Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Axolotl

De Axolotl: een CITES dier in Nederland

Alles over de Axolotl en waarom het in Nederland een CITES dier is

In de wereld van exotische huisdieren is de Axolotl inmiddels razend populair onder jong en oud. Met zijn schattige uiterlijk en unieke eigenschappen is het geen wonder dat steeds meer mensen in Nederland zich aangetrokken voelen tot deze fascinerende salamander.

Echter, wat veel mensen zich niet realiseren, is dat de Axolotl een CITES-dier is. Maar waarom is dat het geval? In deze blog gaan we dieper in op de redenen waarom de Axolotl in Nederland als een CITES-dier wordt beschouwd. En wat dit voor jou inhoudt als je zelf wilt beginnen aan een Axolotl als huisdier.

Wat is CITES?

Voordat we de redenen onderzoeken waarom de Axolotl onder CITES valt, is het belangrijk om te begrijpen wat CITES eigenlijk betekent.

CITES staat voor de “Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora” (Conventie inzake de internationale handel in bedreigde soorten wilde dieren en planten).

Het is een internationaal verdrag dat tot doel heeft de internationale handel in bedreigde wilde dieren en planten te reguleren en te controleren.

CITES is van kracht sinds 1975 en wordt door veel landen, waaronder Nederland, gehandhaafd.

Axolotl 6

CITES, de ‘Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora,’ is een internationaal verdrag dat tot doel heeft de internationale handel in bedreigde wilde dieren en planten te reguleren en te controleren. Sinds 1975 is CITES van kracht en wordt het gehandhaafd door veel landen, waaronder Nederland

De Axolotl: Een bedreigde soort

De Axolotl (Ambystoma mexicanum) is een salamander die van nature voorkomt in de meren van Xochimilco en Chalco in Mexico. Een van de opvallende kenmerken van de Axolotl is zijn vermogen om in een larvale staat te blijven. Waardoor hij zijn hele leven in het water kan doorbrengen en zijn kenmerkende schattige uiterlijk behoudt.

Helaas is de Axolotl een bedreigde diersoort geworden vanwege verschillende factoren. De belangrijkste bedreigingen voor hun voortbestaan zijn habitatverlies door de verstedelijking en vervuiling van hun natuurlijke omgeving. Daarnaast heeft illegale handel bijgedragen aan de afname van hun populatie, waarbij ze vaak als huisdieren worden verhandeld.

Donkere Axolotl Kleur

Bescherming onder CITES

Vanwege de snelle achteruitgang van de Axolotl-populatie heeft Mexico, het land van herkomst, zich ingezet om deze unieke soort te beschermen.

In 2010 werd de Axolotl officieel toegevoegd aan Bijlage I van CITES. Dit betekent dat de internationale handel in Axolotl en hun afgeleide producten streng wordt gecontroleerd en beperkt.

Bijlage I omvat soorten die met uitsterven worden bedreigd en waarvan de handel alleen is toegestaan in zeer beperkte omstandigheden. Zoals voor wetenschappelijk onderzoek of het behoud van de soort.

De Axolotl, een bedreigde soort uit Mexico, wordt beschermd onder CITES, een internationaal verdrag dat de handel in bedreigde wilde dieren reguleert. Sinds 2010 staat de Axolotl op Bijlage I van CITES, wat betekent dat de internationale handel streng wordt gecontroleerd.

Nederland en CITES

Als een ondertekenend land van CITES heeft Nederland de verantwoordelijkheid om de regels van het verdrag na te leven en te handhaven. Het doel is om te voorkomen dat bedreigde soorten, zoals de Axolotl, verder worden bedreigd door internationale handel. En het houden van deze dieren als huisdier zonder de juiste vergunningen.

Het bezit van een CITES-dier, zoals de Axolotl, in Nederland vereist een speciale vergunning. Waarbij strikte voorwaarden en regels van toepassing zijn. Deze regels zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat Axolotls in gevangenschap worden gehouden onder de juiste omstandigheden en dat er geen illegale handel plaatsvindt.

Het opnemen van de Axolotl in CITES is een belangrijke stap in de bescherming van deze unieke soort. Het helpt ervoor te zorgen dat Axolotls niet worden bedreigd door ongecontroleerde handel. En dat ze alleen in gevangenschap worden gehouden door verantwoordelijke eigenaren die aan de juiste eisen voldoen.

Axolotls In Natuurlijke Inrichting

Wat betekent dit voor jou als toekomstige Axolotl eigenaar?

Als toekomstige Axolotl-eigenaar heeft CITES een belangrijke invloed op jouw aanschafproces. Bij de aankoop van een Axolotl in onze winkel zul je een overdrachtsverklaring moeten ondertekenen. Deze overdrachtsverklaring is jouw bewijs van herkomst.

Als jij aan een Axolotl wilt beginnen zal jij bij aanschaf bij ons in de winkel een overdracht verklaring moeten tekenen. Dit is jouw bewijs van herkomst en laat zien waar jij jouw Axolotl aangeschaft hebt.

Deze verklaring is essentieel, omdat het aangeeft dat jouw Axolotl afkomstig is van een legitieme bron. En dat de handel in deze bedreigde diersoort in overeenstemming is met de regels en voorschriften van CITES.

Door deze verklaring te ondertekenen, laat je zien dat je je bewust bent van de verantwoordelijkheid om deze unieke soort te beschermen en te behouden. Als Axolotl-eigenaar ben je medeverantwoordelijk voor het behoud van deze prachtige schepsels voor toekomstige generaties om van te genieten.

Divider Liaan Bottom 1920x200

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit

Nieuwsbrief inschrijving

Click here to go to the top of the website