Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Hamster Scaping Avonturia Nieuw Tutorial How To

Hamsterscaping

Rodentscaping en hamsterscaping. Iedereen die knaagdieren heeft, heeft deze termen ongetwijfeld al voorbij horen komen. Maar wat is dit precies en hoe begin je hiermee?

De term Rodentscaping is afgeleid van aquascaping, waarbij een heel landschap onder water wordt nagebootst.  Rodentscaping is dan ook het nabootsen van de (natuurlijke) leefomgeving van je knaagdier en Hamsterscaping is hier het meest bekende voorbeeld van. Hamsterscaping is dus specifiek: het creëren van een zo natuurlijk mogelijk verblijf voor hamsters.

Hoe begin je met Hamsterscaping

Allereerst heb je natuurlijk een geschikt verblijf nodig voor jouw hamstersoort. Scapen kan in een plastic- of tralie kooi, maar het mooist komt dit naar voren in een glazen terrarium. Als tweede is het belangrijk om te weten hoe de natuurlijke omgeving van de hamster eruitziet en welk gedrag hij in de natuur vertoont. Dan kun je het verblijf zo inrichten dat het hamstertje zijn natuurlijke gedrag optimaal kan vertonen.

Wat is het natuurlijke gedrag van de hamster

Hamsters zijn over het algemeen avond- en nachtactief (hoewel de Russische dwerghamster ook overdag regelmatig aan het scharrelen is in zijn verblijf). Tijdens hun actieve periode leggen hamsters, onder andere zoekend naar eten, grote afstanden af. Ze hebben dus heel veel energie, die ze ook in een verblijf kwijt moeten kunnen. Ook is het goed te weten dat hamsters (met uitzondering van de Chinese dwerghamster) helemaal geen goede klimmers zijn! Ze zien namelijk geen diepte. Hierdoor heeft het geen zin veel klim- en klautermateriaal te gebruiken of op te hangen. Ze kunnen ze zich best flink bezeren als ze ergens vanaf vallen. Als je naar de voetjes van hamsters kijkt, zie je dat ze 4 teentjes hebben en hun voetjes gebruiken als kleine schepjes om te graven. Dat graven, doen ze graag en zijn ze ook nog eens heel goed in!

En nu gaan we al deze informatie in de praktijk brengen

Om er voor te zorgen dat ze goed kunnen graven is het belangrijk een dikke laag bodembedekking te gebruiken. Idealiter minimaal 20 cm. Het liefst een bodembedekking waarin de gangetjes die de hamster maakt, goed intact blijven. Een goed voorbeeld van zulke bedding is Back Zoo Nature Humus. Wanneer je deze licht vochtig houd en eventueel mengt met een wat grovere bedding, zoals de Back Zoo Nature Discovery bedding, kan de hamster prachtige holletjes maken. 

Overdag wil jouw hamster natuurlijk vooral veel slapen en heb je één of meerdere huisjes en tunnels nodig waarin hij zich lekker terug kan trekken. Tunnels kun je (deels) in de bodembedekking begraven en probeer de huisjes niet allemaal langs de randen te zetten. Hamsters zijn natuurlijk prooidieren en houden daarom niet van grote open plekken in hun verblijf. Als je ze wat meer in het midden zet of net even van de rand af, creëer je erachter meteen een extra verstopplekje. Handig!

‘s Avonds wordt je hamster wakker en is het tijd om op zoek te gaan naar water, eten en al die energie er uit te lopen. Water geef je het liefst in een bakje omdat dit een natuurlijkere drinkhouding geeft dan een waterflesje. Voeding kun je geven in een bakje of rondstrooien in de bodembedekking. Ook kun je verschillende gierstensoorten verwerken in je verblijf, waar je hamster zelf de zaadjes van kan oogsten. De rest van zijn energie kan je hamster kwijt in een loopwiel, deze mag dus ook niet ontbreken in jouw scape.

Net een levend schilderij

Zo! Nu is je basis klaar en kun je beginnen met het allerleukste: het decoreren van je Hamsterscape. Bedek huisjes en randjes of plateaus met Mos of Bark, steek op verschillende plaatsen wat gierst of oogst in de bodem en/of plant wat echte plantjes in je verblijf. Ook dennenappels, bladeren, kruiden of bloemen zorgen voor verrijking.

Als laatste plaats je het voer- en waterbakje terug, vul je het zandbakje met nieuw badzand en stop je nog wat nestmateriaal in de huisjes. Dan verstop je nog wat meelwormpjes of zonnebloempitjes her en der in je scape. Nu is het tijd om je kleine vriendje weer terug in zijn verblijf te zetten.

Een scape waar veel tijd aan is besteed, is niet alleen een fantastisch avontuur voor je hamster. Ook jij zult merken hoe leuk het is om je hamstertje zijn nieuwe wereld te zien ontdekken en hem helemaal eigen te maken. De tv kan zo de deur uit!

Social media en hamsterscaping

Ook kun je geregeld op onze socials zien hoe wij onze verblijven inrichten en welke producten er op het gebied van scaping binnen komen. Volg ons op @knaagdierenwereld of @avonturia.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit

Nieuwsbrief inschrijving

Click here to go to the top of the website