Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Springende Springspin Banner

Alles over het houden van Springspinnen

Alles wat je moet weten over het houden en verzorgen van Springspinnen

Spinnen roepen bij de meeste mensen wat gemengde gevoelens op. Sommigen voelen zich ongemakkelijk of zelfs bang wanneer zij een spin zien. Maar wacht maar tot je eens de schattige en leuke Springspinnen hebt ontmoet! Deze charmante kleine spinnen zijn absoluut fascinerende en leuke huisdieren die je echt zullen verbazen.

De groeiende populariteit van Springspinnen als huisdieren is mede te danken aan de positieve aandacht die ze hebben ontvangen, zoals de schattige filmpjes van “Lucas the Spider“.

Deze video’s hebben Springspinnen in een nieuw licht geplaatst en laten zien hoe leuk en fascinerend ze kunnen zijn als huisdieren.

Met hun interessante gedrag en relatief eenvoudige verzorging kunnen deze kleine spinnen werkelijk fantastisch leuke huisdieren zijn! En met de juiste kennis en zorg kun jij gemakkelijk starten aan je eigen springspinnen avontuur.

Lucas The Spider Springspin

Ontdek de charme van Springspinnen als huisdieren: fascinerend, leuk en verbazingwekkend. Dankzij positieve aandacht en schattige filmpjes zijn ze populair geworden. Start jouw eigen springspinnen avontuur en ervaar hoe fantastisch deze kleine spinnen kunnen zijn!

Wat zijn Springspinnen?

Springspinnen zijn een familie van spinnen die behoren tot de familie Salticidae, ook wel bekend als de springspinachtigen. Ze vormen een grote en diverse groep spinnen die wereldwijd voorkomt. Springspinnen staan bekend om hun opvallende uiterlijk, compacte formaat, variërend van enkele millimeters tot ongeveer 2 centimeters.

Het uiterlijk van de Springspin

Springspinnen variëren in grootte, maar over het algemeen zijn ze relatief klein, variërend van enkele millimeters tot enkele centimeters. Ze hebben een compacte lichaamsbouw met acht poten. Springspinnen kunnen een grote variatie aan kleuren en patronen hebben, waardoor ze visueel aantrekkelijk zijn.

Springspin

De opmerkelijke ogen van de Springspin

Wat Springspinnen echt onderscheidt, is hun opmerkelijke ogen. Ze hebben acht ogen in totaal, waarvan de vier voorste ogen groter en prominenter zijn. Deze voorste middelste ogen geven Springspinnen een uitstekend zicht en stellen hen in staat om diepte waar te nemen en snelle bewegingen te detecteren.

Wist je dat Springspinnen de enige spinsoort zijn met uitstekend zicht? Andere spinnen hebben over het algemeen minder ontwikkeld zicht in vergelijking met Springspinnen. Het zicht van spinnen is vaak aangepast aan hun specifieke levensstijl en prooivangtechnieken, en deze spinnen vertrouwen meer op andere zintuigen, zoals tastzin en trillingen.

Het ongelofelijke springvermogen

Springspinnen staan bekend om hun verbazingwekkende sprongvermogen. Ze kunnen met grote precisie en snelheid afstanden overbruggen. Dit stelt hen in staat om prooien te besluipen en te vangen, evenals om te ontsnappen aan potentiële gevaren.

Het jachtgedrag van Springspinnen

Springspinnen zijn actieve jagers. Ze gebruiken hun goed ontwikkelde zicht en sprongvermogen om op prooien te jagen. In plaats van webben te weven om prooien te vangen, gaan ze actief op zoek naar hun prooi en bespringen ze deze met precisie en snelheid.

Al met al zijn Springspinnen fascinerende spinachtigen met hun opvallende uiterlijk, behendigheid en jachtgedrag. Ze hebben hierom de aandacht getrokken van zowel wetenschappers als liefhebbers van exotische huisdieren, en bieden een unieke kijk op de wereld van spinnen.

Springende Springspin Banner

Hoe oud worden Springspinnen?

Springspinnen hebben over het algemeen een relatief korte levensduur. Ze kunnen gemiddeld zo’n drie jaar oud worden, afhankelijk van de soort. Het is belangrijk om rekening te houden dat de levensduur van Springspinnen kan variëren, niet alleen per soort, maar ook door factoren zoals omgevingscondities en verzorging.

Springspinnen hebben over het algemeen een levensduur van ongeveer drie jaar, afhankelijk van de soort.

Met de juiste zorg, voeding en leefomgeving kun je de levensduur van je Springspin maximaliseren en ervoor zorgen dat ze een gelukkig en gezond leven leiden gedurende hun beperkte maar boeiende leven als jouw huisdier.

Kleine Wonderen met Grote Persoonlijkheden

Springspinnen staan bekend om hun buitengewone nieuwsgierigheid en intelligentie, wat hen onderscheidt van vele andere spinnensoorten. Met hun verbluffende intelligentie en een bewustzijn van hun omgeving, zijn Springspinnen uitzonderlijk slim voor hun formaat. Ze beschikken over uitstekend 3D-zicht in volledige kleuren, goed gehoor en een goed ontwikkelde tastzin en reukvermogen. Deze combinatie stelt hen in staat om te navigeren, prooien op te sporen en complexe jachtstrategieën te bedenken.

Ze worden wel eens omschreven als achtbenige knuffelbeestjes. Met hun pluizige, schattige en charmante uiterlijk weten Springspinnen altijd te charmeren.

Springspin Aan Het Eten

Ze communiceren actief met hun omgeving en bekijken de wereld om hen heen met hun ogen op een manier die uniek is voor hun soort. Wanneer ze naar jou kijken, zien ze je echt! ze zijn zich volledig bewust van jouw aanwezigheid op dat moment en beoordelen je grootte en volgen je bewegingen.

Door hun waanzinnige zicht kunnen ze visualiseren waar hun volgende prooi zich bevindt en meerdere routes plannen om erbij te komen. Deze combinatie stelt hen in staat om te navigeren, prooien op te sporen en complexe jachtstrategieën te bedenken.

Springspinnen verrassen met hun actieve communicatie en bewustzijn van hun omgeving. Wanneer ze jou bekijken zien ze jou ook echt. Ze beoordelen je grootte terwijl ze je bewegingen actief volgen.

Het Creëren van een Ideale Leefomgeving voor Springspinnen: Temperatuur, Luchtvochtigheid en Beplanting

Bij het houden van Springspinnen is het belangrijk om te zorgen voor een geschikte terrarium. Het bieden van een geschikte leefomgeving is namelijk essentieel voor het welzijn van jouw Springspin. Met een goed ingericht terrarium met de juiste temperatuur, luchtvochtigheid en beplanting kun je ervoor zorgen dat je Springspin zich comfortabel voelt en zijn natuurlijk gedrag kan vertonen.

Het juiste formaat terrarium

Voor jonge spinnen wordt een terrarium van ongeveer 5x5x7 cm aanbevolen, terwijl volwassen spinnen een ruimer terrarium van ongeveer 20x20x30 cm nodig hebben om comfortabel te kunnen bewegen.

Groter is in het geval van Springspinnen niet beter. Deze kleine spinnetjes worden als ze groot zijn maximaal 2 cm. Hierdoor kunnen zij gemakkelijk ontsnappen uit de kleinste kieren.

Hierom raden wij aan om elk terrarium wat je wilt gebruiken voor je Springspin helemaal na te lopen en eventueel kleine gaten en kieren te dichten.

Springspinnen Terrarium Inrichting

Creëer een comfortabele leefruimte voor Springspinnen met terrariums van geschikte afmetingen: 5x5x7 cm voor jonge spinnen en 20x20x30 cm voor volwassenen. Let op kleine kieren en gaten om ontsnapping te voorkomen.

Temperatuur

Wat betreft de temperatuur, is het ideaal om het terrarium op een temperatuur van 26 tot 28 graden Celsius te houden. Dit kan worden bereikt door het gebruik van een warmtelamp zoals de Lucky Reptile Halogeen Sun Mini van 20 watt, vraag altijd na of dit de juiste lamp is voor jouw maat terrarium. Dus houdt de temperatuur in de gaten met een kwalitatieve. Als alternatief kunnen Springspinnen ook worden gehouden op kamertemperatuur, maar in dat geval kunnen ze iets minder actief worden. Meten is weten! thermometer.

Wij raden af om een warmtemat te gebruiken onder je Springspinnenterrarium. Deze zorgt er namelijk voor dat de bodem van het terrarium snel uitdroogt.

Luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid is een belangrijke factor om in de gaten te houden. Een ideale luchtvochtigheid voor Springspinnen ligt tussen de 40% en 70%. Het is raadzaam om de luchtvochtigheid te meten met behulp van een hygrometer, zodat je de juiste niveaus kunt handhaven.

Slapende Springspin In Plant

Diversiteit aan Planten

Springspinnen zijn niet alleen meesterlijke jagers, maar ze hebben ook een voorliefde voor planten. Ze vinden het heerlijk om hun middagdutje te doen in het weelderige groen en te genieten van de beschutting en ontspanning die planten bieden.

Daarom is het van groot belang om een goed beplant terrarium te creëren waar je Springspin zich kan verstoppen, zich veilig voelt en zich kan ontspannen in een natuurlijke omgeving.

Het creëren van een goed beplant terrarium voor je Springspin biedt niet alleen een visueel aantrekkelijke omgeving, maar bevordert ook het welzijn en de natuurlijke gedragingen van je huisdier. Het geeft je Springspin de mogelijkheid om te schuilen, te rusten en zich veilig te voelen in zijn eigen groene oase. Zorg ervoor dat je de juiste planten selecteert, rekening houdend met de veiligheid en het vermijden van schadelijke stoffen, en geniet van het prachtige samenspel tussen Springspin en planten in dit levendige mini-ecosysteem.

Een geschikte leefomgeving is essentieel voor het welzijn van Springspinnen. Met de juiste temperatuur, luchtvochtigheid en beplanting in het terrarium kun je ervoor zorgen dat je Springspin zich comfortabel voelt en zijn natuurlijk gedrag kan vertonen.

De juiste bodem

Er zijn naar schatting meer dan 6.000 verschillende bekende soorten springspinnen (familie Salticidae) wereldwijd. Deze diverse groep spinachtigen komt voor in verschillende habitats over de hele wereld. Variërend van tropische regenwouden tot droge woestijnen, deze spinachtigen gedijen in verschillende habitats en hebben zich aangepast aan de diverse omgevingen.

Springspin Pseudeuophrys Lanigera

Springspinnen vormen een diverse groep spinachtigen met meer dan 6.000 bekende soorten wereldwijd. Van tropische regenwouden tot droge woestijnen, deze kleine spinnen gedijen in verschillende habitats en hebben zich aangepast aan diverse omgevingen.

Voor een succesvol terrarium voor Springspinnen is een geschikte bodem van essentieel belang. Het gebruik van Humus of de Lucky Reptile Jungle Bedding wordt sterk aanbevolen. Deze bodems hebben uitstekende vochtvasthoudende eigenschappen, waardoor ze bijdragen aan een ideale luchtvochtigheid in het terrarium. Bovendien bieden ze een solide basis waarop verschillende planten gedijen en zich thuis voelen.

Lucky Reptile Insect Tarrium geschikt voor springspinnen

Wil jij een uniek en opvallend verblijf voor je Springspin? Dan is het Lucky Reptile Insect Terrarium de perfecte keuze! Dit speciale terrarium is voorzien van zowel dag- als nachtlicht, waardoor het een prachtige aanblik biedt, zowel overdag als ’s avonds. Dankzij de gevoelige lichtsensor wordt het terrarium ’s nachts blauw verlicht, wat een sfeervol effect creëert.

Voeding voor Springspinnen

Zorgvuldige aandacht voor de voeding en hydratatie van Springspinnen helpt bij het behouden van hun gezondheid en welzijn. Het bieden van een gevarieerd dieet van geschikte insecten en toegang tot water is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat deze fascinerende spinachtigen gedijen in gevangenschap.

Het dieet van Springspinnen is gevuld met een verscheidenheid aan insecten, afhankelijk van hun leeftijd en grootte. Jonge Springspinnen voeden zich met de kleinste maat fruitvliegen en microkrekels tot maat 2. Naarmate ze volwassen worden, kunnen ze prooien eten die maximaal zo groot zijn als hun eigen lichaam. Dit zijn dan krulvliegen, fruitvliegen, huisvliegen en krekels vanaf maat 2.

Een gevarieerd dieet van de geschikte maat insecten en regelmatige hydratatie zijn essentieel voor het welzijn van Springspinnen.

Om aan hun voedingsbehoeften te voldoen, wordt aangeraden om Springspinnen ongeveer 3 tot 4 insecten per week te voeren, wat neerkomt op om de dag voeren. Het is belangrijk om te onthouden dat als een Springspin zijn prooi, zoals een krekel, niet opeet, het aanbevolen is om de ongegeten prooi uit het leefgebied van de spin te verwijderen. Dit komt doordat een Springspin tijdens het vervellen of slapen door de krekel per ongeluk kan worden aangezien als voedsel, met potentieel fatale gevolgen.

Voldoe aan de voedingsbehoeften van Springspinnen door ze 3 tot 4 insecten per week te voeren. Verwijder ongegeten prooi om mogelijke risico’s te voorkomen.

Naast voedsel hebben Springspinnen ook regelmatig water nodig. Het is het beste om een druppel water om de paar dagen aan te bieden. Dit kan worden bereikt door ervoor te zorgen dat er druppels water aanwezig zijn in het verblijf, zoals op de planten of de ramen.

Een fijne nevel kan worden gecreëerd met behulp van de Back Zoo Nature Extreme Mistmaker, waardoor Springspinnen gemakkelijk kunnen drinken en gehydrateerd kunnen blijven.

Springspinnen Springvermogen

Kan je Springspinnen samen houden?

Nee, het wordt over het algemeen niet aangeraden om Springspinnen samen te houden. Springspinnen zijn solitaire dieren en hebben de neiging om territoriaal te zijn. Het samen huisvesten van Springspinnen kan leiden tot agressie en kannibalisme, waarbij de ene spin de andere als prooi ziet en aanvalt.

Springspinnen zijn solitaire dieren en moeten individueel worden gehuisvest om conflicten en letsel te voorkomen.

Dit kan resulteren in ernstig letsel of de dood van een van de spinnen. Het is dus het veiligst en meest geschikt om Springspinnen individueel te huisvesten in aparte terraria, waar ze kunnen gedijen zonder het risico op conflicten met andere spinnen.

Liaan 3

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit

Nieuwsbrief inschrijving

Click here to go to the top of the website