Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Dierenpagina Vissen Header

Caridina Garnalen

Vissenwereld Vissenafdeling Vissen kopen Vis Vissenwereld
Liaan2 Corner Image Center Left
Crystal Red Garnalen

Caridina Garnalen

Nederlandse Naam: Caridina Garnalen
Wetenschappelijke naam: Caridina cf. cantonensis
Herkomst: Taiwan
Leeftijd: Gemiddeld 18 maanden
Lengte: ongeveer 2 – 3 cm, vrouwtjes worden groter dan mannen
Wetgeving: Geen
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld tot moeilijk
Groep: Garnalen zijn groepsdieren – minimaal groep van 10 garnalen
Dieet: Omnivoor – Droogvoer, Bladeren en Groenten
Voorplanting: Vrouwtjes dragen de eieren – zwangerschap duurt 30 a 45 dagen

Divider 400x300 Left Blad
Papiertjes 2 Corner Image Center Right Branch Leaves

Omschrijving

Caridina garnalen staan bekend om hun prachtige kleuren en worden vaak beschouwd als de meer extravagante variant in vergelijking met Neocaridina garnalen. Met intense kleuren en complexe patronen zijn deze garnalen een lust voor het oog.

De pracht en praal van Caridina garnalen brengt echter ook een grotere verantwoordelijkheid met zich mee, omdat ze meer veeleisende zorg en aandacht vereisen. Om in optimale conditie te blijven, hebben Caridina garnalen specifieke eisen met betrekking tot zowel de waterwaarden als de inrichting van hun leefomgeving. Van oorsprong komen Caridina garnalen voor in Azië, voornamelijk in kleine waterlopen en holen. Het water waarin ze van nature leven, bestaat hoofdzakelijk uit regenwater. Hierdoor hebben ze deze specifieke eisen met betrekking tot de waterwaarden, aangezien regenwater aanzienlijk verschilt van ons kraanwater.

Leidingwater is niet voldoende om de ideale waterwaarden te bereiken. Meestal heeft leidingwater een hogere pH, KH, GH en geleidbaarheid dan de waardes die Caridina garnalen nodig hebben. Gelukkig zijn er oplossingen beschikbaar, zoals het gebruik van osmosewater, pH-verlagende bodemsubstraten en mineraalzouten, waarmee je deze waterparameters kunt aanpassen. Met behulp van deze methoden kun je de ideale omgeving creëren voor het houden van Caridina garnalen.

Ondanks deze eisen zijn Caridina echt prachtige garnalen om te houden! Het zijn actieve en vreedzame dieren, die actief rondzwemmen in je aquarium en de gehele dag druk op zoek zijn naar voedsel. Het zijn harde werkers en uitstekende opruimers. Ze voeden zicht met algen en organisch materiaal, waardoor ze een natuurlijke rol spelen bij het schoonhouden van het aquarium. Het observeren van hun levendige gedrag, intense kleuren en diverse patronen is een leuke hobby die snel uit de hand kan lopen.

Crystal Red Garnaal

Waterwaardes

Caridina garnalen hebben specifieke eisen om in optimale gezondheid en welzijn te blijven. Het is belangrijk om te begrijpen dat deze prachtige garnalen een zorgvuldig samengestelde leefomgeving nodig hebben om te gedijen. Ze stellen bijvoorbeeld specifieke eisen aan de waterwaarden, zoals de pH-waarde, de hardheid en de temperatuur van het water.

Minimale afmeting: 15 a 20 liter aquarium
Temperatuur: 18 tot 28 graden – liefst rond de 22 graden
PH Waarde: 6 tot 7
GH Waarde: 5 – 6
KH: Zo dicht mogelijk bij de 0
N02: 0
Geleidbaardheid: 200 – 300ms
Inrichting: Veel planten, mossen en hout

Bananenblad Divider Links Corner Image Center Right Branch Leaves

Om de juiste waterwaarden te bereiken voor Caridina garnalen zijn er verschillende methoden beschikbaar. Een optie is het gebruik van regenwater of osmosewater, omdat deze waterbronnen een andere samenstelling hebben dan kraanwater. Door regen- of osmosewater te combineren met een pH-verlagende bodem kun je de gewenste pH-waarde gemakkelijker bereiken en stabiel houden.

Het meten van de waterwaarden is essentieel en kan worden gedaan met behulp van elektrische meters of druppeltesten. Elektrische meters bieden real-time informatie over belangrijke parameters zoals pH, gH, kH en geleidbaarheid, terwijl druppeltesten thuis kunnen worden uitgevoerd en waardevolle informatie verschaffen over de conditie van het aquariumwater.

 

Papiertjes 2 Corner Image Center Right Branch Leaves

Voeding

Een uitgebalanceerde en geschikte voeding is van groot belang voor de gezondheid en het welzijn van Caridina garnalen. Deze prachtige garnalen behoren tot de omnivoren en hebben een gevarieerd dieet nodig om in optimale conditie te blijven. Hoewel ze hoofdzakelijk plantaardig voedsel consumeren, is het belangrijk om te voorzien in hun voedingsbehoeften.

Het dieet van Caridina garnalen kan bestaan uit een verscheidenheid aan voedingsstoffen, waaronder algen, afgestorven plantenresten en speciaal garnalenvoer. Algen vormen een natuurlijke voedselbron voor garnalen en kunnen worden verkregen van algen op de planten in het aquarium of door middel van algenwafels. Het aanbieden van afgestorven plantenresten, zoals gedroogde bladeren of stukjes groente, is ook gunstig voor hun voeding.

Naast plantaardig voedsel hebben Caridina garnalen ook behoefte aan voedsel dat rijk is aan proteïnen. Dit kan worden aangeboden in de vorm van speciaal garnalenvoer dat volledig uitgebalanceerd is om alle essentiële voedingstoffen de bevatten.

Het is aan te raden om het dieet van Caridina garnalen gevarieerd te houden en regelmatig te voeren. Door te zorgen voor een uitgebalanceerde voeding, kunnen garnalen de nodige voedingsstoffen binnenkrijgen die essentieel zijn voor een gezonde groei en voortplanting. Het observeren van het eetgedrag van de garnalen kan ook waardevolle informatie opleveren over hun gezondheid en welzijn.

Aquascaping Met Planten En Mossen

Inrichting

Bij het inrichten van een garnalenaquarium is het van groot belang om tegemoet te komen aan de natuurlijke behoeften van je Caridina garnalen als prooidier. Garnalen hechten grote waarde aan een omgeving met voldoende schuilplaatsen, omdat dit een gevoel van veiligheid creëert. Interessant genoeg zal je juist meer van je garnalen kunnen zien wanneer ze zich veilig voelen. Het toevoegen van talrijke schuilplaatsen in het aquarium is daarom van essentieel belang.

Bij het inrichten van een garnalenaquarium is het dus cruciaal om te zorgen voor een omgeving waarin garnalen zich veilig en op hun gemak voelen. Het toevoegen van voldoende planten zorgt niet alleen voor schuilplaatsen, maar draagt ook bij aan een gezond ecosysteem en voorziet garnalen van voedselbronnen. Een goed ingericht garnalenaquarium met weelderige plantengroei biedt garnalen de ideale omgeving om te gedijen en te genieten van een kleurrijk en fascinerend leven

Divider 400x300 Left Blad
Papiertjes 2

Aquariumplanten en Mossen

Planten spelen een essentiële rol in je Caridina garnalenaquarium. Ze dienen niet alleen als belangrijke schuilplaatsen, maar dragen ook bij aan het creëren van een gezond ecosysteem. Planten spelen een cruciale rol bij het handhaven van optimale waterkwaliteit door het opnemen van overtollige voedingsstoffen en het verminderen van algengroei. Ze zorgen voor een stabiele omgeving en filteren schadelijke stoffen uit het water.

Bovendien bieden planten garnalen de mogelijkheid om voedsel te vinden en zich te voeden. Ze kunnen zich voeden met de algen en biofilm die op de planten groeien. Dit natuurlijke voedselaanbod zorgt voor een gevarieerd dieet en draagt bij aan het welzijn van de garnalen.

Het toevoegen van diverse soorten planten, zoals mosballen, drijfplanten en bodembedekkers, zorgt voor een gevarieerd landschap in het garnalenaquarium. Dit biedt garnalen verschillende niveaus van schuilplaatsen en creëert een visueel aantrekkelijke omgeving. Het gebruik van drijfplanten kan tevens zorgen voor diffuus licht, wat gunstig is voor het welzijn van de garnalen.

Caridina Garnalen Kleuren

Kleuren

Caridina garnalen zijn bekend om hun prachtige kleurvariaties, waardoor ze een visueel spektakel vormen in elk aquarium. Van levendige rood witte tinten van de Crystal Red Garnalen, zwart en witte kleuren van Crystal Black en de Tiger garnalen met diverse tijgerachtige patronen tot  kleuren en de nieuwe intense Taiwan Bee garnalen. Er is een breed scala aan kleurvariaties beschikbaar binnen de grote groep Caridina garnalen.

Divider Kikker Op Blad
Caridina Garnalen Schema Kleiner

Caridina garnalen, zoals de Crystal garnalen, de tijger garnalen en de Taiwan Bee garnalen, kunnen onderling met elkaar kruisen. Deze kruisingen kunnen ook interessante hybride garnalen voortbrengen, zoals de Tibee garnalen wat een kruising is tussen een  Tiger en Taiwan Bee.

Caridina garnalen bieden binnen een kleurslag ook talloze gradaties en variaties. Neem bijvoorbeeld de Crystal Red en Crystal Black garnalen. Binnen deze kleurslag kun je een breed scala aan kwaliteitsgradaties vinden, variërend van lichte tot diepgekleurde exemplaren. Met goed zichtbare witte banden of dat ze bijna tot volledig wit zijn.

Het kweken met een specifieke kleur kan daarom uiterst interessant zijn, omdat je kunt ontdekken welke prachtige gradaties en patronen eruit voortkomen. Het streven naar het kweken van de hoogste kwaliteitsgradaties binnen een kleurslag houdt de hobby spannend en biedt eindeloze mogelijkheden voor het creëren van prachtige Caridina Garnalen.

Divider 400x300 Left Blad Papiertjes 2
Caridina Garnaal Taiwan Bee

Taiwan Bee Garnalen

Taiwan Bee garnalen zijn een opmerkelijke mutatie van de Crystal garnalen. Ze staan bekend om hun nog intensere kleuren en opvallendere dekking dan de Crystal en Tiger garnalen. De oorsprong van de Taiwan Bee garnalen ligt in Taiwan, waar ze voor het eerst werden gekweekt door een Taiwanese kweker.

Deze nieuwe kweekvarianten hebben unieke namen gekregen voor hun kleurslagen, zoals de King Kong, Black Panda en de Incredible Hulk.

Het houden van Taiwan Bee garnalen is een uitdaging, dit omdat ze specifieke waterwaarden vereisen. Ondanks de complexiteit van het verzorgen van Taiwan Bee garnalen, worden ze steeds populairder onder garnalenliefhebbers vanwege hun opvallende kleuren en unieke verschijning.

Corner Lower Left Blad Corner Image Center Right Branch Leaves

Voorplanting

In de betoverende wereld van Caridina garnalen kan het voortplantingsproces soms in een razend tempo verlopen! Wanneer de vrouwtjes in de stemming zijn om te paren, verspreiden ze een verleidelijk feromoon dat de mannetjes onweerstaanbaar vinden. Dus, als je plotseling je garnalen vol opwinding en energie door het aquarium ziet zwemmen, is het hoogstwaarschijnlijk tijd voor een heuse ‘garnalenliefdesdans’!

Caridina garnalen zijn klaar om zich voort te planten wanneer ze een leeftijd van drie tot vier maanden bereiken. De vrouwtjes die klaar zijn om te paren, ontwikkelen eieren die te herkennen zijn aan de zichtbare eivlek op hun nek. Wil je weten of een garnaal zwanger is? Let dan goed op haar buik, want een zwangere garnaal draagt zichtbaar alle eieren onder haar buik met zich mee.

Wist je trouwens dat de kleur van de eieren aangeeft hoe lang het duurt voordat ze uitkomen? Hoe donkerder de eieren, des te sneller ze zullen uitkomen. Houd dus de eitjes goed in de gaten, want binnenkort kun je een schattige zwerm kleine garnalen verwachten in je aquarium!

Divider Liaan 1920x200
Papiertjes 2
Monstera Divider Links
Divider Liaan 1920x200
Divider Right Monstera
Click here to go to the top of the website