Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
reptielen_dierenpagina_avonturia

Reuze Bidsprinkhaan

Reptielenwereld Reptiel Reptielen kopen Reptielenafdeling Reptielenwinkel
Liaan2 Corner Image Center Left
Giant Asian Bidsprinkhaan

Reuze Bidsprinkhaan

Naam Nederlands: Reuze Bidsprinkhaan
Wetenschappelijke naam: Hierodula Membranacea
Leeftijd: Enkele weken tot maanden
Lengte: Mannen niet groter dan 8 cm en vrouwen tot 9 cm
Dagtemperatuur: Gemiddeld 25 graden
Luchtvochtigheid: 40-70%
Activiteit: Dagactief
Wetgeving: Geen
Verblijf: Terrarium
Geadviseerde afmeting: 20x20x30 cm

Divider 400x300 Left Blad
Papiertjes 2 Corner Image Center Right Branch Leaves

Omschrijving

 

De Reuze Bidsprinkhaan (ook wel bekend als de “Giant Asian Mantis” of “Hierodula membranacea”) is een opvallend insect met een breed scala aan kleurvariaties. In gevangenschap gehouden exemplaren kunnen lichtgroen, geel, beige of bruin zijn, afhankelijk van de omgeving en omstandigheden waarin ze worden gehouden.

Het is een van de grootste soorten bidsprinkhanen die succesvol in gevangenschap wordt gehouden, wat hun populariteit bij insectenliefhebbers verklaart. Vrouwtjes zijn over het algemeen groter dan mannetjes, en dit verschil in grootte en vorm tussen de geslachten is een veelvoorkomend kenmerk bij bidsprinkhanen.

Mannetjes hebben smallere lichamen en iets langere vleugels, terwijl de vrouwtjes breder zijn en vleugels hebben die tot op het achterlijf reiken. Deze vleugels kunnen opvallend en prachtig van structuur zijn, vaak met intrigerende patronen en kleuren, die dienen als visuele signalen om partners aan te trekken tijdens het paarseizoen.

Liaan Center Left Avonturia's Kitchen Avonturia Divider 400x300 Left Blad
Het Houden Van Een Bidsprinkhaan

Voeding en Jacht

De Reuze Bidsprinkhaan jaagt op prooien met behulp van een typische “zit-en-wacht” jachtstrategie, die veel voorkomt bij bidsprinkhanen. Deze jachttechniek staat ook bekend als “ambush predation” (loerjacht). Hier is hoe het werkt:

  1. Camouflage: De Reuze Bidsprinkhaan is uitstekend gecamoufleerd dankzij zijn kleur en vorm, waardoor hij vrijwel onzichtbaar wordt tussen bladeren, takken of andere vegetatie in zijn natuurlijke omgeving. Hij kan zich perfect aanpassen aan de kleur van zijn omgeving, waardoor hij een slimme hinderlaag kan opzetten voor zijn prooi.
  2. Zitten en wachten: Eenmaal gecamoufleerd, blijft de bidsprinkhaan stilzitten op een blad, een tak of een ander oppervlak. Hij gebruikt zijn lange en dunne voorpoten om zich vast te houden aan de ondergrond, zodat hij onopvallend blijft en niet opgemerkt wordt door potentiële prooien.
  3. Aanval: Wanneer een nietsvermoedend insect of klein dier binnen het bereik van de Reuze Bidsprinkhaan komt, slaat hij razendsnel toe. Met zijn scherpe voorpoten grijpt hij zijn prooi met precisie en kracht. Deze poten fungeren als grijpers en zijn uitgerust met doornen om de prooi stevig vast te houden.
  4. Vangst en voedselverwerking: Zodra de prooi is gevangen, gebruikt de bidsprinkhaan zijn sterke kaken om het te immobiliseren en soms zelfs te verteren terwijl het nog leeft. Dit proces staat bekend als “partiële externe vertering”. Vervolgens gebruikt de bidsprinkhaan zijn speeksel om de verteringsenzymen op de prooi aan te brengen, wat het weefsel afbreekt en het gemakkelijker verteerbaar maakt. Daarna kan hij het zachte weefsel opzuigen en voeden.

Deze jachtstrategie is uiterst effectief, vooral vanwege de camouflage en het verrassingselement. De Reuze Bidsprinkhaan is in staat om snel en efficiënt prooien te vangen, wat hem een succesvolle en geduchte roofdier maakt in zijn ecosysteem.

Bidsprinkhaan Aan Het Eten

Het voeden van een Reuze Bidsprinkhaan 

Voeding speelt een essentiële rol in het verzorgen van je Reuze Bidsprinkhaan. Bidsprinkhanen zijn echte carnivoren en in gevangenschap moeten je ze voeden met een geschikt dieet. Als echte vleeseters hebben ze een dieet dat bestaat uit diverse soorten levende insecten, zoals meelwormen, fruitvliegen, kakkerlakken en kleine krekels tot maat 3.

Voer je Reuze Bidsprinkhaan gemiddeld 3 keer per week om ervoor te zorgen dat ze alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen. Houdt zelf een voerschema bij om overvoeren te voorkomen, dit kan namelijk gezondheidsproblemen opleveren met een fatale afloop.

Het is ook belangrijk om niet-opgegeten prooien uit het verblijf te verwijderen om verstoring tijdens het vervellen te voorkomen en te voorkomen dat de voeding jouw bidsprinkhaan aanziet voor een potentiële hapje.

 

Papiertjes 2 Corner Image Center Right Branch Leaves Corner Lower Left Blad

Een Reuze Bidsprinkhaan houden

Het houden van een Reuze Bidsprinkhaan als huisdier kan een fascinerende ervaring zijn voor insectenliefhebbers. Ze hebben een intrigerend gedrag en hun imposante verschijning maakt ze geliefd onder hobbyisten. Het zorgvuldig voldoen aan hun natuurlijke behoeften is echter van cruciaal belang om te voorzien in een gezonde leefomgeving.

Het inrichten van een geschikt terrarium is van groot belang om een comfortabele leefomgeving te bieden. We raden aan om een speciaal insecten terrarium te kiezen die minstens 3 keer de lengte van her dier in de hoogte en minstens 2 keer de lengte in de breedte is. Een maat terrarium die veel gekozen wordt is 20x20x30cm.

Zorg voor voldoende klimmogelijkheden, zoals planten, nepplanten en takken, dit helpt de Reuze Bidsprinkhaan zich op zijn gemak te voelen. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een temperatuur van ongeveer 25 °C, met een nachtelijke daling tot minimaal 18 °C. Een luchtvochtigheid van 40% tot 70% moet worden gehandhaafd, waarbij regelmatig sproeien van water helpt om de juiste vochtigheidsniveaus te behouden.

Bidsprinkhaan Houden

Verzorging van je Reuze Bidsprinkhaan

Het voedingsschema is van essentieel belang, aangezien Reuze Bidsprinkhanen carnivoren zijn. Het verstrekken van een gevarieerd dieet van levende prooien zorgt ervoor dat ze alle benodigde voedingsstoffen krijgen om gezond te blijven.

Door druppels water uit zijn leefomgeving te drinken zorgt een Reuze Bidsprinkhaan dat hij gehydrateerd blijft. Daarom is het belangrijk om je terrarium regelmatig met een fijne nevel te sproeien, zo worden komen er kleine waterdruppels op de bladeren en oppervlakken. Je bidsprinkhaan kan dan deze druppels opnemen om zichzelf te hydrateren.

Haal ontlasting en eventuele voedselresten uit het terrarium om deze schoon te houden. We raden aan om de bodembedekking van je terrarium elke 6 tot 8 weken volledig te vervangen. Doe dit voorzichtig om je bidsprinkhaan niet te storen! Door regelmatig onderhoud te plegen, zorg je ervoor dat je bidsprinkhaan in een gezonde en hygiënische omgeving zit.

 

Monstera Divider Links
Divider Liaan 1920x200
Click here to go to the top of the website