Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Knaagdieren Header Avonturia

Degoe

Knaagdierenwinkel Knaagdierenwereld Knaagdierenafdeling Knaagdier Kopen Konijn
Liaan2 Corner Image Center Left
Degoe Octodon degus Knaagdierenwereld Knaagdier

Degoe

Naam Nederlands: Degoe
Wetenschappelijke naam: Octodon degus
Herkomst: Chili
Leeftijd: Gemiddeld 5 tot 8 jaar
Lengte: tussen de 12 en 20 cm lang (zonder staart)
Geboorte: Draagtijd: gemiddeld 90 dagen, Nestgrootte: 3-10 jongen
Activiteit: Dagactief
Verblijf: kamervoliere of terrarium/aquarium met voldoende ventilatie
Minimale afmeting: 80X50x80 (BxDxH) voor 2-3 Degoes

Papiertjes 2 Corner Image Center Right Branch Leaves Monstera Divider Links

Omschrijving

De Degoe is een vriendelijk en nieuwschierig knaagdier dat nauw verwant is aan de Cavia en de Chinchilla.
Hij is nog niet zo heel bekend onder het grote publiek, maar de Degoe is zeer geschikt om als huisdier te houden. Door hun nieuwsgierige aard worden ze snel handtam en bijten zelden. Als knuffeldier zijn ze echter niet geschikt, hier zijn ze te bewegelijk voor. De Degoe komt van oorsprong uit het Andesgebergte in Chili. Je vind ze zowel klimmend en klauterend op de rotsen als tijdens het ijverig bouwen van ondergrondse gangen. Ze leven in grote kolonies bestaande uit verschillende familie groepen. Ook als huisdier is het daarom belangrijk dat ze minimaal één soortgenootje hebben. Net als Cavia’s communiceren Degoes met verschillende piep- en gromgeluidjes.

Squirrel Degu Eating

Voeding

Het spijsverteringssysteem van de Degoe is nog volledig afgestemd op zijn originele leefomgeving. De voeding Dient daarom vrij sober en vezelrijk te zijn. In de natuur bestaat hun dieet uit droge, dorre grassen, taaie twijgjes en struiken. Het minimale vezelgehalte van de hoofdvoeding moet 20% zijn, hiernaast dient onbeperkt hooi aanwezig te zijn. De Degoe moet de hele dag door kunnen eten. Zijn maag is namelijk niet sterk genoeg om voeding zelfstandig naar het volgende deel van de darmen te transporteren. De voedingsbrei wordt voortgeduwd door de volgende maaltijd. Vetrijke voeding kunnen zij absoluut niet verdragen en zorgt voor problemen van de lever, af en toe een zonnebloempitje is prima, maar geef Degoes nooit vette noten zoals pinda’s. Ook suikers en zetmeelrijke ingredienten worden niet goed verteerd en resulteren al snel in een soort van diabetes (suikerziekte). Geef Degoes daarom liever geen fruit (vers of gedroogd). Het zetmeelgehalte van de voeding mag niet meer dan 6-7% zijn.

Geschikte snacks zijn: gedroogde kruiden of bloemen, Rozenbottels, Gojibessen of een klein stukje verse of gedroogde suikerarme groente.

Degoes drinken niet veel, maar er dient altijd vers drinkwater aanwezig te zijn.

 

Divider 400x300 Left Blad
Papiertjes 2

Huisvesting

Gezien hun beweegelijke aard is het belangrijk dat de Degoe’s een ruim verblijf hebben met veel klimmogelijkheden. De minimale afmetingen voor een duo of trio van Degoes bestaande uit hetzelfde geslacht is 100x50x80 (BxDxH), meer dieren vragen uiteraard om meer ruimte. Belangrijk is dat het materiaal van de kooi Degoe-proof is. De diertjes weten precies wat ze met hun tandjes kunnen en zullen elk zwak plekje vinden, om er vervolgens een uitgang van te maken. Een geschikt verblijf is van metaal, glas of een combinatie van beide. Hout en kunststof zijn absoluut ongeschikt. Glas heeft als voordeel dat de Degoes ook lekker kunnen graven en er geen troep naast het verblijf beland, een nadeel is echter dat de ventilatie vaak beperkt is en de temperatuur (te) makkelijk te hoog oploopt. Ook is het belangrijk dat er geen kitranden voor de Degoes bereikbaar zijn, omdat ze deze zullen wegknagen. Een verblijf met metalen tralies of gaas ventileert veel beter en geeft je wat directer contact met de dieren. Nadeel is dat er meer troep buiten de kooi kan vallen. Soms vinden degoes het leuk om aan de spijlen te knagen, zodat de hele kooi meetrilt. Dit kan een heel vervelend geluid geven.

Degoes zijn zeer gevoelig voor tocht het liefst zet je daarom niet in de directe luchtstroom en van de grond af. De Degoe is een enorme zonaanbidder en geniet van een beetje direct zonlicht in de kooi, deze mag echter nooit in de volle zon staan. Een goed alternatief is het plaatsen van een goede zonlichtlamp boven het verblijf, zo kunnen ze zelf beslissen wanneer ze hier onder gaan liggen. Uiteraard dienen er voldoende schuilplekjes aanwezig te zijn en een flinke laag stofvrije bodembedekking, zodat ze hier ook lekker in kunnen wroeten. Het laatste dat absoluut niet mag ontbreken is een zandbad. De vacht van Degoes wordt na een tijdje vuil en vettig. Om hun vacht in topconditie te houden, rollen Degoes regelmatig in het speciale zand. Naast voldoende ruimte om te spelen, graven en klimmen kun je Degoes ook een loopwiel geven. Dit zorgt voor nog meer lichaamsbeweging. Let wel dat het wiel een gesloten loopoppervlak en een minimale diameter van 30cm heeft.

Degu Squirrel In His Cage

Gedrag

Degoes zijn dagactief en daardoor ontzettend vermakelijke huisgenootjes. Zij vullen hun dag door lekker veel te klimmen en klauteren door hun kooi. Nader je de kooi, dan zijn ze nieuwschierig genoeg om direct te komen kijken wie je bent en of je misschien iets lekkers hebt meegenomen. Degoe’s herkennen snel genoeg wie degene is die hun voert en zullen je begroeten met een varieteit aan piep- en fluitgeluidjes.

De Degoe is een groepsdier pur sang! Overdag vinden ze het heerlijk om elkaar te wassen, zijn ze lekker met elkaar aan het spelen en stoeien of vind je ze met zn allen op een hoopje rusten.

Papiertjes 2

Uiterlijk

Het lijfje van de Degoe is stomp en lijkt daarmee op dat van de Cavia en de Chinchilla. Degoes zijn, zonder staart 12 tot 20 cm lang en wegen tussen de 175 en 300 gram. Hun behaarde staart heeft een lengte van 10 tot 16 cm en heeft aan het einde een mooie pluim. Je mag Degoes nooit aan de staart optillen! De huid van de staart kan daardoor loslaten waarna de staart afsterft.

De standaardkleur van de Degoe is bruin/grijs. De andere voorkomende vachtkleuren zijn: blauw, grijs, zand, wit en bont.

Divider Gras Half
Divider Right Monstera
Click here to go to the top of the website