Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Vuurwerk Dieren

Vuurwerkangst

Vuurwerk en dieren

Alle soorten dieren hebben last van vuurwerk. Er is al veel kennis over honden en katten maar vergeet ook zeker niet de knagers en vogels. Hieronder beschrijven we per diersoort kort en krachtig wat het impact is van vuurwerk en wat je zou kunnen proberen om de angst wat weg te nemen.

Konijnen en knagers

Konijnen en knagers hebben last van de flitsen, het geluid en de stank. Dit zijn de elementen die je zoveel mogelijk zou moeten beperken. Het belangrijkste is rust. Blijf kalm en reageer niet op de angst van je konijn of knager. Voor dieren die binnen zitten heb je voldoende middelen om al deze stressoren buiten te sluiten. Bijvoorbeeld houd de ramen en gordijnen dicht en zet de radio of tv aan. Dit mag wellicht iets harder dan je normaal gewend bent. Zitten de dieren in de woonkamer en wil je daar graag de gordijnen open houden? Verplaats je dieren dan naar een kamer die je wel donker kunt maken. Dit mag je zelfs al een paar dagen van te voren doen, zodat je dieren er alvast aan kunnen wennen. En zorg natuurlijk voor een hoop verstopplekjes, afleiding en lekkere dingetjes. Mocht je het verblijf willen afdekken zorg voor voldoende ventilatie.

Buiten konijnen

Als je konijnen buiten zitten, zou je er voor kunnen kiezen om ze te verplaatsen naar een binnen ruimte. Houdt daarmee wel rekening met het temperatuur verschil. Konijnen kun je in deze tijd van het jaar niet zomaar in een verwarmde ruimte zetten. Je zou wel kunnen denken aan de garage of schuur die niet verwarmd is. Maar ieder konijn is anders. Voor sommige konijnen is het verplaatsen juist heel stressvol, dan kun je er beter voor kiezen deze in hun eigen vertrouwde verblijf te laten. Als je ze in hun eigen verblijf laat zitten, zorg ervoor dat het hok zo prikkelarm en comfortabel mogelijk is. Dek de grootste openingen af met een donkere deken of jute zak, zorg voor een lekkere laag stro en geef ze wat lekkers waar ze even mee bezig zijn. Mocht je een verblijf hebben met uitloop ren kun je er voor kiezen de ren af te sluiten en de konijnen alleen in het nacht/binnen verblijf te laten.

Check regelmatig even hoe het gaat. Merk je toch dat het stressniveau te hoog wordt? Grijp dan alsnog in. Er zijn spray’s en verstuivers met feromonen verkrijgbaar. Speciaal ontwikkeld tegen angst en stress. Een verstuiver zou je in de huiskamer kunnen ophangen met een spray zou je het buitenverblijf van je konijnen kunnen voorzien van kalmerende geur.

Honden en Katten

De angst voor harde geluiden is een natuurlijke angst die direct te maken heeft met overlevingsdrang. Vrijwel elk dier maar met name honden en katten zullen gaan reageren bij het horen van een hard geluid. Het ene ras is hier gevoeliger voor dan het andere, ook socialisatie speelt een belangrijke rol. Door vervelende ervaringen of door herhaaldelijk schrikken kunnen dieren een echte fobie voor harde geluiden ontwikkelen. De angst en paniek die ze hierbij ervaren is vaak groot en zeker geen aanstellerij! Honden en katten die bang zijn voor vuurwerk zijn vaak ook bang voor onweer, knallen van schoten en soortgelijke harde geluiden.

Medicatie rond oudjaarsavond is een mogelijkheid voor honden en katten die uitsluitend last hebben van vuurwerk gedurende enkele dagen rondom oud-en-nieuw en geen andere gedragsproblemen hebben. Maar liever niet uiteraard. Er zijn meerdere middelen om je hond of kat gerust te stellen zoals geluidopnames of rust gevende geluiden. Ook bestaan er feromonen spray’s of geur verstuivers.

Voor dieren die regelmatig of gedurende langere periodes (langer dan vijf dagen) aan vuurwerk blootgesteld worden is het echter aan te raden om ze te leren dat het geluid van vuurwerk niet eng is. Dat kan met behulp van gedragsmodificatie. Dit is een soort training die zowel bij mensen als dieren gebruikt wordt om bijvoorbeeld nieuwe, geschikte gedragingen aan te leren die ze op voor hen lastige momenten kunnen toepassen. Gedragsmodificatie is niet eenvoudig, het kost tijd en kan het beste uitgevoerd worden onder geleiding van een gediplomeerde gedragstherapeut of een erkende veterinair gedragsspecialist. Het is belangrijk om op tijd te beginnen en de training zorgvuldig op te bouwen.

Pup of kitten

Heb je een pup of kitten die nog geen ervaring heeft met vuurwerk, dan is het van belang om hem eraan te wennen zodat hij het geluid normaal gaat vinden. Zo kunt u angst voorkomen. Ook in dit geval moet je op tijd beginnen zodat het dier helemaal aan harde geluiden gewend is voor het echte vuurwerk losbarst. Bovendien is het voor een jonge pup of kitten makkelijker om aan nieuwe dingen te wennen dan voor een al wat ouder dier. Ook het wennen aan geluiden kan gedaan worden met behulp van geluidsopnames. Zet de geluidsopnames zachtjes op zodat uw dier er niet op reageert en ga met het dier spelen. Zet dan de geluidsopnames steeds iets harder maar nooit zo hard dat het dier ervan schrikt. U kunt het dier na afloop van het spel iets lekkers geven.

Belangrijkste is nooit een dier te straffen die reageert uit angst. Ook het ‘goed’ aaien kan averechts werken. Hierdoor bevestig je zijn/haar angst.

Vogels

Dat vuurwerk een negatief effect heeft op dieren is wel duidelijk maar ook zeker voor buitenvogels. Ze ervaren enorm veel stress door al het geknal en verbruiken daardoor veel energie, die ze in de koude winternachten juist nog hard nodig zullen hebben. Voor veel vogels betekent het maar één ding: gevaar! Er zit niets anders op dan vluchten. Hierdoor gaan ze uit paniek vliegen en kunnen zichzelf bezeren.

Maar vogels die binnen leven ervaren net zoveel stress. Zij kunnen ook nog eens geen kant op doordat ze vaak in een verblijf leven. Zorg er daarom voor dat het zo aangenaam mogelijk is. Het liefst begin je vanaf jongs af aan al met je vogel te laten wennen aan harde en onverwachte geluiden, bijvoorbeeld met speciale geluidopnames. Door deze regelmatig af te spelen, te starten met zacht geluid en het volume steeds wat op te voeren, raakt je vogel gewend aan deze harde geluiden. Eigenlijk is het dus voor bijna ieder dier het zelfde het begint met de basis. Maar mocht je vogel al wat ouder zijn begin dan al vroeg in het jaar met deze methode. Nu nog beginnen met deze methodes heeft vaak weinig effect helaas. Andere tips die je zelf kunt toepassen zijn;

  • Houdt het licht in huis aan.
  • Zet de radio of TV aan.
  • Sluit ramen én gordijnen.
  • Maak eventueel gebruik van rustgevende producten ter ondersteuning.

Mocht je gebruik willen maken van rustgevende producten ter ondersteuning kijk dan met name naar Bach Rescue druppels. Deze kun je gemakkelijk toevoegen aan het drinkwater of door het voer mengen. Deze druppels zijn 100% natuurlijk. Ook een relaxobird kan een uitkomst bieden. Deze geven rustgevende geluiden af en helpt je dier te kalmeren. Of werk met een nachtlampje.

Hulp nodig?

Liever hulp bij het maken van de juiste keuzes voor jouw huisdier kom dan vooral langs in onze winkel. Bekijk hier de openingstijden voor de actuele en bijzondere tijden. Of bel met de afdeling voor hulp.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit

Nieuwsbrief inschrijving

Click here to go to the top of the website