Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Bad Dog Persons Hand Wagging Finger At Nine Week Old English Bulldog Puppy

Zindelijk maken van een pup

Hoe maak ik mijn puppy zindelijk?

Eindelijk heb je jouw nieuwe puppy in huis. Dan volgt natuurlijk al snel de vraag “Hoe maak ik mijn puppy zindelijk?” Je wilt natuurlijk niet dat jouw kleine trouwe viervoeter zijn of haar behoefte in huis blijft doen. In het begin zul je vast wel eens meemaken dat je midden in een plasje van jouw nieuwe pup stapt. Hoe ga je het aanpakken dat jouw nieuwe kleine vriend niet meer in huis poept of plast. Lees dan snel deze blog over “Hoe maak ik mijn puppy zindelijk?”

Zorg dat je tijd vrijmaakt om jouw puppy zindelijk te maken.

Voordat jij jouw nieuwe puppy in huis haalt, heb je vast en zeker al wat voorbereidingen getroffen. Het is handig om jouw pup in huis te halen als je zelf tijd vrij hebt gemaakt, zoals bijvoorbeeld tijdens jouw vakantie. Omdat alles voor jouw pup nieuw zal zijn, is het fijn dat je veel tijd met hem of haar kan doorbrengen. Jouw kleine viervoeter moet erop kunnen vertrouwen dat jij degene bent die hem van alles gaat aanleren. Daar gaat namelijk ook redelijk wat tijd inzitten. Probeer ervoor te zorgen dat jij die tijd ook hebt. En jullie band wordt daar alleen maar beter door.

Wat kan je zelf doen ter voorbereiding ?

Voordat je jouw pup in huis hebt is het verstandig om na te denken over het zindelijk maken van jouw puppy. Heb je net nieuwe meubels of ligt er ergens in huis een mooi tapijtje waar je erg gehecht aan bent. Bedenk dan even dat jouw puppy hier wel eens per ongeluk een plasje of hoopje op achter kan laten. Als je niet voor deze verrassing wilt komen te staan, dan is het verstandig wat voorbereidingen te treffen. Haal bijvoorbeeld dat tapijtje tijdelijk weg, en leg wat over de meubels totdat jouw puppy helemaal zindelijk is. Ook kan je alvast wat handige benodigdheden in huis halen die kunnen helpen bij het zindelijk maken van jouw puppy. Denk aan een bench en puppy trainingpads.

Nu ben je klaar om te beginnen met het zindelijk maken.

De voorbereidingen zijn klaar, en je hebt jouw puppy opgehaald. Jullie leventje samen kan eindelijk beginnen. Zodra je thuis komt kan je eigenlijk meteen al beginnen aan het zindelijk maken van jouw puppy. 

Probeer jouw hondje zo veel mogelijk uit te laten. Als hij buiten poept of plast beloon hem na afloop door bijvoorbeeld met hem te spelen. Geef hem veel positieve aandacht. 

Het zindelijk maken van jouw puppy kan tussen de 6 tot 10 weken duren. Het kan ook zo zijn dat jij net mazzel hebt en dat jouw puppy sneller zindelijk is. Maar het kan ook langer duren.

Een handige tip is; ga in het begin voornamelijk naar het zelfde plekje om jouw pup zijn behoefte te laten doen. Jouw puppy zal dit plekje dan gaan zien als ‘wc’.

Vooral in het begin, als jouw pup zijn nieuwe omgeving gaat verkennen, kan het gebeuren dat hij in huis poept of plast. Als dit gebeurt wordt dan niet boos maar blijf gewoon rustig dat werkt het beste. Jouw nieuwe kleine vriend moet uiteindelijk nog zindelijk gemaakt worden, en is zich van geen kwaad bewust.

Blijf vooral consequent tijdens het zindelijk maken van jouw puppy. Net als bij een nieuw geboren kindje zal je ‘s nachts uit bed moeten. Zet de wekker een paar keer per nacht en laat jouw puppy dan buiten uit. Je hoeft ‘s nachts echt geen hele wandeling te maken, laat jouw pup alleen even zijn behoefte doen. Geef hem wel de tijd om dit te doen. En beloon hem dan ook elke keer. Het zal even wennen zijn om ‘s nachts een aantal keer naar buiten te gaan, maar houdt dit vol. Uiteindelijk zul je zien dat jouw puppy sneller zindelijk wordt. En zelf zal je dan ook steeds meer nachtrust terug krijgen.

Gebruik maken van hulpmiddelen tijdens het zindelijk maken van jouw puppy.

Als je tijdens de voorbereidingen een bench hebt aangeschaft is dit een uitstekend hulpmiddel voor het zindelijk maken van jouw viervoetertje. Jonge hondjes hebben ook  veel slaap nodig. Elke keer als jouw puppy een slaapje gaat doen zorg er dan voor dat hij dit in zijn bench doet. Hoe leuk en gezellig het ook is om jouw puppy in bed te nemen als je gaat slapen, niet doen! Als hij ‘s nachts ook in zijn bench slaapt leert hij zijn behoefte op te houden. Een hond plast en poept liever niet op de plek waar hij slaapt. Mocht je geen bench hebben kan dit eventueel ook een mand of andere vaste slaapplek zijn.

De puppy training pads, die je waarschijnlijk al had aangeschaft, komen nu ook goed van pas. Leg de training pads tijdens de periode van zindelijk maken op verschillende vaste plekken in huis neer. De pads absorberen vocht en voorkomen nare geurtjes in huis. Doordat de training pads een speciale geur hebben wordt jouw puppy nieuwsgierig en zal naar de pads gaan. Als hij zijn behoefte ook op de pads doet scheelt jou dat heel wat schoonmaken en schrobben.

Welke handige tips zijn er voor het zindelijk maken van mijn puppy?

Als je eigenaar bent van een puppy zullen er genoeg mensen zijn met allerlei handige tips voor het zindelijk maken. Ook wij hebben een aantal tips voor je.

  • Heb geduld. Het zindelijk maken van jouw puppy heeft nou eenmaal tijd nodig. Het zal niet meteen helemaal goed gaan. Blijf dan gewoon kalm, wordt niet boos. Je wilt ook niet dat jouw hondje bang wordt van je.
  • Zie je dat jouw hondje in huis rondjes gaat draaien of rond snuffelt, onthoudt dat dit wel eens een seintje kan zijn dat hij zijn behoefte wilt gaan doen. Raak niet in paniek, er is niks aan de hand, til jouw pup op en ga meteen met hem naar buiten.
  • Blaffen en of huilen kan ook een teken zijn dat jouw puppy zijn behoefte moet doen. Ga dan ook zoveel mogelijk met de pup naar buiten. Niet elke hond zal het zo opvallend duidelijk maken dat hij zijn behoefte moet doen. Op den duur herken je de lichaamstaal van jouw puppy en weet je wat hij wilt.
  • Het kan voorkomen dat ondanks alle wandelingen, en het oefenen op buiten de behoefte doen, er toch een plasje of hoopje in huis wordt gedaan. Het beste is om dit meteen op te ruimen. Zorg ervoor dat er geen nare geur blijft hangen. Probeer tijdens het opruimen jouw puppy even geen aandacht te geven. Dat is niet altijd even gemakkelijk.
  • Laat jouw puppy uit op vaste tijdstippen. Laat je hondje bijvoorbeeld uit als je net uit bed komt, na het eten, na het spelen en voordat jullie gaan slapen. Hierdoor zal hij gaan herkennen wanneer het tijd is om zijn behoefte te doen
  • Ben je met meerdere mensen in huis, en zullen andere ook jouw hondje uitlaten, zorg dat iedereen op dezelfde manier te werk gaat. Hiermee voorkom je verwarring voor jouw pup. Dus blijf consequent.
  • Als je zelf toch niet de hele dag thuis kan zijn tijdens de periode van het zindelijk maken zorg er dan voor dat iemand anders tijd heeft. Je kunt bijvoorbeeld een hondenoppas inschakelen. Die kan overdag als jij aan het werk bent jouw puppy uitlaten en gezelschap houden. Ook kan je jouw pup naar een hondendagopvang brengen.

De vraag “Hoe maak ik mijn puppy zindelijk?” zal mede door deze blog voor jou wat duidelijker geworden zijn. Het zindelijk maken van een puppy vergt nou eenmaal heel veel tijd. Omdat je goed hebt nagedacht over het aanschaffen van een puppy zal dit voor jou zeker geen moeite wezen. Heb geduld, het is gewoon ook heel leuk om jouw puppy nieuwe dingen te leren. En uiteindelijk is het ook heel dankbaar werk. Zorg voor goede voorbereidingen en de juiste hulpmiddelen. En omdat je zo intensief met jouw hondje bezig bent wordt jullie band alleen maar sterker.

Mocht het zindelijk maken van jouw puppy echt niet lukken dan is er ook altijd nog de optie om een puppytraining te gaan volgen met jouw viervoetertje. Of langs te komen op onze hondenwereld voor meer informatie.

Heel veel succes en vooral veel plezier samen!

14702356 S

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit

Nieuwsbrief inschrijving

Click here to go to the top of the website