Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Reptielenwereld Reptielenafdeling Reptielenwinkel Reptiel kopen Terrarium Paludarium

Ik wil graag een reptiel of amfibie

Ben ik geschikt voor een reptiel/amfibie?

Vraag jezelf af wat je verwacht van je dier:

Sommige dieren zijn nauwelijks te zien terwijl andere dieren zich juist heel vaak laten zien. 

Er zijn dieren die heel goed zijn in camoufleren en dieren die juist heel kleurrijk zijn. Terrarium dieren zijn echte kijkdiertjes, de meeste kan je niet regelmatig op pakken. Sommigen terrarium dieren worden wel 15 jaar of ouder! Vind je dit ook leuk? Vind je het geen probleem om voedseldieren te voeren? Heb je genoeg ruimte voor een terrarium? 

Wie zorgt er voor je dier als jij er niet bent?

Wat als je op vakantie gaat? Heb jij iemand die voor jouw reptiel/amfibie kan zorgen? De meeste mensen hebben geen ervaring met reptielen en zijn soms zelfs bang voor ze. Je wilt natuurlijk wel dat jouw diertjes goed verzorgd worden.

Als je niemand kan vinden die voor jouw dier kan zorgen, dan kan je het proberen bij de lokale terraria winkel of liefhebbers vereniging. Een andere optie is om jouw dier tijdelijk bij iemand anders onder te brengen, let hierbij op dat alle dieren apart gehuisvest worden. Vraag dit van te voren goed na!

Wat voor reptiel of amfibie wil ik aanschaffen?

Ze zijn er natuurlijk in alle soorten en maten. Verdiep jezelf goed in de soort die jou interesseert. Veel terrarium dieren hebben levend voedsel nodig. Bekijk dit goed als je beslist om dit niet te willen geven. Ook zijn er bepaalde eisen waar aan het verblijf moet voldoen. Denk hierbij aan de grootte of de inrichting ervan. Hoe groot is de ruimte die je hebt voor jouw terrarium? Bekijk goed alle behoeftes van je dier na.

Een paar voorbeelden van beginners terrarium dieren zijn: Baardagamen, de meeste kikkertjes en padden, Huisgekko’s, Langstaarthagedissen etc. 

1 Dier of meerdere? 

Veel reptielen en amfibieën kunnen leven als paar of in groepen. Maar er zijn er ook die liever alleen leven. Zet in ieder geval nooit zomaar meerdere dieren bij elkaar. Dit om ruzie en verwondingen te voorkomen. Wil je een terrarium met meerdere diersoorten bij elkaar? Laat je dan goed informeren bij Avonturia.  Hierbij wordt vaak gekozen voor dieren die in hetzelfde klimaat leven en elkaar kunnen verdragen.

Waar ga ik mijn terrarium dier aanschaffen?

Het is belangrijk om jouw diertje aan te schaffen bij een betrouwbaar adres. Je wilt natuurlijk zeker weten, dat deze gezond is en aan jouw verwachting voldoet. Denk hierbij aan een ervaren kweker of iemand die beroepsmatig kweekt.

Vraag hierbij om goed advies over de volgende onderwerpen:

  1. Keuze van het dier.
  2. Manier van voeden.
  3. Huisvesting.
  4. Nakweek/fokken.

Ongeacht waar je het diertje koopt, is het verstandig een lijstje te maken met eventuele vragen of zaken waarop je zal moeten letten. Als je twijfels hebt, neem dan nog geen beslissing en laat je eerst goed informeren!

Ben je er klaar voor?

Zorg voordat het dier in huis komt, dat alles al klaar staat. Het terrarium moet al volledig ingericht zijn. Het is verstandig om het terrarium al eerder ingericht te hebben, zo kan je de luchtvochtigheid en de temperatuur goed in de gaten houden en is deze helemaal op orde als jouw diertje komt. Ook is het handig om met het gezin af te spreken welke regels er gaan zijn. Wanneer mag het terrarium open? (eventueel slotje) Niet tikken op de ruitjes. Was voor en na werkzaamheden in en rondom het terrarium altijd je handen. Gebruik vaste producten voor jouw terrarium schoonmaken en zorg dat deze niet worden gebruikt voor andere zaken. 

Mee naar huis!

Regel voor het transport een geschikt transport boxje, vaak kan je deze ook kregen van de kweker/winkel. Denk ook aan een eventuele warmtebron, de diertjes moeten warm blijven. Hiervoor kan je denken aan een kruik of heat pack. Probeer het transport in ieder geval zo comfortabel mogelijk te maken om stress te voorkomen!

Alvast shoppen voor jouw toekomstige huisgenoot.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit

Nieuwsbrief inschrijving

Click here to go to the top of the website