens het spelen of sporten met je kat.

Bepaalde rassen en gezondheidsproblemen: Sommige rassen, zoals rassen met een dikke vacht of platte neuzen, zijn gevoeliger voor oververhitting. Bovendien kunnen katten met gezondheidsproblemen, zoals ademhalings- of hartproblemen, een verhoogd risico lopen.

Houd Je Kat Koel Deze Zomer Tips

Hoe kan je oververhitting voorkomen bij je kat

Nu we op de hoogte zijn van de ernst van oververhitting bij katten en we de symptomen kunnen herkennen, is het belangrijk om te kijken hoe we kunnen voorkomen dat ze oververhit raken. Door preventieve maatregelen te nemen en extra aandacht te besteden aan de behoeften van je kat tijdens warm weer, kun je helpen om oververhitting te voorkomen. Houd je kat koel deze zomer met onderstaande tips

Zorg voor een koele omgeving

Zorg voor een schaduwrijke plek waar je kat kan ontspannen, zowel binnen als buiten. Creëer een koele en comfortabele omgeving met voldoende ventilatie. Houd gordijnen gesloten om direct zonlicht buiten te houden.

Een frisse wind

Zorg voor een verfrissende luchtstroom met behulp van een ventilator op een veilige afstand van je kat. Dit helpt bij het afvoeren van warmte en creëert een comfortabele omgeving.

Vers drinkwater

Zorg altijd voor vers drinkwater voor je kat, vooral tijdens warm weer. Vul de waterbakjes regelmatig bij en plaats meerdere bakjes in verschillende ruimtes in huis. Voeg af en toe ijsblokjes toe om het water koel te houden.

Stromend water met een drinkfontein

Een katten drinkfontein kan helpen om het drinken van je kat te stimuleren, vooral tijdens warm weer. Katten geven van nature de voorkeur aan stromend water, omdat het frisser en veiliger aanvoelt. Een drinkfontein bootst dit na door constant stromend water te bieden, waardoor je kat meer geneigd is om te drinken. Het is dé oplossing om ervoor te zorgen dat je kat voldoende vocht binnenkrijgt.

Zorg voor een koele omgeving met schaduw en ventilatie, bied vers drinkwater en overweeg een drinkfontein, verwen je kat met zelfgemaakte kattenijsjes, en gebruik een koelmat of coolingpad voor extra verkoeling. Beperk ook de lichamelijke activiteit van je kat om oververhitting te voorkomen.

Kattenijs Maken Om Kat Koel Te Houden

Kat afkoelen met zelfgemaakte kattenijsjes

Kattenijsjes zijn een lekkere en leuke manier om jouw kat verkoeling te bieden. Om zelf kattenijsjes te maken, hoef je geen culinair genie te zijn. We hebben een ruime keuze aan vloeibare kattensnacks. Deze snacks zijn speciaal ontworpen om veilig te zijn voor katten en bevatten ingrediënten die ze lekker vinden. Leg deze vloeibare kattensnack in de koelkast of vriezer en
laat jouw kat genieten van zijn eigen kattenijsje.

Een leuke variant hierop is de Lickimat voor katten! Smeer de katten liquid snack op de Lickimat voor katten en plaats deze in de vriezer, wanneer deze helemaal is bevroren heb jij een heerlijke verkoelende Lickimat voor jouw kat!

Extra hulp met een katten koelmat:

Leg een coolingpad neer voor je kat tijdens warme dagen. De coolingpad is gemakkelijk in de vriezer te plaatsen, nadat de coolingpad volledig bevroren is, is deze meteen te gebruiken. Plaats de coolingpad bij voorkeur in een doek om direct contact met de bevroren pad op de huid van je kat te vermijden.

Kat Borstelen Om Koel Te Houden In De Zomer

Niet te veel bewegen:

Tijdens hete dagen is het belangrijk om de lichamelijke activiteit van je kat te beperken om oververhitting te voorkomen. Speelmomenten zoals achter laserlichtjes aanrennen of speeltjes achtervolgen moeten even worden vermeden. Geef je kat rust en verplaats speelmomenten naar koelere tijden om haar welzijn te beschermen.

Regelmatig borstelen

Regelmatig borstelen helpt je kat af te koelen tijdens warme dagen. Verwijder overtollig dood haar en klitten, zodat warmte gemakkelijk kan ontsnappen en je kat koel en comfortabel blijft.

Hoe handel je bij een oververhitte kat?

Het is belangrijk om snel te handelen als je vermoedt dat je kat oververhit is geraakt. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om je kat te helpen:

 • Breng je kat naar een koele omgeving
 • Bevochtig je kat meet een handdoek
 • Zorgt voor luchtstroom in huis
 • Bied water aan
 • Raadpleeg indien nodig een dierenarts

Houd je kat koel deze zomer!! Voorkomen is beter dan genezen, het is natuurlijk altijd beter om preventieve maatregelen te nemen om oververhitting bij je kat te voorkomen!!

Verplaats je kat naar een koele en schaduwrijke plek met voldoende ventilatie, bij voorkeur binnen in huis. Maak een handdoek nat met koelwater en wrijf voorzichtig over de buik, oksels en liesstreek van je kat om haar te bevochtigen. Zet een ventilator aan voor extra luchtstroom, maar vermijd directe luchtstroom op je kat. Zorg altijd voor vers drinkwater en moedig je kat aan om te drinken. Als de symptomen aanhouden of erger worden, raadpleeg dan een dierenarts.

Houd je kat koel deze zomer met onze coole tips

Het is belangrijk om je kat koel en comfortabel te houden tijdens warme dagen om oververhitting te voorkomen. Door eenvoudige maatregelen te nemen, zoals het creëren van een koele omgeving en het aanbieden van vers drinkwater en koelmatjes, zorg je ervoor dat je kat veilig de zomer doorkomt. Let goed op je kat en reageer op zijn signalen om hem comfortabel te houden. Neem de tijd om de tips toe te passen en geniet samen van de zomerse avonturen!

Liaan 3

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit

Nieuwsbrief inschrijving

Click here to go to the top of the website