Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Knaagdieren Header Avonturia

Chinchilla

Knaagdierenwinkel Knaagdierenwereld Knaagdierenafdeling Knaagdier Kopen Konijn
Liaan2 Corner Image Center Left
Chinchilla Den Haag Aanzicht

De Chinchilla

De Chinchilla (Chinchilla lanigera) is een knaagdier dat van oorsprong uit het Andes gebergte komt. Ze lijken een beetje op Cavia’s, maar hebben een dikkere vacht en een lange pluimstaart. door die dikke vacht zien ze er heel knuffelbaar uit, maar het zijn absoluut geen knuffeldiertjes. Zij spelen veel liever met hun soortgenootjes.

Naam Nederlands: Chinchilla
Wetenschappelijke naam: Chinchilla lanigera
Herkomst: Het Andesgebergte van Zuid-Amerika
Leeftijd: Gemiddeld 10 jaar
Lengte: 25 – 35 cm (zonder staart)
Draagtijd: Ongeveer 111 dagen
Geboorte: Levendbarend
Nestgrootte: 51-3 jongen
Activiteit: Schemeractief
Wetgeving: geen
Verblijf: Terrarium, Aquarium of Knaagdierkooi
Minimale afmeting: 100x50x100

Voedsel: De voeding van de Chinchilla bestaat uit enkel droog, plantaardig materiaal met heel veel vezels.

Papiertjes 2 Corner Image Center Right Branch Leaves Monstera Divider Links

Het uiterlijk van de Chinchilla

Chinchilla’s staan bekend om hun mooie, dikke vacht. Dit is ook de reden dat er jarenlang op ze gejaagd is.

De vacht van de Chinchilla is zo dik omdat uit elk haarzakje meer dan 50 haren groeien, hierdoor kan de vacht nooit glad naar achter liggen en staan de haren altijd overeind. Dit geeft ze hun fluffy uiterlijk.

De wilde Chinchilla is zilver-/blauwgrijs van kleur met een lichtgrijs/witte buik.
Ze hebben Lange snorharen grote oren en een dik behaarde staart van gemiddeld 15 centimeter lang.

De tamme Chinchilla komt naast de wildkleur ook voor in zwart, bruin, beigeblauw en wit met evt. tekeningen als bont of mozaïek.

In het wild komt er ook nog een kortharige Chinchillasoort voor: Chinchilla brevicaudata.

Chinchilla Eten Den Haag

Het gedrag van de Chinchilla

Chinchilla’s zijn absolute groepsdieren en moeten daarom altijd minimaal met zijn tweetjes gehouden worden.

Dit kunnen zowel een mannetje en een vrouwtje, als dieren van hetzelfde geslacht zijn. Ook groepjes van alleen mannetjes of vrouwtjes of een gecastreerd mannetje met meerdere vrouwtjes is mogelijk. Van nature zijn de dames dominant over de mannetjes. Het is daarom ook lastig om op latere leeftijd nog twee volwassen vrouwtjes te koppelen. Het beste is dieren van hetzelfde geslacht al van jongs af aan met elkaar te laten opgroeien.

Het communiceren doen Chinchilla’s doormiddel van verschillende piep- en knorgeluidjes, net als Cavia’s dat doen. Als er gevaar dreigt zullen ze elkaar waarschuwen middels een hoog, fluitend geluid.

Er wordt vaak gezegd dat Chinchilla’s nachtdieren zijn, maar dat is absoluut niet waar. Chinchilla’s zijn crepusculair, oftwel: schemeractief. Zodra het echt helemaal donker is gaan ook Chin’s lekker slapen.
Ze zijn zowel is de ochtend- als de avondschemering actief.

Divider 400x300 Left Blad
Papiertjes 2

Huisvesting

Het natuurlijke habitat van de Chinchilla bestaat uit rotsachtige hellingen. Het zijn super goede klauteraars, maar geen echte klimmers.

De minimale afmeting voor twee Chinchilla’s is 100x50x100cm. Hoger mag zeker, maar dan is het aan te raden er een groot plateau/verdieping tussen te plaatsen, zodat de valhoogte niet te groot is. Het beste kun je kiezen voor een metalen kooi. Chinchilla’s zijn fervente knagers en kooien van hout of plastic zullen geen lang leven beschoren zijn.

qua inrichting kun je het best zoveel mogelijk natuurlijke materialen gebruiken. Takken en plateau’s van kurk, wilg, teak en fruithout zijn veilig om te gebruiken in de kooi en om aan te knagen.

In het wild verschuilen ze zich vaak in rotsspleten en een schuilplek mag daarom ook in het verblijf niet ontbreken.
Chinchilla’s houden hun vacht vrij van vet en parasieten door regelmatig een zandbad te nemen. plaats daarom ook regelmatig een ruime bak met badzand in de kooi.

Divider Gras Half

Mannetje of vrouwtje?

Hoewel dieren van hetzelfde geslacht ook goed samen gehouden kunnen worden, heeft de voorkeur om een mannetje en een vrouwtje samen te houden. Uiteraard moet het mannetje dan wel gecastreerd worden, dus is het belangrijk goed te weten welk geslacht jouw Chinchilla heeft.

Wat zijn de verschillen tussen het mannetje, dat ook wel een Bokje heet en het vrouwtje? Bokjes zijn meestal ranker en kleiner dan de vrouwtjes, maar hebben wel een bredere kop dan de dames. Het makkelijkst zie je het geslachtsverschil door te kijken naar de ruimte die zich tussen het geslachtopening en de anus bevindt. Deze is bij mannetjes veel groter dan bij vrouwtjes. Bij twijfel kun je ook licht boven het geslachtsdeel drukken, bij bokjes zal dan de penis naar buiten komen.

Monstera Divider Links
papiertjes
Esve Hooiklok Weidebloem

Wat eet de Chinchilla?

De Chinchilla is een herbivoor (planteneter) en leeft van nature op rotsachtige berghellingen waar de vegetatie spaarzaam is. Er groeien bromelia’s, cactussen en wat andere dorre struiken.

Chinchilla’s voeden zich van nature dus enkel met droog, vetarm en vezelrijk plantaardig materiaal. Hier is hun hele spijsverteringsstelsel op gebouwd. Net als bij alle knaagdieren, groeien de tanden van de Chinchilla altijd door. Door het vermalen van de droge harde vezels in de voeding slijten deze contant een beetje af zodat ze op de juiste lengte blijven. De maag is een beetje lui en kan voeding niet goed, zelfstandig doorsturen naar de darmen, daarom worden er meerdere porties per dag gegeten. Elke nieuwe portie zorgt ervoor dat de voedingsbrij verder de darmen in gaat.

Om het natuurlijke dieet van de Chinchilla zo goed mogelijk na te bootsen, voer je het liefst ook zo schaars en vezelrijk mogelijk. Dat betekent dat hooi het belangrijkste onderdeel van de voeding is, dit dient onbeperkt aanwezig te zijn. Het liefst timotheehooi, omdat dit ook laag is in calcium. Daarnaast kun je verschillende (gedroogde) kruiden en bloemen toevoegen aan het dieet. Om te voldoen aan de juiste hoeveelheid vitaminen en mineralen kun je een kwalitatief hoge pelletvoeding, speciaal voor Chin’s, bijvoeren.

Wat moet je vermijden in een gezond Chinchilla dieet?

De volgende ingrediënten wil je absoluut niet voeren aan je Chinchilla: -Vulstoffen zoals maïs of soja – Groenten (gedroogd of vers) – Fruit (gedroogd of vers) – Granen – Zaden – Noten

De reden dat je groenten, fruit, noten, zaden en granen vermijdt is omdat ze niet voorkomen in het natuurlijke dieet van de Chinchilla en daardoor erg ongezond zijn voor je Chin. Fruit bevat veel vocht en natuurlijke suikers. Chinchilla’s kunnen dit niet goed verteren en dit teveel aan suikers kan ertoe leiden dat je Chinchilla heel ziek wordt. Ook gedroogd zijn deze heel ongezond. Veel mensen realiseren zich niet dat een klein stukje gedroogd fruit slechts een gekrompen groot stuk is. Als je fruit droogt krimpt het, maar de suiker is er nog. Het is gewoon geconcentreerd in een kleiner stuk.

Groenten bevatten vooral veel vocht. Chinchilla’s komen oorspronkelijk uit een heel droog klimaat waar ook in het dieet niet veel vocht voorkomt. Het teveel aan vocht dat ze binnen krijgen via de groenten, zal leiden tot gas in de buik. Dit is gevaarlijk omdat ze dit gas niet zelf kunnen uitscheiden door bijvoorbeeld winden of boeren. Het gas zorgt voor een opgeblazen gevoel, waarna de Chinchilla zal stoppen met eten en zelfs aan kan overlijden.

Noten, zaden en granen bevatten veel koolhydraten en vet. Wanneer een Chinchilla een vetrijk dieet krijgt, worden ze vatbaar voor aandoeningen zoals leververvetting. Een leververvetting staat bekend als een “stille moordenaar” bij Chinchilla’s, omdat ze overleden zijn, voordat je je realiseert dat dit de oorzaak was van eventuele problemen.

Divider Right Monstera
Papiertjes 2

Wat heb je nodig voor het houden van 2 (of meer) Chinchilla’s?

Wat leuk dat je hebt besloten Chinchilla’s te gaan houden! Wat heb je allemaal nodig? Om je op weg te helpen hebben wij alvast dit handige boodschappenlijstje voor je gemaakt:

• Verblijf (minimaal 100x50x100 voor 2 dieren)
• Goed absoberende bodembedekking
• Verschillende plateaus, takken en ander klim- en klautermateriaal
• Minimaal 1 huisje per dier
• Voerbakje
• Waterbakje/flesje
• Zandbak + badzand
• Voeding
• Hooi
• Gedroogde kruiden/bloemen
• Knaagmateriaal

Divider Gras Half
Click here to go to the top of the website