Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Hooi Hooi Blog Nieuw Konijn Eten Soorten

Waarom hooi?

Kan mijn konijn zonder hooi?

Konijnen kunnen niet zonder hooi! Het is het belangrijkste onderdeel van het konijnendieet en dient 80% te zijn van alles dat een konijntje op een dag eet. Je moet er voor zorgen dat je konijn 24 uur per dag hooi tot zijn beschikking heeft. Teveel kan het konijn niet eten, maar te weinig wel. Als richtlijn kun je aanhouden dat je konijn minimaal zijn eigen omvang aan hooi per dag moet eten.

Waarom is het zo belangrijk?

Het is hoog in vezels, laag in vetten en eiwitten en zorgt voor een optimale darmwerking. Konijnen hebben hele lange, maar weinig gespierde darmen. Dat betekent dat zij niet zelf het voer vanuit de maag naar de anus kunnen transporteren. Door de hele dag kleine beetjes te eten wordt de vezelrijke voedselbrij langzaam van de maag door de darmen vervoerd waar het verteerd kan wordt. Ook is het onmisbaar voor een goede afslijting van de tanden. Hooi is heel taai en door zijn kiezen horizontaal te bewegen, maalt het konijn het fijn en slijten direct de tanden en kiezen netjes af.

Is elk soort hetzelfde?

Hooi is nooit zomaar hooi! Elk soort is anders. Dit komt door het gebruik van verschillende grassoorten en de kwaliteit van de oogst. De voedingsstoffen in het soort hangt af van de kwaliteit van de bodem, het weer, het moment van oogsten en hoe en hoelang het bewaard wordt. Zelfs als je altijd hetzelfde merk voert kan de kwaliteit dus variëren. In de winkel vind je verschillende soorten hooi. Het is aan te raden af en toe te wisselen van merk of soorten te mixen.

Weidehooi

het meest voorkomende hooisoort is weidehooi. Dit is een mix van verschillende grassoorten met heel af en toe wat kruiden er doorheen. De meest voorkomende grassoorten in dit hooi zijn: Engels raaigras, Luzerne, Roodzwenkgras, Rietzwenk, Timothee, Veldbeemdgras en Kropaar.Er hoeft op de verpakking echter niet te staan welke grassoorten er precies in het weidehooi verwerkt zijn.

Kies een soort die wat losser verpakt zit, dit betekent een wat betere kwaliteit, omdat er minder stof en korte stukjes in het hooi zitten.Weidehooi heeft over het algemeen een laag eiwitgehalte en een wat hoger calciumgehalte. Weidehooi is een budgetvriendelijke optie, die prima te voeren is als je konijnen hebt die geen moeilijke hooi-eters zijn of kampen met blaas-, nier- of gebitsproblemen.

De analyse kan uiteraard wisselen per merk, maar gemiddeld kun je hier van uitgaan: vezelgehalte 25-28% eiwitten 12-14% calcium 0,5-1%

Bergweidehooi

Bergweide hooi bevat net iets meer grassoorten dan gewoon weidehooi. Vaak is bergweidehooi ook van een hogere kwaliteit, wat groener, frisser en met een iets hoger vezelgehalte, dan weidehooi.

Er zijn vaak minder bemestingen geweest , waardoor het een lager eiwitgehalte heeft. Bergweidehooi bevat meestal de volgende grassoorten: Engels raaigras, roodzwenkgras, rietzwenk, timothee, veldbeemdgras, luzerne, bromus en kropaar. Verder zitten er nog bergkruiden in zoals: weegbree. klaver en arnica.

De analyse kan uiteraard wisselen per merk, maar gemiddeld kun je hier van uitgaan: Vezelgehalte 33% eiwitten 7% calcium 0,6%

Kruidenhooi

Het meeste kruidenhooi is op basis van weidehooi. Hier worden dan bepaalde kruiden aan toegevoegd. Omdat het wat losser verpakt is, is de kwaliteit daarom ook wat hoger dan bij de standaard weide variant en door de toevoeging van de kruiden wordt het hooi meestal ook als smakelijker ervaren. Het kan dus ook een hele goede oplossing voor konijnen die moeilijk hooi eten.


De analyse kan uiteraard wisselen per merk, maar gemiddeld kun je hier van uitgaan: vezelgehalte 25-30%  eiwitten 7% calcium 0,5-1%

Timothee hooi

Timothee hooi heeft een heel hoog vezelgehalte en een laag calcium- en eiwitgehalte. Daardoor is de timothee variant uitermate geschikt voor konijnen die te dik zijn of te maken hebben met blaas- en nier problemen, maar ook voor gezonde konijnen is het aan te raden om de timothee variant deel uit te laten maken van hun vaste dieet omdat het deze problemen dan juist kan helpen voorkomen.

De analyse kan uiteraard wisselen per merk, maar gemiddeld kun je hier van uitgaan: vezelgehalte 32-34% eiwitten 8-11% calcium 0,4-0,6%

Maar mijn konijn lust geen hooi

Elk konijn lust het, maar het komt voor dat konijntjes het niet eten. Hoe kan dat dan? Er zijn een aantal redenen waardoor een konijn geen of minder hooi eet.

1. Een gezondheidsprobleem

Als jouw konijn eerst wel hooi at en er nu zijn neus voor ophaalt, kan het zijn dat hij pijn heeft.

Konijnen die buikpijn hebben eten minder tot niet meer. Het kan ook zijn dat het probleem zich in de bek van het konijn bevind. Soms slijten de kiezen en tanden niet goed waardoor er pijnlijke haakjes ontstaan en het konijn niet goed meer kan kauwen. Laat je konijn daarom altijd goed nakijken door een dierenarts als je verandering opmerkt in het eetgedrag.

2. Het baasje

Als een gezondheidsprobleem is uitgesloten, blijft er nog maar 1 reden over waardoor het konijn weigert te eten en dat is: het baasje. Wij geven onze konijnen graag heel veel brokjes (want een konijn moet immers altijd kunnen eten) en daarnaast nog allemaal lekkere dingen, zoals verschillende konijnensnoepjes. Maar daardoor laat het konijn het wel staan(wij eten ook liever snoepjes dan broccoli).

Hoe zorg ik dat mijn konijn weer genoeg hooi gaat eten

Belangrijk is om direct te stoppen met alle minder gezonde extraatjes, zoals snoepjes en knabbelstaven. Daarnaast is het belangrijk dat je niet teveel droogvoer geeft. 

Kies voor een hoogwaardige pellet en weeg daarvan 20 gram per kg konijn af. Dit is, voor de meeste konijnen, voldoende om een gezond gewicht op te behouden. Mocht jouw konijntje meer of minder nodig hebben, kun je dit uiteraard aanpassen.

Daarnaast is het belangrijk het hooi, minimaal 1x per dag te verversen, dan blijft het het aantrekkelijkst voor het konijn en je kunt natuurlijk ook nog voor een kruiden variant kiezen om mee te beginnen.

Is het gelukt? Fijn! Vergeet nu niet regelmatig van soort wisselen voor de juiste balans in vitaminen en mineralen.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit

Nieuwsbrief inschrijving

Click here to go to the top of the website