Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Cropped View Of Veterinarian Holding Black Cat In Latex Gloves And Making Microchipping Procedure

Chippen van honden

Chippen van hond en kat

Chippen van een huisdier. Is jouw hond of kat gechipt? Zo ja, is de chip dan ook goed geregistreerd? Jaarlijks belanden er veel honden en katten in het asiel. Omdat ze niet gechipt zijn of omdat de chip niet goed geregistreerd is. Hierdoor kan het baasje niet terug gevonden worden. Je moet er toch niet aan denken dat jouw weggelopen hond of kat in het asiel beland! Daarom is het belangrijk om een hond of kat te chippen en de chip goed te registreren. In deze blog leest je hoe. 

Wat is een chip?

Een chip is ongeveer zo groot als een rijstkorrel. Elke chip bevat een uniek nummer. Dit nummer kan afgelezen worden door een speciale chipreader. Elke dierenarts, dierenasiel of dierenambulance heeft zo’n chipreader. De chip wordt onder de huid van je hond of kat geplaatst en het unieke nummer wordt geregistreerd bij een database. In deze database staan de gegevens van de eigenaar. Zo kan diegene die uw hond of kat gevonden heeft de gegevens in de database zien en de eigenaar bellen.

Hoe wordt een chip geplaatst?

Het chippen van jouw hond of kat is een vrij simpele ingreep en kan gedaan worden in de dierenkliniek in Avonturia. De chip wordt onder de huid geplaatst. Vaak wordt het plaatsen van de chip gecombineerd met een castratie of sterilisatie. De naald waarmee de chip wordt ingebracht is namelijk vrij dik. Toch kan het ook zonder dat een dier onder narcose is. De ingreep is namelijk snel voorbij.

Waarom chippen van een hond of kat?

In Nederland is sinds 2013 een chip- en registratieverplichting voor honden ingevoerd. Als eigenaar ben je hier zelf verantwoordelijk voor. Het is nog niet verplicht om een kat te laten chippen. Ondanks dat is het wel verstandig om een kat te laten chippen. 

Wanneer je hond of kat is weggelopen kan de chip er namelijk voor zorgen dat je hond of kat weer thuis komt. Wanneer je met een hond, kat of fret naar het buitenland wil reizen, is een chip zelfs verplicht. Ook andere dieren zoals konijnen, paarden en vogels kunnen gechipt worden.

Registratie van de chip

Wanneer een chip geplaatst is, wordt de chip in een database geregistreerd. Hier worden de gegevens van de eigenaar aan gekoppeld. De registratie van de chip is net zo belangrijk als het chippen zelf. Want als de chip niet geregistreerd is of de gegevens kloppen niet, kan de eigenaar alsnog niet gevonden worden. Als je een dier uit het asiel adopteert of overneemt van iemand anders, is het ook belangrijk dat de chip op jouw naam geregistreerd wordt. Dit kan je zelf online regelen via één van de verschillende databanken. Op www.chipnummer.nl vind je hier een overzicht van.

Hulp nodig?

Loop even langs de balie van dierenkliniek Avonturia. Je vindt deze dierenkliniek in de kattenstraat van de dierenwinkel van Avonturia. Of bel direct naar de dierenkliniek: 070 – 3097550 . Voor afspraken op het spreekuur werkt de dierenkliniek uitsluitend volgens afspraak.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit

Nieuwsbrief inschrijving

Click here to go to the top of the website