Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Blog Foerageren Vogel Nieuw Links Papegaai

Foerageren

Wat is foerageren?

Foerageren is eigenlijk een heel duur woord voor “zoeken naar eten” 

Nu zal je vast denken “waarom? Mijn vogel heeft toch gewoon een bakje met eten in zijn kooi?” Ja! En dat is jammer, want zo kan onder andere verveling  ontstaan. In het wild is een vogel het grootste gedeelte van de dag bezig met foerageren. Zodra de vogel wakker wordt roepen ze iedereen bij elkaar en vliegen dan uit voor eten, daarna dutten en spelen ze vaak wat en aan het einde van de middag vliegen ze weer uit voor voedsel. Ook heeft elke vogel zo zijn eigen manier voor het zoeken naar eten. Denk aan bijvoorbeeld een kaketoe die zoekt zijn eten vaak op de grond, tussen blaadjes en struiken. Maar een specht gebruikt bijvoorbeeld zijn puntige snavel om insecten uit boomschors te krijgen. Foerageren is dus een heel groot onderdeel van het leven van een vogel.

Waarom moeten wij onze vogels laten foerageren?

Een heel simpel antwoord, omdat onze vogels, voornamelijk de kromsnavels, super slim zijn en ze daardoor snel verveeld raken. Daarom vinden zij stimulatie juist fijn maar dit is ook zeker nodig. Als een vogel verveeld raakt kan dit allerlei gedragsproblemen mee nemen, denk aan plukken, schreeuwen maar ook agressie kan hierdoor ontstaan.

Het is vaak zo dat de bijgeleverde bakjes van de kooi bomvol zitten met eten, dit is erg saai voor een vogel. Een vogel vindt het juist leuk om extra moeite te doen voor eten omdat dit zo in hun systeem zit. Er is foerageer speelgoed kant en klaar te koop, maar zelf maken kan natuurlijk ook! Het is handig om niet meteen te moeilijk te beginnen, zeker niet als de vogel foerageren niet kent omdat hij jarenlang alles in een bakje gekregen heeft. Daarom zijn er verschillende levels in foerageer speelgoed, er zijn bijvoorbeeld doorzichtige bakjes met een schuifbare opening aan de bovenkant, hierdoor kan de vogel zijn eten zien maar moet hij ontdekken hoe hij erbij kan komen om de vogel een klein beetje te helpen kan je ook voordoen hoe het open moet. 

Kant en klaar speelgoed

Hier een aantal voorbeelden van speelgoed dat te koop is en de hersenen goed aan het werk zet.

Dit is karton met gaatjes, perfect om bijvoorbeeld zonnebloem pitjes in te verstoppen.

Dit is een doorzichtig cupje en daardoor kan de vogel zijn eten zien! Perfect om de vogel kennis te laten maken met foerageren.

Deze bal is ideaal om trostgierst in te verstoppen met bijvoorbeeld papieren sliertjes! Een heel makkelijk foerageer speeltje.

Dit wieltje is ook heel leuk speelgoed, de vogel kan het eten weer zien zitten en er zit een makkelijke opening om aan te draaien.

Tot slot nog deze, dit is al een wat uitdagender foerageer speeltje, hierbij kan de vogel namelijk de beloning niet zien maar het systeem werkt hetzelfde als de foraging cup van petlala!

Zelf aan de slag!

Natuurlijk kan er zelf ook genoeg gemaakt worden!

Wij bij Avonturia hebben een groot assortiment aan DIY producten, zo hebben wij bijvoorbeeld fingertraps waar wat lekkers in gestopt kan worden en de vogel moet die vervolgens slopen om bij de snack te komen. Ook hebben wij Arabische gom, dit is een natuurlijk bind middel en maak je aan met water tot het een soort stroperige substantie wordt. Als dat er eenmaal is kan je er zaden, pellets, tros gierst, gedroogd fruit of nootjes in mengen en wordt het erg kleverig. Dit kan je superleuk in een dennenappel stoppen en dat laat je staan tot het niet meer plakt en erg hard is de vogel moet dan dus moeite doen om te eten! Wij verkopen deze Arabische gom en dennenappels ook!

Back Zoo Nature Foraging Fruit Cup Holder

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit

Nieuwsbrief inschrijving

Click here to go to the top of the website